Problem z pociągiem:(POMOCY

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie.Prosze o pomoc.WE wrzesniu wybieramy sie z moim chlopakiem do Rzymu i z tamtad chcemy zrobic sobie mala wycieczke pociagiem do Wenecji.tylko ze zielonego pojecia nie mam jakim pociagiem z kad i za ile mozna sie tam dostac???Bede wdzieczna za kazda pomoc.AAA jesli mielibyscie jakies pomysly,propozycje co do planu podrozy to jestem otwarta na propozycje bo tak naprawde nie wiem co watro zobaczyc i gdzie pojechac:)a i jeszce cos... ja nic po wlosku nie kumam:(tylko po angielsku,yslicie ze to wystarczy zeby sie dogadac???
z gory dzieki za odpowiedzi:)
na tej tasie jest wiele pociągów dziennie(i w nocy)
Intercity ponad 40 euro, a Eurostar ponad 50...nocne sa dużo tańsze, a przy zakupie biletu przez internet jest teraz chyba 15% znizki

www.trenitalia.it
podaj datę, to coś poszukamy
stacja końcowa to Mestre?
wiesz co ja mysle ze do wrzesnia zdazysz sie jeszcze dowiedziec co by chciala zobaczyc,no i mozesz sie nauczyc paru slowek. to w koncu jeszcze 6 miesiecy.
Do wrzesnia jest jeszcze duzo czasu, wiec moze lepiej rozejrzec sie za samolotem a nie pociagiem. Na tyl czasu wprzod moglabys trafic calkiem niezla oferte..
Dzięki wielkie za wasze odpowiedzi:)z tym tanim dojazdem to będzie raczej ciężko bo obecnie mieszkam w Szkocji.Przeszukałam juz wszystkie znanane mi linie lotnicze i do Wenecji muszę wydać 300funtow na same bilety dla 2 osob:(a jeszcze trzeba gdzieś spać o coć jeść:/Dlatego razem z moim Piotrem postanowiliśmy że lepszym rozwiązaniem będzie dolecieć do jakiego kolwiek miasta we włoszech a pózniej podróżowac pociągiem.Na dniach ustalimy mniej więcej tarse podróży to wtedy poproszę o jakieś konkretne podpowiedzi:)mam nadzieje że pomożecie.I nadal czekam na wasze propozycje,gdzie i co warto zobaczyć.POZDRAWIAM...
moznaby to zaprogramowac..jakich lini chcesz uzyc lecac tu ze Szkocji?spac moglibyscie w hostelach,juz teraz powinnas rezerwowac bilety i miejsca noclegowe.Mylse ze dobrzeby bylo leciec Szkocja Roma potem pociag do Wenecji.przez Bolonie/.mozecie tam jeden dzien spedzic i potem dalsza podroz do Wenecji i Eweentualny odlot doradzam z Wenecji lub zaliczcie jeszcze Werone/Romeo i Julia sie klaniaja/ tam tez jest lotnisko
Chciałam sie jeszcze zapytac jak to jest z tymi pociagami.Czy można kupuć jeden bilet na wielokrotne przejazdy czy bilety pojedyncze.Na wielkim komforcie mi nie zalezy,mocno nastawiamy sie na zwiedzanie,reszta nie ma znaczenia:).miasta do ktorych moge doleciec ze szkocji to Piza,Mediolan,Rzym.
ciao, tylko nie zapomnij skasować biltu, w Polsce jak kupujesz bilet w kasie albo przez internet na IC to nie musisz kasować, w Italii musisz, ja zapłaciłem 2 tygodnie temu 30 Euro kary za nieskasowany bilet kupowany na Termini do Assisi, kupowałem w automacie, płaciłem kartą, i 30 Euro za niewiedzę i nieuwage poszło się... do kieszeni włoskeigo konduktora :))))
Mah!
ciao, buone viaggio, a Venezia jest ładna, chociąz ja wolę Roma :)
Temat przeniesiony do archwium.