formularz E 109

Temat przeniesiony do archwium.
Zwracam się z prośbą o pomoc w sprawie ubezpieczenia zdrowotnego dla członków mojej rodziny.Jestem polakiem pracującym we Włoszech i posiadam tutaj ubezpieczenie państwowe.Moja żona i dzieci przebywają w Polsce. Żona nie pracuje i chciałbym ją i dzieci ubezpieczyć.Czy wiecie jakie dokumenty potrzebne są aby otrzymać tu formularz E 109,który należy dostarczyć do NFZ w Polsce.W ASL stwarzają nam problemy . Czy ktoś już załatwiał ten formularz?Pomóżcie!!!
http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=4&artnr=1828&b=1
Formularze E106, E109 wydawane są na wniosek, który może być złożony w jeden z następujących sposobów:

* po osobistym zgłoszeniu się ubezpieczonego;
* na prośbę złożoną drogą elektroniczną;
* na prośbę listowną;
* na prośbę złożoną faksem.

Punkty informacyjne w oddziałach.

W przypadku prośby o wydanie formularza drogą elektroniczną, telefoniczną lub faxem, istnieje konieczność osobistego odbioru formularza w celu weryfikacji przedstawionych wcześniej danych z dowodem tożsamości osoby wnioskującej (lub w razie potrzeby również z innymi dokumentami
Tylko że jest jeden problem bo w urzędach włoskich takich druków z wnioskiem nie posiadają a ta urzędniczka skierowała mnie do NFZ w Polsce o pobranie formularzu E 109 ( nie wiem po co ?). Wydaje mi się że oni nawet dobrze nie wiedzą jak to się załatwia.Dlatego szukam ludzi którzy już takie coś załatwiali.Te włoskie urzędy to jeden wielki bajzel!!!
no przeciez na stronie NFZ sa do pobrania te druki!
Ale one muszą być wypałnione przez NFZ w Polsce a oni nie mogą mi ich wypełnić bo ja nie jestem ubezpieczona.A wogóle druki E 109 są wydawane obcokrajowcom danego kraju a nie jej obywatelom.
Nie wiem po co włoskim urzędasom potrzebne E 109 z Polski jeżeli ja staram się o wydanie tego formularzu we Włoszech.
Poczytaj tutaj:
http://www.ospedalebambinogesu.it/Portale2008/Default.aspx?iditem=2439

mysle, ze nie zrozumieli jaka jest Wasza sytuacja. Chyba nie potrzebne im E109 z Pl, tylko tutaj musicie wypelniec ten formularz. Najlepiej jest wydrukowac sobie info z netu i zaniesc pani czy panu w okienku. Nie znaja dobrze przespisow, ale mozna ich zmusic do poznania. Moja sytuacja jest inna i nie zalatwialam tego druku, ale z tego co zrozumialam czytajac info w necie to jako pracownik tu w It mozna ubzpieczyc rodzine w Pl na czas pracy w Italii, ale druk wypelnic w IT.
Tu masz wszystkie info po polsku, mozesz pobrac PDF lub przeczytac w wersji HTML:
download.repubblica.it/metropoli_pdf/guide/ravenna_polacco.pdf
Na razie dzięki za informacje.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa