waznosc paszportu a wyjazd

Temat przeniesiony do archwium.
Sluchajcie mam taki problem (zapytanie). Waznosc mojego paszportu uplywa w sierpniu 2009 roku. Istnieje spore prawdopodobienstwo ze w tych dniach lub tygodniach bede musiala leciec do Polski z powodow rodzinnych. Czy z tego powodu, ze moj paszport straci waznosc juz za rok nie bede miec jakis wiekszych problemow na granicy?
I jeszcze jedno: ile czasu naprzod przed uplywem waznosci paszportu moge sie starac o jego odnowe?
Pozdrawiam
aga
w przepisach jest o ile dobrze pamietam ze 6 mies przed koncem waznosci trzeba...zaczac uwazac...tzn chyba mozna zlozyc podanie o drugi..a dowod osobisty ci nie wystarczy?
znalazlam to .. Utrata ważności paszportu nie pozbawia jego posiadacza prawa przybycia na podstawie tego paszportu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
i jeszcze to..Ubiegający się o wydanie dokumentu paszportowego za granicą powinien uwzględnić wydłużenie procedur, dlatego też proponujemy, aby złożenie wniosku na nowy dokument paszportowy, nastąpiło minimum 6 miesięcy przed utratą ważności aktualnie posiadanego. Jeżeli okoliczności nie pozwalają na ubieganie się o dokument paszportowy 10-letni z odpowiednim wyprzedzeniem, można przy składaniu wniosku paszportowego wystąpić z dodatkowym wnioskiem o wydanie tymczasowego dokumentu paszportowego.
No wlasnie dowod osobisty mam juz chyba przeterminowany. Przede wszystkim jest w starej formie i nie wymieniony. Kiedy wyszlam za maz, nie zostalo w nim odnotowana zmiana stanu cywilnego tylko jest notka o wymeldowaniu z domu gdzie mieszkalam w Polsce. Takze boje sie ze wogole moglby byc niezaakceptowany.
Paszport bede miec wazny jeszcze rok i pol (waznosc uplywa w sierpniu 2009 roku). Jutro chce dzwonic do konsulatu i zaczac juz myslec o odnowie.
Problem tylko taki ze nie wiadomo czy do Polski dane mi bedzie jechac za pare dni czy za pare tygodni.
wiesz,teraz jak skladalismy podania o nowy dowod to przeciez nie zabierano nam starego,dopiero przy odbiorze nowego zdajesz stary..
Wymagana ważność paszportu przy wyjazdach poza granice UE to średnio 6 miesięcy od daty przekroczenia granicy. ...czyli z tego wpisu ustawowego wynika ze mozna 6 mies wczesniej rozpoczac starania
Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Czyli nie powinnam miec zadnych problemow przy przekraczaniu granicy zwazywszy ze moj paszport straci waznosc za wiecej niz rok (przp sierpien 2009)???
posluchaj jest tu sporo aktualnych wpisow o dowodach osob. zobacz w wyszukiwarce.sa na sto procent aktualne, do 30 marca mozesz uzywac starego dowodu
Dziekuje bardzo, zaraz poszukam.
Umbryjka, do Polski, jesli jestes obywatelka Polski, mozesz wrocic nawet na "przeterminowanym" paszporcie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia