Centralwings facing bankruptcy?

Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna
sarebbe bello se succedesse ma...esempio:

Volo Roma-Danzica del 20 Aprile
Il 10 Aprile ti chiamano/scrivono dicendo che il volo è stato annullato.
Se non ti mettono in grado di volare con Partner e ti rimborsano solamente il biglietto (diciamo ad esempio 40€)...a 10 giorni dalla partenza dove trovi a 40€ la stessa tratta?
A quel punto LOT...che ne vuole come minimo 300€!
Per questo motivo ancora non so se fare i biglietti con loro visto che ci son tutti i segnali per una chiusura inaspettata
Dear Craig ;), non mi hanno offerto nessuna sistemazione sui voli LOT, mi hanno detto solo che potevo scegliere un'altra data disponibile oppure chiedere il rimborso. Siccome non potevo cambiare le date, ho chiesto il rimborso e ho prenotato un volo Roma-Varsavia con AirOne (operato da LOT) e il ritorno con Alitalia. Ovviamente il rimborso offertomi gentilmente dalla Centralwings non coprirà neanche in parte le spese LOT/Alitalia...
Agnese, se non ti hanno informato forse i tuoi voli saranno garantiti, speriamo. Comunque continua a chiamarli, anche se a me avevano detto che il mio volo di ritorno sarebbe stato regolare... e un giorno dopo l'hanno annullato.;)

Comunque leggi questo articolo che oggi è uscito sulla GW:

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33205,5032724.html
Se ciò può far ben sperare i 'consumatori' delle low-cost,vi dico che qualche giorno fà ero all'inaugurazione del nuovo Terminal 5 a London Heathrow (maestoso) dove ho avuto una chiacchierata con un esponente LOT il quale mi diceva che la sua compagnia e l'Air One dell'abruzzese Toto stanno lavorando ad un piano di rafforzamento del rapporto di 'code-sharing' per fornire ai clienti più destinazioni in Polonia (Gdansk,Poznan e Rzeszow tra le altre) a prezzi ragionevoli.
Alitalia non è poi così male comunque in quanto offre tariffe a partire da circa € 175 per un Roma FCO-Warszawa Okecie a/r.
Speriamo bene.
Effettivamente, ho pagato il volo Roma-Varsavia €107, quindi non è male. Ma il volo Alitalia di sola andata Varsavia-Roma, comprato (purtroppo) due settimane prima della partenza, mi è costato quasi €250...
sperem in un Milano-Gdansk ;-)
...anche se comunque LOT ha prezzi stratosferici.
Prezzi ragionevoli, in base alle mie tasche, sono un 130€ A/R :D
Centralwings...ma proprio questo anno dovevi farci preoccupare????!:)
Tani nielot
KONTAKT TVN24: MAMY PROBLEMY Z CENTRALWINGS Tanie linie lotnicze, Centralwings, kasują połączenia do wielu europejskich miast oraz nagminnie odwołują loty - alarmują internauci na platformę Kontakt TVN24. Centralwings odpowiada: - Nie ma problemu.
- Coś złego dzieje się w tej firmie. Odwołują loty i nie odbierają telefonów - alarmuje Antec na Kontaktcie TVN24. - Coraz częstszym procederem w tych liniach jest odwoływanie lotów w ostatniej chwili. Zostawiają pasażerom wiadomość, że dany lot został odwołany i proszą o kontakt telefoniczny celem zmiany terminu odlotu, bądź zwrotu pieniędzy. Sęk w tym, że pod żaden z podanych numerów nie można się dodzwonić. A jeśli już, to automat „miłym” głosem informuje, że wszyscy asystenci są właśnie zajęci i prosi o to, żebym poczekał na połączenie. I czekać tak można przez b2 godziny - grzmi internauta Mariusza. To samo potwierdza internauta Marek. Twierdzi, że linie odwołały np. lot z Gdańska do Shannon informując o tym klientów jedynie za pomocą e-maili lub sms`ów. - Nie ma możliwości kontaktu telefonicznego. Telefonu są albo zablokowane albo zajęte - dodaje.

