maternita

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich.mam wielka prosbe do was,czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak to jest we wloszech z ciaza i na czym polega maternita.a wiec pracuje jako barista,jestem ubezpieczona na 25 godz tygodniowo,par-time.moj kontrakt konczy sie 30 marca.pracuje juz 8 miesiecy.jestem w ciazy w 16 tygodniu.w niedziele bylam na pogotowiu bo mialam straszne bole.dali mi miesiac zwolnienia.czy moj szef moze mnie zwolnic kiedy skonczy mi sie kontrakt??czy moge przejsc pozniej na maternite??i ile czasu trwa ta matrnita?pomozcie mi.............
czy moze mi ktos pomoc???????prosze....
Ok, pisze szybko, bo zaraz zapomne:), polecialam do tesciowej i sie wypytalam (pracuje w INPS-ie)
Najlepiej zebys sobie wyrobila dokument, ze masz ciaze zagrozona (gravidanza al rischio). Zeby go miec powinnas isc do Inspektoratu Pracy z zaswiadczeniem z pogotowia i inna dokumentacje medyczna jesli masz. Oni Ci wystawiaja certyfikat (3 sztuki). Jedna kopie dajesz pracodawcy, druga zanosisz do INPS-u. Wtedy jestes kryta do trzeciego miesiaca po porodzie (niezaleznie kiedy Ci sie kontrakt konczy). Pieniadze placi Ci pracodawca, a jemu zwraca INPS.
dziekuje ci bardzo:))
Prosze:)))
To chyba tak jak w jezyku polskim, ze istnieja obie formy.

Dziekuje:)))
A ja glupia Wam glowe zawracam, kiedy moglam to wpisac we wloskim googlu i od razy by wyszlo:))

Tym bardziej, dziekuje:)
Oj, to nie ten temat:)))
Witam mam pytanie czy orientuje sie ktos w jakim czasie i jaka kwote otrzymam za urodzenie blizniakow? urodzilam w styczniu 2011,dziekuje
wrzuc slow maternita w fioletowawyszukiwarke jak slowo bonus bebe i czytaj.......Bonus bebè e aiuti alla famiglia per il 2011 http://www.nostrofiglio.it/famiglia/risparmio/bonus-bebe-2011.html
Temat przeniesiony do archwium.