pracodawca zalega z placeniem...:(

Temat przeniesiony do archwium.
Wlasnie zakonczylam prace w firmi gdzie uczylam bezrobotnych j.angielskiego. Firma ta ma dziwny zwyczaj, bo placa pieniadze po dwoch miesiacach (!) po zakonczeniu kursu. W praktyce wiec pod koniec marca powinnam dostac kase za styczen, ale jej nie dostalam! Problem w tym, ze mieszkam tu sama, musze sama placic za zycie i nie majm zapasow kasy na koncie! Faktycznie w tej chwili zostalo mi ok. 80 euro na zycie... Jeden chlopak (Wloch) z tej firmy czekal na zaplate 4 miesiace! Gadalam z szefem ale mowil ze nie obiecuje ze pieniadze wplyna szybko! Ale ja ich potrzebuje zeby przezyc! W innej pracy gdzie pracowalam 2 tyg. w kontrakcie napisali ze kasa BEDZIE W POLOWIE marca. Do tej pory nie przyszla.

Jak wplynac na takich pracodawcow? Postraszyc donosem na policji? A w razie czego, gdybym wytoczyla im sprawe, musialabym placic za prawnika?
podciagam w gore :(
Wlasnie dostalam maila od szefa...Mam zadzwonic jutro do glownej siedziby w Mediolanie. Napisal, ze oni wyjasnia mi wszystko. Ale co tu wyjasniac? Nalezy mi sie kasa i tyle! :(
Najlepsze, co możesz zrobić w przypadku, gdy pracodawca zwleka z wyplata należnych ci pieniędzy, to zwrócić się do związków zawodowych (CGIL, UIL itp.).
O wytaczaniu sprawy cywilnej powinnaś nie myśleć. Sprawa cywilna w przypadku przestępstwa ściganego z urzędu nie ma sensu.
Czyli np. do sindicato mam to zglosic? Ale postraszenie policja chbyba cos da, prawda?
spiaggia italiana moglabys pociagnact emat i napisac czy w ostatecznosci udalas sie do zwiazkow zawodowych i jak to sie zakonczylo? Bo strszenie policja nic nie daje Itli za to wszyscy pracodawcy boja sie jak ognia Zwiazakow Zawodowych..ci sie nie patyczkuja dowalaj olbrzymie kary finansowe nieuczciwym pracodawcom
spiaggia italiana sa forowicze zainteresowani tym tematem..i mysle, ze bedzie ich przybywac...http://www.wloski.ang.pl/patronato_sindacale_38674.html
Nie wpisywalam sie juz w tym watku, bo po ok. 10 dniach od jego zalozenia dostalam całą zaległą kasę. Uff...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie