Wielkanoc 2008

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich. Czy ktos ma info na temat polskiej mszy niedzielnej wielkanocnej w tym roku? Gdzie sie odbywa, o ktorej godz no i czy bedzie swiecenie koszyczkow?
nikt? nic?
no co ty!przeciez juz dawno po swieceniu koszyczkow,to sie robi do obiadu
a moze ci chodzi o Kościół Polski - rodzimowierczy związek wyznaniowy,to nie wiem,jestem katoliczka.. sorry tak ten twoj wpis jest niedoszlifowany ,ze ciezko domyslic o jaka msze ci chodzi i w jakim kosciele i w jakim punkcie globu
Msza Św. w polskim kosciele jest w Niedzielę o godz. 11.00 a po mszy święcenie pokarmów.
Kościół mieści się przy via Santa Maria alla Porta 10
Dojazd MM (linia czerwona) Cordisio,kierować się na na ulicę Meravigli, do zbiegu z Corso Magenta.
Z Cadorny kierować się na Corso Magenta do zbigu z ulicą Meravigli.
Tramwaje linii 16,19,20.
W Poniedzialek Wielkanocny Kosciol Santa Maria alla Porta jest zamkniety
Zapraszamy
Alleluja
Czy w tym odprawiają polscy księza???
jest tylko ta jedna jedyna msza na terenie Itali dla Polakow?a gdzie jest ta miejscowosc?jaki to region?
http://www.wloski.ang.pl/Msze_polskie_w_Milano_16560.html a to teraz sie domyslilam ze o Mediolanie piszecie...
Tak w Milano , jest to polska parafia z polskimi księżmi i po polsku
Alleluja !!!
Rozumiem, że na 18 codzienie jest msza św odprawiana.
alleluja to mozna powiedziec dopiero jutro...albo po rozprawie rozwodowej..:D
dowiem się jutro a z tego co pamiętam jest w każdy czwartek o godz. 17 .00 lub 17.30
dziekuje :)
Mieszkający w Rzymie Polacy przybywają od rana ze święconkami do polskiego kościoła pod wezwaniem świętego Stanisława w pobliżu Placu Weneckiego.
Polscy księża święcą pokarmy co kwadrans, a do parafialnej salki przychodzą wciąż kolejne grupy wiernych, którym często towarzyszą włoscy krewni, nie znający tego zwyczaju. Niektórzy Polacy przyjeżdżają do kościoła z odległych miejscowości.

Przed kościołem sprzedawane są cukrowe baranki. Można również, co stało się już zwyczajem Wielkiej Soboty, kupić prosto z bagażnika samochodów tradycyjne rodzime potrawy na świąteczny stół: wędlinę, chrzan, mazurki i żurek.
W strugach ulewnego deszczu, który nie przestaje od wielu godzin nękać Rzymu, setki ludzi ustawiły się w Wielką Sobotę na placu świętego Piotra w kolejce do bazyliki watykańskiej i grobu Jana Pawła II.
Do Wiecznego Miasta przybyli na święta turyści i wierni z całego świata. Szacuje się, że jest ich około 400 tysięcy.

Pielgrzymi, stojący w długiej kolejce do bazyliki i Grot Watykańskich obserwują przygotowania do niedzielnej mszy papieskiej.

Plac przed bazyliką ozdobiony jest, jak co roku, tysiącami kwiatów z Holandii.
MarioMM dzieki, wlasnie o to mi chodzilo :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia