Kochani. zastanawiam sie od dluzszego czasu co zrobic z soba.w ojej sytuacjie nie jestem pewna co bardziej mi sie oplaca.bo, mam dziecko, nie chcialabym rezygnowac za bardzo z pracy,i wiem , ze kiedys zamieszam wrocic do PL, nie wiem tylko kiedy czy za 2 lub 3 lata.w Polsce zrobilam licencjat tzw. lauera breve na Akademie Ekon.- wydzial Ekonomii , specjalizacja:polityka spoleczna. studia bardzo ogolne, i az wstyd przyznac nie wiem co moge po nich robic.
poniewaz pragne zmienic swoje zycie zawodowe(nie mam zadnego doswiadczenia konkretnego!!!, pracowalam,ale to sa prace light)
musze cos postanowic.
1.albo nostrofikowac owy dyplom- w ten sposob bede miala 2 licencjaty, wtedy gdy nawet wroce do pl, bede miala dyplom wloski,prawda? i czy dalabym rade nostrofikowac w ciagu 2 lat.
2. albo rozpoczac cos nowego czyli nowe studia (ale ,tu jest gorzej bo nie moge sobie pozwolic na studiowanie dzienne, mam dziecko a poza tym nie chcialabym rezygnowac z pracy),
3. albo zrobic cos by kontynuowac nauke czyli zrobic te 2 lata ktore mi brakuje (ale do tego musze chyba nostrofikowac dyplom, prawda?)
4 albo cofnac sie troche w czasie i zrobic szkole superiore np. z protetyki- ale na to potrzebuje 5 lat.
kolejnym pomyslem jest zeby nic nie robic we wloszech tylko np. studiowac w Pl przez internet bedac we wloszech. wtedy przynajmniej skoncze studia ale moje droga zawodowa nie zmieni sie zbytnio, moze jak wroce do pl, bede miala szczescie i szanse na lepsza prace (ma na mysli w swoim zawodzie)
kochani co poradzicie. wiem ze wiele z was studiuje, zna realia polskie i wloskie. co ma wiekszy sens.prosze o porade. na razie nie potrafie sama rozstrzygnac.pozdr