zasilek dla bezrobotnych

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 76
Bea sta Do 10 października należalo wpłacić składki INPS za trzeci kwartał lipiec-wrzesień 2009
Aby dokonać wpłaty używa sie blankietów wpłat przesłanych przez INPS do pracodawcy. Jeżeli nasz pracodawca nie otrzymał blankietów, może zgłosić się po nie w biurze INPS w miejscu zamieszkania lub poprosić o nie telefonicznie dzwoniąc pod numer telefonu: 803164. Wpłaty na składki na ubezpieczenie społeczne można również opłacić on-line wchodząc na stronę www.inps.it.

Wysokość składki uzależniona jest od wynagrodzenia pracownika oraz jego godzin pracy. W przypadku zatrudnienia pracownika na 24 godziny tygodniowo, składki naliczane są na trzy sposoby: - wynagrodzenie godzinne do 7,17 €: wysokość składki wynosi 1,33 € (z czego 0,32 € wpłaca pracownik); - wynagrodzenie godzinne powyżej 7,17 € i do 8,75 €: 1,50 € (z czego 0,36 € wpłaca pracownik); - wynagrodzenie godzinne powyżej 8,75 €: 1,83 € (z czego 0,44 € wpłaca pracownik).

W przypadku, gdy pracownik pracuje 25 lub więcej godzin u tego samego pracodawcy wysokość składki godzinnej wynosi 0,97 € (z czego 0,23 € wpłaca pracownik). W roku bieżącym, składki na ubezpieczenie społeczne z lub bez CUAF, czyli składki pracowników spowinowaconych z pracodawcą zostały zrównane. Pracodawca musi wpłacić całkowitą sumę składki, włącznie z sumą opłacaną przez pracownika. Suma ta może zostać odjęta z „busta paga”. Dzwoniąc na numer 8[tel]bezpłatną infolinię INPS (włoski Zakładu Ubezpieczeń Społecznych) i INAIL (KRAJOWY Instytut Ubezpieczeń od Wypadków przy pracy i Chorób Zawodowych) możesz uzyskać informacje w języku polskim. Infolinia czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 20.00 oraz w soboty od 8.00 do 14.00. Serwis jest całkowicie bezpłatny.
W INPS można uzyskać informacje między innymi na temat:
- rent i emerytur, zasiłków i tymczasowych składek indywidualnych;
- wysyłki dokumentów i zaświadczeń dla ubezpieczonych w INPS ( m.in. wyciąg opłaconych składek, świadectwa emerytalne, CUD);
- zadłużenia;
- rejestracja on-line dla pracowników zatrudnionych w domach (w tym dla służby domowej i gospodyń domowych);
- wniosków o zasiłek dla bezrobotnych;
- statusu wniosków i wypłaty świadczeń;
W INAIL można uzyskać informacje między innymi na temat:
- rent;
- obciążenia nakładanego na przedsiębiorstwa;
- motywacji i finansowania działań skierowanych na zapewnienie bezpieczeństwa pracy;
- ubezpieczenia domu;
- rejestracji i potwierdzenia rezerwacji do ścieżek szkoleniowych dla RSPP i ASPP.
Mam taki problem;/Pracuje od ponad roku.Zaczelam prace we wrzesniu 2008.Kontrakt dostalam na 3 miesiace ,pózniej nadal na 3 miesiące i kolejne 3 miesiace .W lipcu pracodawca oświadczył mi,ze nie moze mnie zatrudnic na okres wakacji bo nie ma zbyt duzego ruchu;/Od wrzesnia znowu dostalam kontrakt ale do końca grudnia;/ Czy oni mogą tak postępować z zatrudnieniem?Bo wydaje mi się, że poprostu nie chce dac kontraktu bezterminowego i za każdym razem zostaje zwolniona i zatrudniona od nowa;/Czy jeżeli pod koniec grudnia mi nie przedłuża kontraktu czy można sie starac o bezrobocie?Albo iść do jakiegos urzędu?Proszę o odpowiedz:)
stasia,a w jakim sektorze pracujesz?czy to jest zwiàzane z sezonowoscià?
Właśnie nie pracuje w Autogrillu;/
Dee czy to co pisza tuw GP mozna przeniesc na ' ziemie wloska' tak by bylo to latwe do zrozumienia dla Stasi ,wiesz cos nasz droga alfo i omego ? http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/94633,sady_coraz_czesciej_sankcjonuja_dlugie_umowy_na_czas_okreslony.html
po pierwsze, zobacz jaki masz kontrakt, tylko lavoratore dipendente moze dostac zasilek. Nastepnie jesli zostaniesz zwolniona w grudniu 2009, to wezma pod uwage okres skladkowy od grudnia 2007, a wtedy nie pracowalas, z tego co rozumiem, w zwiazku z czym nie masz prawa do zasilku.
To znaczy jak? Tu jest napisane o polskim prawie pracy, które nie ma nic wspólnego w włoskim. Nie bardzo rozumiem pytanie...
w kraju po 3 kontraktach na czas okreslony podpisuja 4 kontrakt na czas nieokreslony..zmierzalam do tego ze czegos takiego nie ma we wloskim prawie pracy i by to 'czarno na 'napisac gdyz rodacy czeste przenosza zaslyszane rzeczy z kraju na ziemie wloska ..a to jest poszczegolne prawo pracy danego kraju a nie EU ,co czesto ludzie myla ..chyba..wydawaloby sie kazdemu ze jak juz jestesmy w EU to wszedzie wszystko powinno byc takie same,a tu i prawo karne jest inne i to jak inne! :D
a mnie sie wydaje,ze w ciàgu dwòch lat wstecz od daty zlozenia domandy o zasilek,trzeba miec 78 tygodni skladkowych..
i pytanie czy pracodawca napewno odprowadzal skladki,warto to skontrolowac :D Wlosi nagminnie okradają własne państwo nie wystawiają paragonów fiskalnych i “wymigują się” od płacenia podatków. Włochy - Indeks Ucisku Podatkowego: 6.0 Z 43-procentowym podatkiem dochodowym dla najbogatszych i efektywną stawką CIT przekraczającą 31 proc. na pierwszym miejscy niechlubnego rankingu znalazły się Włochy. Pierwsze miejsce dla mieszkańców Półwyspu Apeninskiego to także zasługa wysokich podatków lokalnych. http://finanse.wp.pl/gid,11324024,galeria.html
Jest coś podobnego (umowa na czas określony nie może przekroczyć 3 lat, a przedłużyć taka umowę można tylko raz, za zgoda pracownika, i to tylko wtedy, gdy pierwsza umowa była krótsza niż 3 lata - wtedy pierwsza umowa + przedłużenie nie mogą przekroczyć łącznie 3 lat), dlatego tez włoscy pracodawcy bardzo często zostawiają "przerwę" (powyżej 20 dni) pomiędzy jedna a druga umowa na czas określony, żeby tej kontynuacji nie było - wtedy mogą bez problemu podpisywać takie umowy.
52 tygodnie.
Zgodnie z przyslowiem "fatta la legge, trovato l'inganno". W Polsce tez znanym, przynajmniej jako metoda.
to dokladnie to samo, domande sklada sie zaraz po zwolnieniu, jesli chodzi o disoccupazione ordinaria, jesli zas minima to do 31/03 roku nastepnego, czyli w jej przypadku 2010. Jednakze ani w jednym a ni drugim przypadku nie spelnia warunkow, gdyz nie ma dwoch lat kalendarzowych, w ktorych oplacane byly skladki. 52 tygodnie przy ordinaria i 78 DNI przy minima. Nawet jesli zlozy na minima, to i tak nie ma tych dwoch lat. Jesli ma busty paga, tzn., ze skladki byly odprowadzane.
ponadto musi sprawdzic kontrakt, bo jesli to contratto a progetto ( co by sie zgadzalo , w zwiazku z tymi przedluzeniami), to nie moze sie ubiegac o zasilek.
Witajcie .No wiec tak bollettini przychodza bo je widzialam.Ale bylam w INPS i nie ma zadnej skladki wplaconej.Wiec co???? No i czemu czekam juz ponadrok na TESSERA SANITARIA.POZDRAWIAM I DZIEKI!!!!!!!!!!!!!!!
Czyli jednak pracodawca robil Cie w konia. Przykre ale nie odosobnione.Mozesz i Ty teraz zrobic w konia pracodawce. Idz do zwiazkow zawodowych CISL lub CGIL z umowa o prace i z tymi niezaplaconymi skladkami i zglos to.Nieuczciwy pracodawca (delikatnie mowiac), bedzie musial zaplacic Ci wszystkie zalegle skladki, wyplacic (jesli tego nie zrobil), trzynastke, ferie.Bedzie tez mial nieprzyjemnosci.Mozesz co prawda stracic prace ( nie ta to inna)ale zyskasz wiecej finansowo i bedziesz miala satysfakcje,ze nie dalas sie oszukac.Pracodawca zas bedzie mial nauczke, ze z Polkami sie nie zadziera. Powodzenia!
Oszustom mowie NIE!Cwaniakow tepie.
Emiliape to moj mail [email] muszez pogadac czytalam twoja historie w temacie -NIE CHCA MNIE BO JESTEM POLKA
ok ale juz jutro a raczej dzisiaj ale w ciagu dnia. Pzdr.
hehe nieprzyjemnosci?..pracodawca bedzie musial multe zapalcic ok 10 tys eu/nowe prawo do konca czerwca tego roku/..hehe no to mozliwe ,ze to nie przyjemne..pogadaj o tym z pracodawca prace stracisz napewno u niego ale sporo zyskasz plus trzynastke i zalegle wakacje.Przykro ,ze BYLAS WALONA W ROGI tyle czasu,nie zaluj go, idz do zwiazkow zawodowych CGIL,pomoga ci. Z tym ,ze od wywalczonej kwoty przez zwiazki zawdoowe bedziesz musiala im odpalic dzialke wywskosci 10 procent..takie sa przepisy,tak stanowi prawo,bo za darmo nie pomagaja.
literowka sorry..nowe prawo OD konca czerwca br. Dee wiesz cos w tej kwestii?..nie mam linka pod reka
mam pytanie maz ma założona firme budowlana we Wloszech i chce ja zamknac czy po zamknieciu przysluguje mu zasiłek bezrobotnego? i jak jest z zasilkiem na dzieci i zone? prosze o wiadomosci na [email] bardzo prosze o informacje
dla osób pracujących "na swoim" zasiłek nie przysługuje
Celownik, osobom.;)
Cześć mam takie pytanie dotyczące bezrobocia.Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś miał taka sytuację.W marcu kończy mi sie kontrakt.W danym zakładzie pracy, pracuję już 1,5 roku.Chciałabym nie odnawiać kontraktu lecz mój pracodawca powiedział mi , że nie może mnie zwolnić.Jak myślicie jeśli nie odnowie kontraktu czy mogę starać się o zasiłek dla bezrobotnych?Czy INPS moze uznac to jako samozwolnienie? Z góry dziękuje:)
Cześć mam takie pytanie dotyczące bezrobocia.Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś miał taka sytuację.W marcu kończy mi sie kontrakt.W danym zakładzie pracy, pracuję już 1,5 roku.Chciałabym nie odnawiać kontraktu lecz mój pracodawca powiedział mi , że nie może mnie zwolnić.Jak myślicie jeśli nie odnowie kontraktu czy mogę starać się o zasiłek dla bezrobotnych?Czy INPS moze uznac to jako samozwolnienie? