Codice Fiscale bardzo pilne !!!!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Znalazlam prace , mam zaczac w poniedzialek , poprosili mnie o codice fiscale , ktorego nie mam , gdzie mam sie po niego udac , dokad isc , czy w sobote moge to zalatwic ??? nie mam czasu i co ja teraz zrobie ? :((

czy ktos moze mi wytlumaczyc co mam zroic , jakie dokumenty ze soba zabrac i co powiedziec zeby mi dali to cale codice fiscale ?

z gory dziekuje !!!

p.s jestem w rzymie !!
Co do dokumentow, to bylo juz tyle tematow na ten temat, wystarczy wpisac "codice fiscale" w wyszukiwarce.
W soboty Agenzia delle Entrate jest nieczynna.
uuuuuuuuu no to sie narobilo, powiedz ze zgubilas, wypralas w pralce razem z jeansami, pies Ci zjadl, sasiadla zrobila wlamanie w zeszlym tygodniu, zalalo Ci mieszkanie, no nie wiem wymysl cos inaczej pomysla zesz niepowazna ;)
albo sie na przyklad spoznij w pierwszy dzien pracy :) i rankiem szybciutko po CF.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .... zaczynam w poniedzialek o 15:00 , od ktorej jest otwarta agenzia delle entrate ? zdaze prawda ? :(((

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

moge znalesc w internecie adres ADE w rzymie ?
mozesz ich jeszcze wziac na przetrzymanie np. przyjsc w poniedzialek do roboty i udawac glupa, ze o zadnym codice nikt Ci nawet nie wspomnial, udawaj zdziwiona i narob im tam jeszcze wszystkim rabanu, ze nic nawet nie wspomnieli ze masz przyniesc, nikt Cie dokladnie nie raczyl poinformowac, odegraj jakas scenke teatralna-oj my kobiety to potrafimy:) ze niby jestes bardzo tym wszystkim zaskoczona, zaklopotana, przeciez jakbys wiedziala to bys nawet na czole z tym codice przyszla, a tak postawili Cie w niezrecznej sytuacji. Nastepnie sprobuj jakos z tamtad wyjsc, moze powiedz, ze Ci slabo i musisz po jakies proszki skoczyc do aptetki, jak juz bedziesz na zewnatrz rwij przez miasto ile sil w nogach, pedz, pokonuj przeszkody i zalatwiaj ten codice !!!
Rano na pewno będzie czynna. Zdążysz.
google i agenzia delle entrate roma
Rzecz w tym , ze powiedzieli mi jasno i wyraznie jakie dokumanty mam przyniesc ;-) , to moj pierwszy dzien w pracy i nie mam zamiaru odstawiac teatrzyku ;-) , musze smigac z samego rano po CF na drugi koniec rzymu , dojazd zajmie mi ze dwie godziny ! bo niestety nie mam samochodu ... :(( ale na szczescie jest metro , tylko ,ze ja mieszkam w dzielnicy ,z ktore ciezko jest sie gdziekolwiek dostac dlatego dojazd zawsze zajmuje mi kupe czasu :((

mam jeszcze jedno wazne pytanie , zeby dostac Codice Fiscale co mam z soba zabrac ? paszport wystarczy ? czy potrzebne jest cos jeszcze ?

dziekuje :*
ja mialam przy sobie tylko polski dowod osobisty:)
oj jak wstaniesz gdzies o 3-ciej to dojedziesz na spokojnie, wszystko zalatwisz, a potem po powrocie bedziesz jeszcze miala kupe czasu dl siebie, a to na kapiel z babelkami, a to szampana do sniadania z ukochanym, a i czasu wystarczy zeby zrobic sie na bostwo, papiloty zakrecic, zrobic paznokcie, no trzeba jakos wygladac w pierwszy dzien pracy !!!
""musze smigac z samego rano po CF na drugi koniec rzymu , dojazd zajmie mi ze dwie godziny ! bo niestety nie mam samochodu ... :(( ale na szczescie jest metro""

gdybys miala samochod pewnie zajeloby Ci to 4 :)
he he infatti :D
Troszkę się wtrącę..tzn.. mam pytanie w sprawie tego codice - Czy mieszkając we Włoszech bez żadnego stałego zameldowania i poszukując pracy urząd włoski przyzna coś takiego? Bo skoro tam będę mieszkać i będę poszukiwać pracy to pewnie też będą mnie pytać o ten "kod fiskalny"(hmmm.. nie wiem czy dobrze tłumaczę to sobie).
Askibciu a czytalas dobrze ten post?przeciez bylo napisane..najpierw codice fiscale potem numer wloskiego telefonu dopiero wizyta w Urzedzie Pracy..zastosuj logike...czyli ..jeszcze raz od poczatku..pytanie za 100 zl co jest najwazniejsze we Wloszech? codice fiscale,bez tego ani rusz..powinnas go miec/muszisz go miec..wlasciwe podkreslic :D.Numer codice fiscale ci sie przyda..wcale nie muszisz isc do Urz.Pracy szukac pracy, mozesz szukac jej na wlasna reke,ale pracodawca zapyta cie w pierwszej kolejnosci o codice fisc.
a sorry Askibciu..tu masz ta kolejnosc,ktora mialam na mysli pomylilam post,sorki http://www.wloski.ang.pl/Jak_dostac_codice_fiscale_wloski_dowod_osobisty_29077.html
Gemma gioiello masz anielską cierpliwość - faktycznie powinnam była logikę zastosować, ale z góry dzięki za wytłumaczenie:-)
:D,wlasnie, ze mi brak anielskiej cierpliwosci,pewnie moj aniol mnie opuscil..bo zbyt czesto zgrzytam zebami..:D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia