carta d'identita

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktos z was wie dlaczego z tylu mojej carty d'identita jest napisane:non valida per espatrio.co to oznacza i czy moga w comune wpis ten zmienic na valida?
wiem ze z taka karta nie moge poleciec np.do tunezji.nie mam obywatelstwa wloskiego ale mam rezydencje,jestem od 3 lat w italii.
dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi.
No właśnie dlatego, że nie masz obywatelstwa włoskiego Twój włoski dowód osobisty jest ważny tylko i wyłącznie na terenie Włoch, nie może Ci służyc jako dokument przy przekraczaniu granicy i nie możesz się nim legitymować poza granicami Włoch. Valida per l'espatrio mają tylko obywatele włoscy.
ztego co wiem carta i'dentita "papierowa"jest wazna tylko na terenie Wloch nie ma tu znaczenia obywatel czy nie.do przekroczenia granicy potrzebna jest dowod osobisty elektroniczny(jak nasz polski tylko wl.maja niebieski:)kosztuje ok 20 euro i czeka sie na niego dlugo.nie wiem czy ten dowod jest tylko dla obywateli wloch czy dla innych tez.
do Tunezji z paszportem niestety...
no niekoniecznie.... przeciez !!!!!!!!!Wlosi!!!!!!!! podrozuja na ten swoj papierowy dowod... przynajmniej w Krajach UE upowazania do przekroczenia "granicy". Mozna na niego tez spokojnie przejechac tez przez Szwajcarie.

Niebieskie cudo = papierowy zeszycik
Zgadzam sie z gajowym. To nieprawda co ty mówisz. No na logikę to jest po prostu niemożliwe. To tak jakby ktoś kto ma stary dowód nie mógł wyjechać za granicę. Przecież nawet w Polsce na 'zielony' można było przekraczać granicę (miał tylko byc w dobrym stanie). Poza tym dowody elektroniczne we Włoszech są od niedawna. Więc z czym Włosi jeździli wcześniej za granicę?

Włoski dowód osobisty papierowy jest jak najbardziej ważny do przekraczania granicy, ale tylko i wyłącznie jeśli jego posiadaczem jest obywatel Włoch.
potwierdzam to co mowi ilecka. Moj maz ma jeszcze stary papierowy dowod i od paru lat bez zadnych problemow z owym dowodem podrozuje po Europie.
ja rowniez potwierdzam, tylko wlosi moga wyjezdzac za granice na dowod osobisty( stary lub nowy), i jezeli sie nie myle mozna jezdzic jedynie do krajow unii
Nie mylisz sie, do innych potrzebuja paszportu.
umbryjka masz racje ! ja od 2 miesiecy dostalam obywatelstwo i na moim papierowym dowodzie z tylu nic nie jest napisane (wczesniej napisane bylo non valido per espatrio) a w urzedzie miasta pytalam i powiedzieli mi ,ze na tym dowodzie moge przekraczac granice UE.Szkoda ,ze dowòd papierowy ...no bo ten polski budzi sensacje i nie wszedzie dowody wloskie XXI wieku sa dostepne a szkoda ! No chociaz raz jestesmy do przodu!!!!
stellina30
z tego co zrozumialam masz juz nowy dowod osobisty . podobno trzeba sie z nim zglosic do urzedu skarbowego. tak wyczytalam ("Osoby, ktore wymienią dowód na nowy, muszą to zgłosić do swojego urzędu skarbowego - przypomina Ministerstwo Finansów")
mam nadzieje, ze jest to sprawa ktora nie wymaga specjalnych zachodow?
jesli dobrze pamietam, to podczas skladania dokumentow o wymiane dowodu dostaje sie druk (NIP3), ktory trzeba wypelnic i (do 30 dni po otrzymaniu nowego dowodu) dostarczyc go do US. Chodzi o aktualizacje danych ktore US posiada na temat podatnikow, m.in dotyczy to dokumentu tozsamosci, ktorym sie podatnik posluguje.:)
ok
dzieki :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego