Firma chce mnie zatrudnic poprzez agencje Manpower

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc wam!Jak sadzicie czego sie moge spodziewac...W polowie kwietnia znalazlam ogloszenie bezposrednie jednej z firm branzy inzynieryjnej, byli bardzo zainteresowani, mi odpowiadalo,bo znalazlam ich bezposrednio a nie poprzez jakas agencje pracy, itp. Tak wiec sadzilam ze oni mnie zatrudnia na okres probny wpierw, wiadomo, to normalne, ale na trzecim spotakaniu z facetem z dzialu human resources okazalo sie ze najpierw oferuja mi oni zatrudnienie poprzez Manpower - na 6 miesiecy a potem wcielenie do firmy, przy czym bardzo rzadko, ale moze sie okazac ze po tych 6 miesiacach z jakiegos porabanego powodu - podaktu 8% na osoby z rodzaju 'categorie protette' i inne jesli w jednym momencie wcielaja do firmy za duzo osob musza to zapalacic(maja 2 inne biura we Wloszech) wiec typ mi powiedzial ze moze tak sie zdarzyc i beda zmuszeni ta umowe z Manpower przedluzyc o dodatkowe 3 miesiace,czyli z 6 robi sie 9....
Wkurza mnie ze nie pisneli wczesniej slowkiem, ze nie oni mnie zatrudnia,ale posluza sie agencja pracy,aby umywac rece od tego podatku (o ile to nie jakas bujda).Dodatkowo pensja upokazajaca, koles zarzucil mi kwote okolo 1000 euro netto, a jak sie spytalam okolo?To pan nie wie, a moze mniej nawet niz 1000?No bo oni placa Manpower, i pewnie z tego nie wiem 2[tel]euro bierze Manpower...Co wy myslicie o tym, to jest takie norlamne we Wloszech zeby zatrudniac przez agencje, podczas gdy ja ich znalazlam nie poprzez agencjei oni sami sie oglaszali bezposrednio.....
Tak, istnieje mozliwosc zatrudnienia przez agencje pracy. Ten rodzaj umowy nazywa sie contratto di somministrazione i osoba zatrudniajaca formalnie jest nie firma a wlasnie agencja pracy.
Zatrudnianie przez agencje jest na porzadku dziennym we Wloszech...Jednak nie mozna tego robic "bez ograniczen", maksymalnie mozna tak pracowac 30 miesiecy (1 umowa i przedluzanie 4x) a potem to albo Cie biora, albo "dziekuja", a agencja wysyla na Twoje miejsce inna osobe i bedzie powtorka z rozrywki...Czesciej slysze od tej drugiej opcji :-(
Co do pensji, to niech gosciu nie sciemnia, ze nie wie ile beda Ci placic - to oni okreslaja rodzaj umowy i poziom na jaki Cie zakwalifikuja, a wynagrodzenie zalezy wlasnie od tego (contratto+livello).
Wlasnie chodzi o to ze ja wiem, ze tutaj jest bardzo popularne zatrudnienie poprzez agencje pracy, sek w tym, jak juz pisalam, ze ja sie do nich NIE ZGLOSILAM POPRZEZ AGENCJE ani oni mnie nie znalezli poprzez agencje.Znalazlam ich oglosznie na tronie corriere w dziale lavoro. A teraz po 3ch rozmowach oni mi wyjezdzaja z opcja ze bede zatruniona nie przez nich, ale przez agencje, tak wogole to jaki firma ma w tym interes, i tak placi i tak ,ale rozumiem ze ma z tego jakas korzysc, jaka wlasnie???Cos mi tu 'smierdzi'...A koles do mnie powiedzial - 'nie widze w pani oczach blysku' , a ja mu mowie, no a jak ma byc skoro o tym z agencja niekt mnie nie poinformowal i ze to nie jest za dobrze...
Ja mialam taka sama sytuacje w ubieglym roku - rekrutacje przeprowadzala firma, natomiast w momencie jak juz zadzwonili do mnie zeby powiedziec ze chca mnie zatrudnic, poinformowali ze na podpisanie umowy mam sie zglosic do agencji Worknet...
A czy Ty jestes po studiach inzynierskich? Bo jesli tak to nie zgodz sie na te agencje. Inzynierowie sa w cenie tutaj, wiec moga dyktowac warunki.
Tak mam ukonczone 5 letnie studia mgr inzyniera z maksymalana punktacja.
Bardzo mi sie nie podoba ich zagrywka,mam im dac znac czy akceptuje, ale cos czuje ze zadzwonie i im powiem zeby sie bujali.Wole dalej szukac ale przynajmniej wiedziec ze mnie nikt nie wykorzystuje...
A czy ty zgodzilas sie pracowac poprzez agencje...?Jak to bylo?
Ja wlasnie przez agencje pracuje (Vedior) - no ale ja nie jestem inzynierem :-) A dlaczego ta agencja? Bo zona dyrektora handlowego pracuje wlasnie w Vediorze. No ale juz niedlugo - wlasnie widzialam ogloszenie w necie, ze szukaja kogos na moje miejsce, mnie przenosza do innego dzialu i zatrudniaja bezposrednio - oczywiscie na "tempo indeterminato" nawet nie licze, pewnie bedzie "apprendistato" (maja prawo, nim 30-tka stuknie kandydatowi)
Niestety takie sa realia we wloszech,to ci zaproponowali moze byc dobre,bo na poczatek zdobedziesz doswiadczenie w pracy we Wloszech,
potem mozesz pomyslec o szukaniu czegos lepszego.Jak sie im spodobasz to moze cie zatrudnia szybciej.Takie zatrudnianie przez agencje jest tu calkiem normalne a manpower to jedna z lepszych agencji.Ja nie rezygnowalabym z takiej propozycji na poczatek.
Ja bym jednak jeszcze troche poszukala na jej miejscu. Sama pracuje w bardzo "technicznym" srodowisku i widze jak sie tu klaniaja inzynierom. Dlatego zatrudnianie inzyniera przez agencje to juz przesada. Owszem, mozna podjac prace i potem szukac dalej, ale jest to bardzo uciazliwe, dlatego po co ma zaczynac jesli i tak nie chce tam zostac...
Juz postawilam na nich krzyzyk.Zadzownilam dzisiaj i powiedzialam ze nie akceptuje ich propozycji.Facet nawet sie przygasil w glosie i zapytal a dlaczego nie chce?Powiedzialam mu prawde, ze nie podoba mi sie fakt zatrudnienia mnie przez agencje pracy, jaka by ona nie byla, nawet najbardziej znana, mnie to wkurza nieco.Ja rozumiem obawy kazdego pracodawcyprzez nowym pracownikiem, jak to bedzie, ale przeciez po to sa kontrekty terminowe.Jak bym miala byc zatrudniona do zbierania oliwek, no moze ok, ale to ma byc praca w biurze technicznym projektow.
Mi sie zdaje ze oni lubuja sie w rotacji personelem i mnie chcieli tez w ta karuzele wlaczyc...
Mam na oku inne oferty tez, wiec nie jestem w desperacji zeby ich brac, z reszta sa na drugim koncu miasta....musialabym sie przeniesc blizej.
Niech szukaja innych, na pewno ktos sie zglosi.
Musze dodac ze kolega mojego chlopaka pracuje w firmie inzynierskiej i jest inz po wydziale mechanicznym i jest zatrudniony bezposerdnio przez firme i dostaje na reke 1800 euro!!A jak go przyjmowali to nie mial zadnego doswiadczenia, oprocz ukonczonych studiow, plus nie mial wcale na maksa ukonczonych studiow oraz ma sredni o ile nie ponizej sredniej angielski.Tak wiec ja wole poczekac.
Poza tym pracujac od 9 do 17 jak moge pojsc na jakies nowe spotkanie???
No i bardzo dobrze. Ja wlasnie pracuje w firmie wykonujacej projekty samochodow i widze jak sie tu "plaszcza" przed inzynierami; wiec niech nie mysla, ze skoro "straniera" to sie zgodzi na minimalne warunki. Poza tym, jestes w Mediolanie, tak? Co jak co, ale z Twoimi kwalifikacjami nie powinnas miec tam problemow. A wloski znasz, tak? Daj znac jak bedziesz miala jakies niusy. pa!
Czesc Floraska!
Dokladnie jestem w Mediolanie.Jest tu bardzo duzo ofert,ale oczywiscie czasem dlugo sie czeka zanim sie odezwa, mimo tej firmy oczekuje na odpowiedz z 3ch innych firm, do tego sa to firmy S.p.A. , a tamta byla Srl, wiec nieco gorzej.
Poza tym tez sobie myslalam, ze jak sie zgodze to w jakis sposob bede sie czula zle, bo wiem ze dla inzyniera pensja na starcie w nowym kraju 1000 euro to troche ubogo, zwlaszcza ze ja juz w Polsce mam doswiadzcenie w moim zawodzie.
Pewnie sobie mysleli tak jak mowisz, ze skoro jestem straniera to sie zadowole takimi warunkami!!!!Sorry....
Wloski znam jako tako, cigale sie ucze z kursu, no ale na rozmowach kwalifikacyjnych rozmawiamy po wlosku, wiec jakos chyba znam...:))))
Pozdrawiam i zycze milego weekendu.A propos w Mediolanie od 2ch tygodni niebo zasnute chmurami, nie widzialam blekitu nieba tak dlugo.....deprecha:)
A w jakiej dziedzinie szukasz pracy.Ja tez pracuje w srodowisku technicznym-w biurze projektowym,projektujemy instalacje przemyslowe.I tez odbylam mase rozmow o prace.Tu niestety jest troche rasizmu,zanim cie zatrudnia to najpierw dobrze poszukaja kogos kto jest: po pierwsze wlochem,po drugie nie jest kobieta.jak juz wyczerpia mozliwosci zadzwonia do ciebie.A co do twojego doswiadczenia z kraju to ma ono wieksze znaczenie w Polsce.
A ja pracuje w Mediolanie.napisz w czym sie specjalizujesz moze bede mogla ci pomuc
Cholera, zjadlo mi caly post, ktory pisalam, bo sie rozlaczylam z serwerem,jestem w kazdym razie ingegnere edile, ale na razie dziekuje, zdam sie na los i wlasne poszukiwania.A rasizm pracowniczy jest wszedzie.Nie tylko we Wloszech i nie tylko w dziedzinach inzynierskich.
Jak chcesz.A moze znasz kogos kto szuka pracy i zna sie np.na projektowaniu w przemysle chemicznym,farmaceutycznym,petrochemicznym.uzywa programow takich jak Autocad lub programow do modelowania 3D( PDMS ).Moj chlopak poszukuje od roku ludzi do pracy.Bardzo by mu sie przydal ktos nowy.A i ja mialabym z tego korzysc,bo moze on w koncu przestal by pracowac po 12 godzin na dobe 7 dni w tygodniu
Temat przeniesiony do archwium.