Jak się żyje w Italii?Wyjazd...

Temat przeniesiony do archwium.
31-50 z 50
| następna
a propo kontrakty, umowy o prace.

Ja pracuje obecnie w banku, ale tylko ostatny tydzien.

Widze ze HR, zmienia sobie warunki dla pracownikow, zeby oszczedzic na kosztach.
Ludzi nic nie mowia, boja sie powiedzic cos, ktory jest w swojch prawo powiedzic. Boja sie tracic miejsce prace, nic nie robia, nie zmienia prace, stoja, i firme wykorzystuja. Nie moge na tego patrzyc !!!
naprzeklad kolega mialo stanowisko nie kierownicze. Mialo zarobki jak umowa "collettiva", czyli sindacale + superminimo ( dodatkowy do standardowa plata sindacale). Dali mu stanowisko kierownicze, ale jak zywkle jak sie zmienia kategoria ( tutaj nazwany QUADRO ), zniknie superminimo czyli dodadkowa plata. Teraz zarabia mniej niz wczesniej i ma wiecej odpowiedzialnosc. Balo sie cos powiedzic i tak stoi i mniej zarabia....taki przepadkow jest duzo !!!!
To prawda co napisales. Smutne jest to ze gdybym powiedzial moim wloskim kolegom ile teraz wykwalifikowany informatyk moze zarobic w Polsce to jestem pewien ze by mi nie uwierzyli.
dzieki zante,wszystko rozumiem,piszesz bardzo dobrze i masz ciekawe spostrzezenia jako Wloch,zgadzam sie z toba
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się tylu negatywnych opinii! Troszke mnie podłamaliście. Pozostaje mieć nadzieję,że jakoś to będzie,bo jeszcze nigdy tak nie było,żeby jakoś nie było.
Dzięki wielkie za informacje,buziaczki dla wszystkich :*
eeeeee Polacy i Wlosi jednak maja duzo wspolnego :D
..uwielbiaja narzekac
zante75, dobry informatyk w Warszawie może zarobić znacznie więcej niż 5500 netto. Tylko musi chcieć się uczyć i chcieć duuużo pracować.
wiem ellison wiem ;) hehheh chcialem tylko porownac to tego co zarabiaja w weronie, i mialem na mysli ze spokojnie mozna tyle zarobic, no ii oczywiscie ze wiecej. ja mam wiecej naprzeklad ;)
Gratuluję ! Powodzenia w nowej pracy :-).
si,5500tys.informatyk zarabial (takim Poznaniu np)szesc lat temu...ale z zarobkami we Wloszech to wy chyba troche przesadzacie,ci z ktorymi pracuje(wspolpracuje raczej)zarabiaja grubo powyzej 20000tys.euro,owszem to nie mlodzi ludzie po studiach,tylko staruszki circa 35lat;)nie infomatycy a inzynierowie(choc wola jak ich nazywac architektami ;)...wiec moze to zalezy od zawodu?przepracowanych lat?doswiadczenia?????
mieszkaja we wlasnych M,malych bo malych,nie w centrum ale wlasnych(nie z rodzicami!!!)lataja na wakacje(bardziej egzotyczne niz ja moje np.!)ja katastrofy nie widze i tam i tu mozna zarabiac PIENIADZE jak sie tylko chce,tylko po co straszyc mlodych zapalencow?
Może i zarabiają ale od dawna wiadomo ze zarobki we Włoszech będą spadać że względu na to że firmy będą zwalniać pracowników:
W Polsce praca opłaca się już bardziej niż za granicą
Z najnowszego raportu "Perspektywy zatrudnienia" przygotowanego przez agencję doradztwa personalnego Manpower Polska wynika, że co trzeci polski pracodawca zamierza zatrudnić nowych pracowników w ciągu najbliższych trzech miesięcy - informuje "Polska".

Poszukiwani są przede wszystkim budowlańcy i górnicy. Dobrze się składa, bo przybywa tych rodaków, którzy myślą o powrocie z Zachodu do kraju.

Eldorado dla Polaków w Unii powoli się kończy. Z dnia na dzień rośnie liczba irlandzkich, niemieckich, brytyjskich czy włoskich firm, w których szefowie myślą o zwalnianiu pracowników.

Kilka dni temu irlandzki dziennik "Irish Independent" ogłosił, że w najbliższym czasie pracę na budowach straci w tym kraju ponad 65 tys. z 279 tys. pracowników. Równie pesymistyczne wnioski płyną z deklaracji pracodawców większości zachodnich krajów.

Ale praca na Zachodzie przestaje być dla Polaków atrakcyjna z jeszcze jednego względu, umacniania się złotówki. Coraz więcej polskich emigrantów decyduje się więc wrócić do kraju. Tym bardziej, że dobrze zarabia się już nie tylko w dużych miastach, ale także na prowincji. Od ubiegłego roku płace na budowach wzrosły o co najmniej 10%, a zapowiadają sie kolejne wzrosty wynagrodzeń - pisze "Polska".
mam pracować pod Mediolanem w Lowell w fabryce kół ile mogę zarobić w miesiąc?
ile można zarobić w Italii w okolicach Mediolanu?
... Italia bankrutem? http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6670743,Swiat_po_kryzysie__Bankructwo_Wloch_i_UK__zamieszki.html Cos jest na rzweczy..raz ze Wlosi lubi wyjsc na ulice i porotestowac..bo po co siedziec wparcy jak pensje sa marne?..dwa, ze naprawde jest zle,Berlusconi tylko mydli ludziom oczy..to wszystko sie rozleci z hukiem na tysiac kawalkow.Ludzie maja juz dosc.
Odnoszac sie do wczesniejszych wypowiedzi dotyczacych zycia we Wloszech, niestety trzeba przyznac, ze jest tu duzo gorzej anizeli w Polsce. Pod wieloma wzgledami kraj ten pozostaje daleko w tyle za Polska. Co tyczy sie pracy, na podstawie wlasnego doswiadczenia odnosze wrazenie, ze tutaj niezaleznie od tego jakie bedzie mialo sie wyksztalcenie, kwalifikacje, doswiadczenie zawodowe i znajomosc wloskiego, zawsze bedzie sie 'straniero' i kims drugiej kategorii nadajacym sie, zdaniem Wlochow, co najwyzej do sprzatania. Niektorym sie udaje, ale naleza oni do zdecydowanej mniejszosci.
>>Pod wieloma wzgledami kraj ten pozostaje daleko w tyle za Polska.
jestesmy my..czyli Polska.. w duzo lepszej sytuacji niz reszta EU http://www.hotmoney.pl/artykul/8050/1/praca-bezrobocie-w-polsce-wciaz-mniejsze-niz-w-europie.html
Kiedys bezrobocia nie bylo w ogole, a zarabialo sie 20 dolarow na miesiac. Idac za tym rozumowaniem bylo jeszcze lepiej.
skoro tak zle w Itali pani Mrowce to juz sie nie dziwie ze na rodakach pragnie sie dorobic http://www.wloski.ang.pl/Transport_Wlochy_Polska_39906.html
Temat przeniesiony do archwium.
31-50 z 50
| następna

« 

Życie, praca, nauka

»

Brak wkładu własnego