"To były małe rejsy"

Kamil Wnuk, rzecznik prasowy Centralwings w rozmowie z TVN CNBC Biznes twierdzi, że nie ma żadnego problemu, a firma działa prawidłowo. - Odwołaliśmy kilka lotów między 22 a 24 marca, ale były to bardzo małe rejsy, na które było bardzo małe zainteresowanie pasażerów - twierdzi Wnuk. Dodaje również, że wszystkim tym pasażerom, którym odwołano lot, firma stara się znaleźć najlepsze możliwe połączenie, aby wrócili oni do kraju.

Dalsza redukcja lotów

Po pierwszym kwietnia liczba połączeń ma zostać zmniejszona jeszcze o kilka - informuje rzecznik Centralwings. Zapewnia jednak, że wszystkim pasażerom, którzy kupili już bilety, firma stara się zaproponować inne, alternatywne połączenie.
Prezes PLL LOT Piotr Sienicki odwołany - dowiaduje się TVN CNBC Biznes. Zdaniem byłego ministra skarbu Wojciecha Jasińskiego, decyzja miała charakter polityczny.
Decyzja zapadła na posiedzeniu Rady Nadzorczej. Jak poinformował Wojciech Kądziołka, rzecznik prasowy spółki, Piotr Siennicki został odwołany na własną prośbę. Miał ją motywować względami osobistymi. Nowy prezes będzie wyłoniony w drodze konkursu, który ma zostać "niezwłocznie rozpisany". Do tego czasu obowiązki szefa PLL LOT przejmie Dariusz Nowak, jeden z członków Rady.

Oprócz Siennickiego Rada odwołała dwóch członków zarządu: Jerzego Adamskiego i Karolinę Stanisławską. Oni jednak nie odeszli na własną prośbę, ale Kądziołek nie chciał podać przyczyn decyzji. Sam Adamski pytany przez TVN CNBC Biznes powiedział, że nie zna powodów swojego odwołania.

Decyzja polityczna?
- Widocznie pan Siennicki nie widział siebie na tym stanowisku - tak prośbę byłego prezesa LOT ocenił były minister skarbu Wojciech Jasiński. - Widocznie stawiano mu jakieś warunki, których nie mógł zaakceptować - dodał. Zdaniem Jasińskiego, odwołanie wpisuje się w "ogólną atmosferę", w której odwołuje się wszystkich prezesów powołanych przez niego. Pytany czy decyzja jest bardziej polityczna niż biznesowa, Jasiński stwierdził, że "oczywiście, że tak". Jego zdaniem spółka ucierpi na odwołaniu.

Zaszkodził Centralwings?
W ostatnich dniach pojawiły się informacje na temat fatalnej sytuacji finansowej jednej ze spółek należących do LOT-u - taniego przewoźnika Centralwings, który zamknął ubiegły rok z ponad 70-milionową stratą. Nie wiadomo jednak, czy odwołania w zarządzie miały cokolwiek wspólnego z kondycją finansową Centralwings.

Na początku lutego nastąpiła zmiana na funkcji przewodniczącego Rady Nadzorczej PLL LOT.
cholera...ja mam bilet na 2 kwietnia z rzymu do gdanska, i powrotny 14...tyle,ze ich strona sie nie laduje i jest juz napisane,ze lot 14 powrotny nie istnieje... w razie czego mozna odwolac lot? zwracaja koszty,czy nie...?
Jeśli w rozkładzie już tego lotu nie ma, to znaczy, ze został on odwołany, wiec na Twoim miejscu zadzwoniłabym do nich i poprosiła o zwrot pieniędzy (zwrot Ci się należy, bo to nie Twoja dobrowolna rezygnacja). No i przygotuj się na ewentualność odwołania również lotu z 2 kwietnia... nigdy nic nie wiadomo.
heja, caly dzien probowalam sie dodzwonic na kazdy z ich nr ale nikt nie odbiera... eh mi manca la patria, aiuto hAHA ;)
przezywalam to samo ze skyeurope,tez dzwonilam pisalam,a koniec byl definitywny! that's the way of the world..:(
Tak jest, Lenaaa. Nie ma lotu Krakow-Napoli w tym roku... '-(
Ano nie ma lotów stefantastica
eh lo so, io quando partivo per l'italia ero contentissima avevo skyeurope torino- krakow,cosa volere di piu? stavo prenotando per ottobre per andare ad un matrimonio e non c'erano piu voli:-( e poi mi han dato questa brutta notizia che non volavano piu:-( buuu. Poi a dicembre ho fatto una prenotazione con alitalia che non vola neanche piu .... ora c'è almeno meridiana.. ma con sky andava benissimo.. per londra non ci sono problemi per tornare a luglio pago 14 euro- niente!
Wyjaśnił się los pasażerów Centralwings
Wizz Air przejmie klientów Centralwings - poinformowała telewizja TVN Biznes. Przedstawiciele Centralwings poinformowali wcześniej, że dziesiątki nierentownych lotów zostaną odwołane. TVN 24 podała, że z powodu decyzji Centralwings wielu Polaków mogłoby mieć kłopoty z powrotem do kraju na Święta Wielkanocne.
O planach Centalwings informowała wcześniej "Gazeta Wyborcza". Z Poznania będzie można polecieć liniami Centralwings tylko do Rzymu. Połączenia z Paryżem i Edynburgiem zostają zawieszone. Do skutku nie dojdą też zapowiadane na kwiecień nowe trasy do Amsterdamu i Manchesteru.

Od 1 kwietnia z rozkładu znikają rejsy z portów lotniczych w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Szczecinie i Wrocławiu. - Musieliśmy zredukować kwietniowy rozkład lotów - przyznaje Kamil Wnuk, rzecznik Centralwings.
wlasnie anulowali mi powrotny, kaza sie kontaktowac, wydzwaniam tam i nie moge sie polaczyc. Czy komus sie udalo w ostatnich 2 dniach? Czy tam ktos jeszcze siedzi czy konsultantow juz pozwalniali????? Jak mam sie ubiegac o zwrot pieniedzy jak mam to uczynic telefonicznie.... Dee jak ci sie udalo z nimi polaczyc??? wskazowka prego!!!
mi tez wlasnie anulowali powrotny z Gdanska do Rzymu 14 kwietnia. I tez nie moge sie dodzwonic, nikt nie odbiera...Agnese, bedziesz pytac o rimborso,czy przelozysz lot na inny termin (ich alternatywa...)?
mi anulowali do Poznania, bede prosic o zwrot, bo sie juz ich boje, nie musze leciec, choc przykro mi :( Ale czy sa widoki na zwrot pieniedzy?? to mnie niepokoi, zrobilam rezerw. dla 3 osob, to juz byl jakis koszt..
mi na razie z Rzymu do Gda nie anulowali,ale co z tego, jesli polece i nie bede mogla wrocic,a nie mam zamiaru wydawac 200 euro na bilet w jedna strone powrotny... tez chyba bede prosic o zwrot kosztow,chociaz watpliwa jest jego mozliwosc, wg mnie. zla jestem.
ja jestem wsciekla
Szanowni Państwo,

Samoloty Centralwings latają i będą latały. Spółka oferuje i będzie oferowała tanie połączenia lotnicze.

Sytuacja na rynku przewozów nisko-kosztowych w Polsce spowodowała, że Centralwings musiały dostosować rozkład lotów do obecnych realiów i potrzeb rynku. Spółka zdecydowała się na skoncentrowanie się na najbardziej rentownych połączeniach w sezonie letnim. Oczywiście poza połączeniami regularnymi, cały czas aktualna pozostaje oferta połączeń w formule charter-mix dla klientów indywidualnych. Realizowane będą również wszystkie umowy charterowe podpisane z biurami podróży.

Z całą odpowiedzialnością zajmujemy się wszystkimi naszymi pasażerami i zrealizujemy wszystkie nasze zobowiązania.

Pasażerom rejsów odwołanych lub zmienionych proponujemy skorzystanie z innych rejsów Centralwings na podobnych trasach lub w innych, zbliżonych terminach. Pasażerom, którym nie będziemy w stanie zaoferować rejsów spełniających ich oczekiwania oczywiście zwrócimy pieniądze za nie wykorzystane bilety .

Konsultanci z telefonicznego centrum obsługi pasażerów informują o zmianach wszystkich pasażerów, których te zmiany dotyczą. Ustalają również z każdym z tych pasażerów dalsze możliwości postępowania (np.: przełożenia podróży na inny rejs). Prosimy o cierpliwość, wciąż kontaktujemy się z pasażerami i informujemy ich o zmianach. W pierwszej kolejności kontaktujemy się z pasażerami, którym pozostało najmniej czasu do wylotu. Niestety, przeciążenia łączy, do których nasz system nie jest dostosowany powodują trudności w dodzwonieniu się do nas za co serdecznie przepraszamy. W trybie awaryjnym uruchomiliśmy dodatkowe łącza i obecnie sytuację możemy uznać za ustabilizowaną.

Lista połączeń realizowanych w sezonie letnim 2008

Warszawa - Lizbona
Warszawa - Londyn Gatwick
Warszawa - Edynburg
Warszawa - Dublin
Warszawa - Bolonia
Kraków - Londyn Gatwick
Kraków – Barcelona / Girona
Kraków – Rzym / Ciampino
Kraków - Bolonia
Kraków - Ateny
Kraków - Amsterdam
Gdańsk - Edynburg
Gdańsk - Dublin
Gdańsk – Rzym / Ciampino
Poznań – Rzym / Ciampino

Spółka może uruchomić dodatkowe połączenia, jeśli analiza biznesowa uzasadni ich racjonalność ekonomiczną.
a mi Manchester zniknął ze strony (lot w połowie kwietnia), ale nikt o tym mnie nie poinformował, mają obowiązek poinformowania na 2 tygodnie przed wylotem..poczekamy 2 dni...jeśli tego nie zrobia to trzeba by ich pozwac przed Trybunal Europejski
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2003:0496:FIN:IT:PDF
ciao tutti :) właściwie nie jest mi do śmiechu bo mój lot też odwołali (jeśli można to w ogóle tak nazwać) - poprostu znając sytuację od czasu do czasu zaglądałam na ich stronkę sprawdzając czy lot na 18 kwietnia (Poznań-Rzym)jest aktualny - wczoraj jeszcze był, dzisiaj niestety już nie, che palle :/ nieczekając na "przemiły" głos pani/pana, czy chciałabym zmienić termin mojego lotu (ma che sei matto) - wykupiłam nowy (już nie z Centralwings). Mam tylko nadzieję, że oddadzą mi pieniądze!!

pozdrawiam Was wszystkich z nadzieją, że takich jak ja nie jest zbyt wielu ;)

Ola
Zmiana portu lotniczego w Rzymie

Od maja samoloty Centralwings będą startowały i lądowały na lotnisku im. Leonarda da Vinci - Rzym Fiumicino, które jest głównym lotniskiem Rzymu. Port lotniczy Fiumicino jest doskonale połączony z centrum miasta siecią linii autobusowych oraz linii kolejowych. W kwietniu, rejsy Centralwings będą obsługiwane jeszcze przez oba porty: Ciampino i Fiumicino. Prosimy naszych pasażerów o sprawdzenie portu lotniczego przed podróżą

Bleeehh!!:((
Resort skarbu kreśli przyszłość grupy PLL LOT i Centralwings
Do końca kwietnia ma zostać wybrany doradca prywatyzacyjny PLL LOT, a w czerwcu do Sejmu ma wpłynąć projekt ustawy uchylającej obowiązek większościowego udziału skarbu państwa w spółce.

Resort skarbu planuje przyszłość grupy PLL LOT. Syndyk Swissaira może sprzedać swoje akcje komu chce i jak chce, ale najwcześniej w dniu debiutu giełdowego spółki - planowanego najpóźniej w 2009 roku. Zainteresowanie kupnem akcji zgłasza m.in. Lufthansa - pisze "Puls Biznesu".

LOT obecnie przechodzi kadrową rewolucję, a decyzje o wyborze mają zapaść bardzo szybko.

Jednym z priorytetów nowego zarządu będzie opanowanie sytuacji w Centralwings. Przewoźnik w 2007 miał blisko 73 mln zł straty. Zdzisław Gawlik, wiceminister skarbu powiedział gazecie, że jednym z wielu możliwych wariantów jest likwidacja Centralwings.
Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia