"wykształcony" Włoch o papieżu Polaku

Temat przeniesiony do archwium.
Drodzy forumowicze. Wczoraj pewiem "wykształcony", "inteligentny" Włoch pouczał mnie, że nasz papież, poniewaz był Polakiem (rasa stojąca niżej na drabinie społecznej) nie napisał samodzielnie żadnej ze swoich encyklik.... Kazania również pisane mu były przez innych, bardziej wykształconych duchowynych. Ponoc prawie w 100% jego encykliki były pisane przez obecnego papieża, wcześniej kardynała Ratzingera.... Na te słowa ręcę opadją! Nie mogę znieść pankich oszczerstw! Kłociłam się, ale.... jak ktos ma klapki na oczach, nic się nie da wskórać. Jestem oburzona.
Oprócz tego słyszałam wiele innych oszczerstw na temat Polski i Polaków, ale to co mówił o papieżu po prostu mnie zwaliło z nóg.... Piszce co o tym sądzicie.
żadna nowość
debil
Z pewnością nie był to wykształcony i inteligentny Włoch.
Zgodze sie z tym, że JPII nie pisał własnoręcznie, ale na pewno jest autorem Swoich dzieł.
Mógł dyktować, a pisał ktoś, kto był "pod ręką" i był zdrowszy, młodszy, lepiej dysponowany....

Wcale mnie nie dziwi, jakie zdanie maja Włosi o Polakach i innych narodach. Są bardzo wbici w swoją dumę. Barbarzyńcy.
Włochy jako położenie geograficzne, zachowane zabytki, bardzo mi sie podobają natomiast ich naród pozostawia wiele do życzenia. Większość, to prymitywy i prostaki.

Swoje bogactwo maja z grabieży.
Ich zabytki nie ucierpiały, bo nie byli okupowani, nękani wojnami tak jak Polska.
Kurcze, szkoda gadać. Wkurzyłam się.
Mi do tej pory "wkurzenie" nie przechodzi.... Poza tym wg tego Wlocha my wcale nie jestesmy w Unii europejskiej, nasz akces tam to taki akces na niby... I jestesmy opóźnieni o 30 lat w stosunku do Włoch...
Poniewaz nasze dyplomy nie sa we Włoszech uznawane bez tzw. nostryfikacji, nasze uniwesytety sa beznadziejne, nie ucza niczego....(wg tego Włocha) I jak tu nie uciec z belpaese? Dłużej takiego chamstwa nie wytrzymam.. Powiedziałam mu, ze zadnej nostryfikacji nie zamierzam robic, bo nie jest mi potrzebna...w końcu we Włoszech nie jest wazne wykształcenie, co tzw. plecy.
Ale to jakis wyjatkowy jelop!!(przykre,ale w kazdym kraju takich znajdziesz).Przez pol roku obracalam sie wsrod niekoniecznie "inteligencji" wloskiej i byli raczej otwarci na zdanie innych i praktycznie wszyscy szanowali Papieza-poza jednym zacietym antyklerykalem ktory Kosciola nie szanuje jako calosci;)-Nawet jesli na starcie gadali glupoty to byli podatni na sensowna argumentacje...wiec olej jelopa sikiem prostym i sie nie przejmuj!!
Dla zrownowazenia powiem Ci ze spotkalam tu juz licealistki,ktore wyrazaly sie wrecz z uwielbieniem o Janie Pawle II oraz szewca, ktory pytal czemu przyjechalam studiowac w Bolonii,skoro teraz najlepiej ucza uniwersystety w Europie Srodkowej i Wschodniej...powaznie:))) pozdrawiam:)
"wiec olej jelopa sikiem prostym" i wystaw na mróz.
Najlepszym pocieszeniem dla mnie są słowa mojego męża Włocha, który po tej całej dyskusji, jak tylko oddaliliśmy się od jego "wykształconego" rodaka, powiedział mi: Wiesz... żałuje, że nie urodziłem się w Polsce :-)
Wydaje mi sie, ze on nie jest odosobniony w swoich pogladach, tylko inni ludzie nie wypowiadaja ich na glos. Kazdy Wloch, nawet po podstawowce, uwaza sie za lepszego od Polaka, nawet jak slodko sie do ciebie usmiecha. Dlatego wlasnie nie rozumiem, dlaczego Polki tak tlumnie wyjezdzaja do tego kraju...
..ja bym mu sie w twarz rozesmiala,chocby na sile..chocby na sle..wyobrazilabym sobie cos smiesznego np.tego goscia z reka w nocniku i zaczelabym sie chachac jak wariatka...prosto w twarz palantowi..
Ratzinger był w pewnym sensie pomocnikiem Jana Pawła II.
Jest on z wykształcenia wybitnym teologiem, "nasz" papież aż takim nie był.
Jeżeli tylko o to chodziło temu Włochowi, to nie ma się o co obruszać, jeżeli zaś rzeczywiście gadał, że encykliki były pisane przez kogoś innego, to jest głupi.
masz nie watpliwie racje co do Papy Razingera,to naprawde wybitny teolog, o ile nie nawybitniejszy w ostatnim stuleciu
oj tylko po co te całe dywagacje, pomniejszanie roli naszego papieza... i te inne poniżające teksty w stylu,że ja tu w Italii zobaczyłam pewnie rzeczy o jakich wczesniej mi sie nie sniło.... A skąd on mnie tak dobrze zna, by takie sądy o mnie wydawać? Zero dobrego taktu! Ja mu jeszcze pokaże!
spotkalam raz Wlocha.../taaaki gruby ze sie ledwo ruszal/gdy sie dowiedzil ze jestem Polka zbluznil JPII najgorszymi slwami ,inwektywami..nie wiedzialm co z soba zrobic facet sie zapienil ,zaplul ,zial agresja..oskarzyl Pape Wojtyle, ze to jego wina, ze.... runal mur berlinski i ze Italia jest pelna imigrantow...Ludzie sie patrzyli a on wrzeszczal..niestety to byl znajomu znajomych..wycofalam sie z jego towarzystwa raczkiem..ta sytuacje przezywalam wiele dni,bylam bliska placzu..Jak on mogl!..tacy sa wlasnie Wlosi,ni z gruszki ni z pietruszki zaskoczenie..Czasem mijam typa na ulicy,dre zelowki na drugi chodnik..a on mi buon giorno mowi jak gdyby nigdy nic!
rozumiem oburzenie, ale o czym to świadczy? wszak był kiedyś jeden Polak, który stwierdził, że teoria ewolucja to całkowita bzdura. i taki, o którym mówi się "Hitler z Sokółki". jeśli rozumiecie co mam na myśli.
Wlodek z Sokolki?
a tego jak on ma na imię to ja już niestety nie wiem
Prawdziwy 80 .
?
A któż tak powiedział?
Co oznacza słowo "teoria":)
teoria to grupa hipotez
A hipoteza jest tezą hipotetyczną, prawda? Niepotwierdzoną.
Muwilem o tym wyksztalconym Wlochu .:D
Muwi się wykrztałcony.:)
Niestety robie kupe bledow :(
Zainstaluj sobie Mozillę, będzie ci podkreślać błędy a ty będziesz mógł cwaniakować tak, jak ja.:)
Za stary jestem na cwaniakowanie .Wole robic bledy :D
Ignorancja Włochów co do naszej narodowości, historii, tradycji i języka jest bardzo powszechna. Włosi są egoistami, jeśli są z południa to południe jest lepsze, jeśli z północy: północ górą. W kategorii Włochy i reszta świata... Italia jest piękniejsza, lepsza. Uogólniam, wiem. Nie każdy taki jest. Ale mam wrażenie, żę patriotyzm wychodzi im uszami.
Kocham mój kraj, uważam, że mamy całkiem pokaźny dorobek kulturowy, piękne zabytki i przyrodę. Mamy się czym pochwalić, ja robię to jak tylko mogę. Ignorancję naszej kultury jeszcze jakoś rozumiem, ja mało wiem o kulturze np Duńczyków.

Ale ignorancja w stosunku do Papieża? Jeśli Pan Wykształcony nie ma o czymś pojęcia niech się nie wypowiada! Dziwne, że kogos by to nie ruszyło. To nie jest ważne czy jestem Polką, katoliczką, osobą wykształconą. To jest ignorancja i popis swoją niewiedzą. Przy okazji proszę przekazać 'wykształciuchowi' żeby poczytał sobie chociażby 'Testament'. Słów brak...
Polecam słownik ortograficzny... ;) czasem poprostu ktoś może mieć dysortografię. To nie jest tragedia, tylko przypadłość. Najważniejsze, że się wie co kto chce napisać. Pozdrawiam

ps ja robię literówki :P
Prezydent Kwaśniewski był na audiencji u papieża. Niestety papież nie najlepiej się czuł, a panu Kwaśniewskiemu strasznie zależało, to też przy wejściu zapowiedziano mu, że papież nie będzie mówił, bo to go męczy, ale go wysłucha.
Pan Kwaśniewski wchodzi, wita się i od razu:
- Ja mam taki program, że za dwa lata zlikwiduje całe bezrobocie w kraju.
Papież zgodnie z zapowiedzią nic nie mówi, ale wyciąga dwie dłonie pokazując na palcach 6 (piąteczka i kciuk).
Zachęcony Kwaśniewski:
- Za dwa lata Polska wejdzie do Unii jako pełnoprawny członek.
A papież - szósteczkę.
Kwaśniewski:
- Za pięć lat polska gospodarka dorówna niemieckiej, wszyscy będziemy żyć w dobrobycie.
Papież - szósteczka.
Na tym mniej więcej zakończyła się audiencja. Pan Kwaśniewski bardzo zadowolony z siebie spotyka znajomego Szwajcara i chwali mu się:
- Wiesz, byłem na audiencji u papieża i ten ocenił wszystkie moje pomysły na szóstkę.
Na to Szwajcar:
- A czy Ty wiesz jakie jest 6 przykazanie?
- Nie
- Nie cudzołóż.
- Ale czemu papież powiedział mi nie cudzołóż???!!!
- A co Ci miał powiedzieć? Nie pi****l??
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Kultura i obyczaje