Kto spodziewa sie bimbo-Milano

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao, jestem z 14 tygodniu ciazy i mieszkam w Milano od miesiaca. Czy znalezienie lekarza to naprawde musi byc taka przeprawa? Czy moze ktoras w Was ma doswiadczenia jesli chodzi o ciaze i moze mi podpowiedziec jak tu to wszystko dziala, wielkie dzieki.
Bimbo nie wiem, ale znam parę dziewczyn co się spodziewają dziecka.
I o dziecko mi chodzi:) mieszkaja w Mediolanie?
wejdź na wątek "baby boom?"
pozdrawiam
czesc Nofika,jak milo,nie jestem sama:)

Jesli mieszkasz w centrum to oczywiscie polecam szpital Mangiagalli.
Ja wybralam szpital w Melegnano(prowincja),gdyz jestem nastawiona na porod w wodzie,a to jest jedyny szpital blisko mnie,ktory moze mi to zagwarantowac.

Mowisz,ze nie masz jeszcze lekarza.Zacznij zamawiac sobie wizyte w szpitalu,no chyba ze dadza ci termin za miesiac to lepiej poszukac kogos prywatnie.
Zrobilas chociaz pierwsze badanie krwi?
Bardzo dziekuje za odp, Kasiu. Melegnano, tam mialam pierwsza wizyte u pani dr Pelle, ale jako ze mieszkam na rogoredo a pracuje w Pero to zupelnie mi nie po drodze. nie wiedzialam natomiast ze to szpital gdzie mozna rodzic w wodzie. Zawsze nastawialam sie na porod wodny.
Jesli chodzi o badanie krwi, to z tym mam przeprawe. Dzis rano wybralam sie do szpitala Sacco na pn Mediolanu ale nie zdazylam do pracy i wpakowalam sie jeszcze w okrutny korek, wiec nastepne podejscie jutro. Mam z tego wzgledu okrutne wyrzuty sumienia bo to juz 14 tydzien a ja jeszcze w proszku.
Cala przeprowadzka tutaj kosztowala mnie za duzo energii i nerwow:) no i prawde mowiac jestem rozczarowana opieka medyczna tutaj.
Mieszkasz w okolicach San Donato? Podasz kilka rad jak sie mozna zorganizowac bedac w ciazy w Italii? bede okrutnie wdzieczna.
pozdrawiam
czesc Nofika,tak, mieszkam niedaleko Peschiera Borromeo czyli okolice San Donato.
Jesli masz juz lekarza domowego,to popros o skierowanie na badanie krwi.Wejdz do obojetnie jakiego szpitala i zrob sobie to badanie.Ja czekalam na wyniki ponad 2 tygodnie...Jak widzisz czas ucieka.(koszt 97 euro)
co do organizacji,no coz....sama od niedawna wiem,ze jestem w ciazy...wczoraj przez przypadek "znalazlam"ginekologa w Melegnano.Jutro bede dzwonic i dowiem sie co i jak...w kazdym razie dam znak.
w razie czego oto moj mail [email]
Kasia, w ktorym jestes tygodniu?
Witam przyszla mame:)
Milo wedziec ze jest nas wiecej wielorybow w tym miescie;)
Mam nadzieje ze znalazlas wszystkie informacje na temat lekarzy i szpitali. Musze przyznac, ze do tej pory spotkalam sie tu z bardzo milym przyjeciem jesli chodzi o ginekologow. Znalazlam sie nawet lepiej w placowkach panstwowych niz u prywatnego ginekologa. Az dziw bierze;)) Jesli chodzi o szpital zdecydowalismy sie na Ospedale Buzzi. Jesli to nie problem napisz cos wiecej na temat swojego malenstwa.
pozdrwaiam goraco
Witam, od kilku miesiecy mieszkam w Milanie i okazalo sie ze jestem w ciazy. Niestety nie mowie po wlosku. Dlatego potrzebuje pomocy. Potrzebuje namiar na sprawdzonego ginekologa, który mówi po angielsku, obojętnie w prywatnej czy w publicznej przychodni (jestem ubezpieczona). Z gory dzieki za Wasza pomoc.
w Milanie hehehe :D
moze to ze mna ta ciazza? ostatnio zaliczylem pare polek w mialnie kto wie czy tez nie ciebie :D
www.wloski.ang.pl/baby_boom_17322.html - 30 Lis 2006
nie jestem co prawda w ciazy ale polecam ginekologow z CDI (www.cdi.it) maja kilka siedzib w Mediolanie i pod miastem www.cdi.it; niestety to klinika prywatna wiec wizyty sa dosc drogie
Istnieje Stowarzyszenie Lekarzy Polskich we Włoszech,poszukaj w google /http://www.polskaitalia.com/2009/02/polscy-lekarze-we-woszech.html
Dzieki za pomoc :-) Chyba skorzystam z tego centrum CDI.

Margherita2 czy masz tam moze jakiegos konkretnego lekarza do ktorego chodzisz i ktorego moglabys polecic?

Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam.
Dla tych, ktore spodziewaja sie dziecka; istnieje mozliwosc przechowania krwi pepowinowej w baku krwi w Belgii. Koszt ok 2500 euro. Procedury dosc zagmatwane , ale nie nie do przeskoczenia. Ja niestety zbyt pozno sie dowiedzialam, a moze wtedy, kiedy rodzilam, nie bylo takiej opcji.
mozna tez przechowac ZA DARMO, ale z mozliwoscia oddania komus innemu, by uratowac komus zycie, istnieje wtedy stu procentowa szansa, ze i wam ktos odda, gdy wy lub wasze dziecko bedzie potrzebowalo...
poprosze o szczegoly.
Co do ciazy we wloszech to radze zaczac od wizyty u lekarza rodzinnego i poprosic o skierowanie na badania krwi i moczu (w sieci znajdziecie liste wszystkich badan esenti ticket do ktorych mamy prawo w ciazy (mowie oczywiscie o tych z nas, ktore maja ubezbieczenie i prawo do opieki medycznej we wloszech).....(zajrzyjcie na przyklad tu:http://www.salutedonna.it/esami%20in%20gravidanza.htm.) oprocz badan mamy tez prawo do 3 wizyt ginekologicznych i 3 USG....oczywiscie oprocz wizyt i badan darmowych grawantowanych przez panstwo radze znalezc sobie lekarza prywatnego ale tu nie moge wam pomoc bo ja mieszkam w treviso i nie mam pojecia jaka jest sytuacja w milano. Pozdrawiam wszyskie przyszle mamy.
Magda (tydz.30, blizniaki:)
http://www.mammole.it/forum-gravidanza/maternita-naturale/19093-donazione-cordone-per-staminali-5.html

http://www.cordone-ombelicale.it/index.php?option=com_content&view=article&id=130&Itemid=80

i procedury chyba nie sa az tak skomplikowane, z tego co sie orientuje, polozne same pytaja przyszle mamy w ostatnim miesiacu, czy sa juz zdecydowane, czy beda przechowywac cordonek ;)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Szkoły językowe