Czym oplaca sie handlowac we Wloszech?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich!
Od mniej wiecej 2 lat rozpoczelam przygode z Wlochami, ucze sie jezyka, zwiedzam, przyjezdzam na wakacje te 'krotsze' jak i nieco 'dluzsze', mam kilku sprawdzonych i dosc wplywowych przyjaciol... Od pewnego czasu mysle jednak o stalym zamieszkaniu w sredniej wielkosci, przepieknej miejscowosci nadmorskiej w centralnych Wloszech... Mam zamiar zalozyc dzialalnosc handlowa (sklep), czy mozecie mi pomoc, doradzic jaka branza bylaby oplacalna na tym rynku??? wstepnie mysle o odziezy, ale zastanawiam sie nad markami.
czekam na pomysly, podpowiedzi,'burza mozgow' wskazana :)

Pozdrawiam wszystkich!
Moze sklep z ciuchami w stylu "gotyk, dark-electro, pvc.itd..." to dosc ryzykowne, ale jesli w Twoim miescie sa kluby z tego typu muzyka to moze sie przyjac. wiesz, peruki, gorsety, siatkowane ponczochy itp, itd (nie mylic z sex-shopem, chociaz jesli takowego nie macie to koniecznie otworz:))
L>S sex-shop w Włoszech to strzał w 10 ))
No i jeszcze ten parking dla zakochanych )))
Jeśli masz wpływowych przyjaciół to oni powinni podpowiedzieć :) Myśląc o żałozeniu czegoś najpierw rozejrzyj się na co jest popyt i jaka jest podaż w "twojej" miejscowosci.
Dzieki za odzew... licze na wiecej... :)

A propos moich wloskich znajomych mam poniekad wstepny 'wywiad' przeprowadzony /oczywiscie nie obylo sie bez tematu sex shopu z ich strony:) /, a chcac dobrze zainwestowac, pomyslalam o uzyskaniu opinii przynajmniej pewnej grupki obcokrajowcow mieszkajacych w Italii, to jest Was!

Ja sama mysle o czyms czego nie mozna spotkac, badz rzadko sie pojawia na rynku wloskim. 1 z moich znajomych ostatnio mi mowi ze musi jechac po wazon krysztalowy do Pragi, bo ostatnio stlukl sie jego zonce egzemplarz wlasnie w Czechach nabyty... i wlasnie w tym kierunku kombinuje...

Myslalam tez o markach odziezy ktore sa na rynku pl a nie ma w it, typu niemiecki Orsay, badz chocby polski Reporter /ktory z tego co wiem gdzies sie juz pojawil w it/.

pomyslalam tez o salonie fryzjerskim dla panow z obsluga Polek.... co wy na to?

Moze sie orientujecie w temacie, licze na jeszcze!

pozdrawiam serdecznie

Ps. A ten sex shop mowicie zeby sie przyjal w miescie dosc rozrywkowym, turystycznym, przy zalozeniu ze takowego jeszcze tam nie ma? :)
Ale kogo obchodzi, czy nosi ciuch uszyty przez Chińczyka czy identyczny, markowy, ale trzy razy droższy? Liczy się cena! A nikt przecież nie lubi przepłacać.http://kobieta.interia.pl/moda/trendy/news/markowe-ale-z-chin,1044356
cos ci powiem uczciwie...slepy upadaja,bo czynsze sa wysokie,bi i ludzie nie maja pieniedzy..Jak poczytasz dobrze to co wlkejam o tym booogatym regionie,gdzie mieszkam to moze cos ci zajarzy jakies swiatelko...zwroc uwage ..Wlosi lamentyja ze nie maja kasy na zucie na wakacje nad morzem a ty wymagasz zeby chodzili do sklepow i kupowali...to nie tak..zawsze jest jakas miejscowa klika/ w comune/ co albo ci nie da sklepu otworzyc albo zacznie żadac papierkow..moja znajoma otworzyla bar..od pomyslu do otwarcia zeszlo jej sie rok czasu... a teraz / 1.01/ weszlo nowe prawo, ze jeden bar od drugiego nie moze byc wodleglosci 1 m..!Wlosi co roku przepisy zmieniaja/prawie co roku/ no i jeden z tych 2 barow bedzie musial zawiesic dzialalnosc..Zaklad fryzjerski..dobry pomysl,mialabys luuuuuzy toooootalne..oni pracuja od 9 do 12 potem od 15 do 17 fajnie no i wszystkie poniedzialki wolne... he.he.Ale bedziesz "zarobiona"! ja aby wbic sie damskiego fryzjera to 2tyg.usilowalam to zrobic ,najpierw obcalowalam kilka klamek w miescie i w koncu w godzinie zupelnie nie pasujacej mi musialam isc na to spotkanie do "principessy fryzjerki"
sorki zaliterowki mialo byc ..sklepy upadaja i bo ludzie ../w minionym roku tutaj ok 150 sklepow zamknieto,jest to naprawde duza cyfra
stokrotkaverde dzieki za opinie, ale widze ze usilujesz odwiesc mnie od planow... zdaje sobie sprawe z wszystkich przeszkod jakie mozna napotkac, ale kto nie ryzykuje... mam nadzieje jasne dla wszystkich.
A propos firmy Orsay o ktorej pisalam, korzysta z fabryk zarowno europejskich ale rowniez chinskich i polnocnoafrykanskich, a ceny odziezy sa bardzo przystepne, rowniez dla Polek... (to tak na marginesie)...

Piszesz o zakladzie fryzjerskim, ze bylabym 'zarobiona', - chyba o to mi chodzi, a ty od razu widzisz w tym nie 'szanse' a 'zagrozenie'... /zeby byc scislym fryzjerki bylyby 'zarobione', a ja mysle USATYSFAKCJONOWANA/.

mam nadzieje ze wsrod was sa jeszcze przebojowi optymisci, zatem czekam na ich opinie, co do mojego zapytania.

dzieki i milego popoludnia zycze!!!
masz racje nie sluchaj krytykatow my rowniez mamy pewne koncepcje dzialalnosci we wloszech chetnie wymienimy sie uwagami pozytywnymi.Jest mnostwo mozliwosci.Najwazniejsza cecha to wiara!
Ja mysle ze najlepiej to handlowac maryjuana albo cocaina, ktora mozesz sprzedawac politykom, aktorom, piosenkarzom... nawet wsrod pilkarzy mozesz znalezc klientow!
fryzjer to powinien byx otwarty od minimum 8 do 22 giej,tak jak w stolicy i to mi sie podoba..to satysfakcjonuje mnie klientke ,bo to ja PLACE i nie ja jestem by fryzjerce dawac satysfakcje,/ a co druga to cwansza .. ale nie ze mna te numery,ja to rabie prosto zmostu..ma byc tak i tak /ale to ja jej daje prace..gdyby nie tak jak ja ,to by jej nie bylo..tak samo gdyby nie byloby zlodziei policja nie bylaby potrzebna.. itp itd.Nie wiem czy sie rozumiemy.Dobrze, ze jestes optymistka,to sie chwali..ale patriotyzm tez bylby wskazany... Zreszt do korzeni zawsze ciagnie,kiedys zatesknisz..:D A co do satysfakcji zpracy to nie ma innego rozwiazania ..jak wykonywana praca musi byc twoim hobby.To jedyny sposob na satysfakcje z pracy/albo mierzenie miarka grubosci portfela,wtedy idealy trzeba schowac gleboko../ :D
kubus1980, wiesz, poza zyskiem analizuje rowniez perspektywistyczny rozwoj swojej dzialalnosci, a za kratkami skonczyc bym jej nie chciala... ;) ... no chyba ze pozniej zrobicie ze mnie gwiazde promujaca dzinsy wsrod polonii wloskiej, to zmienialoby postac rzeczy :) Pozdrawiam!
olaside a czy przy analizie korzystałaś z tego raportu:
http://www.sendspace.pl/file/rR1bZduP/
Piotr mam problemy z otwarciem tej strony, ale czy sa jakies niepokojace dane???Gdybys mogl podac jakas konkluzje tego raportu.... ot tak, dla wiadomosci, nie zebym byla zaniepokojona... dzieki
jesli w Twojej miejscowosci faktycznie nie ma sex shopu to otworz go jak najszybciej!!!:)))
Ten raport to, napisana po angielsku, analiza niektórych czynników MAKROEKONOMICZNYCH w gospodarce światowej.
Choćbyś nie wiem, jak sprężała się ze swoim biznesem, nie zmienisz słupków w tamtych wykresach.)
genio nadal nie potrafie wejsc w te dane... Zdaje sobie niemniej sprawe ze rozwoj ekonomiczny wloch w skali swiatowej nie plasuje sie na pierwszych miejscach podium, natomiast piszac bardziej w 'skali mikroekonomicznej', tj. biorac pod uwage w moim wypadku chec zalozenia i prowadzenia biznesu we wloszech, szanse na pewno sa (jak i zagrozenia, z ktorych zdaje sobie sprawe)...

Powtarzam, sukces nie zalezy od kraju w ktorym inwestujemy, ale w co i jak sie angazujemy!!! /znane sa przeciez przypadki preznie rozwijajacych sie firm w krajach slabo lub sredniorozwinietych, ale i wielkie porazki i bankructwa w preznych mocarstwach/...

Dlaczego mnie ma sie od razu nie udac....?!?!? - bo taka insynuacje z twojej strony wyczulam genio... pozdr
Boże zawaruj, nic takiego nie powiedziałem, żadnej insynuacji tego typu nie było z mojej strony. Jak chcesz, to mogę ci to przesłać i sama ocenisz.
olaside to jest raport który uwzględnia łatwość prowadzenia biznesu, procedury i czas zakładania firmy, bezpieczeństwo inwestorów oraz liczbę obciążeń podatkowych.
genio, wybacz ale myslalam ze dane dotycza innych wskaznikow... chyle czola, dzieki! procedury zakladania/prowadzenia firmy w it znam mniej wiecej, wiec nie chce sie obciazac zbednie danymi, ale dziekuje bardzo! jeszcze raz przepraszam, nie do konca sie zrozumielismy
olaside nawet nie zajrzałaś do raportu. A wyraźnie jest tam napisane że wszystko co jest związane z sexem we Włoszech wypali ]
Wiesz, mozesz zawsze zaczac od sexshop on-line i nie musisz od razu wynajmowac lokalu i placic za czynsz. Zobacz taki http://pinklove.pl - dzialaja w necie i maja nizsze koszty.

Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia