Rozwód!

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym sie dowiedziec jak wyglada włoski rozwod.Chodzi mi o małzenstwo włoskie.Bo słyszałam,ze maz po rozwodzie musi płacic nie tylko na dzieci ale równiez na zone.Czy to prawda?
to zalezy,jesli zona nie pracuje to sad moze przyznac i zonie asegno do mantenimento
Problem w tym ze zona pracuje,zarabia około 1000euro.Dlatego nie rozumiem dlaczego miałby jej płacic 600euro miesiecznie plus opłaty mieszkaniowe??chyba ze chciałaby zrezygnowac z pracyale skoro jest osoba zrrowa fizycznie to myslalam ze moze sama zarabiac.
Jesli zona pracuje to nic z alimentow dla niej,oczywiscie dla dzieci zostana przysadzone,mieszkanie wspolne, zostaje w nim zona z dziecmi, no i oprocz alimentow tata doklada do kazdego wydatku dla dzieci(dentysta,lekarz,szkola itd)
jak zdradzal to niech placi!!!!!!!!!
Czyżby we Włoszech nie istniało "orzekanie o winie"? W Polsce, jeśli sąd orzeknie rozwód z wyłącznej winy męża (zazwyczaj po bardzo długim procesie, powoływaniu świadków, etc.), a sytuacja materialna byłej żony po rozwodzie ulegnie drastycznemu pogorszeniu, tenże ex-mąż może zostać przez sąd pociągnięty do płacenia alimentów także na rzecz swojej byłej małżonki.
Właśnie. Widzę, że komentującym paniom nawet na(tu pozwolę użyć słowa na wyrost) myśl nie przyszło, że to z winy żony może być orzeczony rozwód.:)
Ależ może, masz oczywiście rację. Tylko pytanie brzmiało "bo słyszałam, że mąż..." etc. :-).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia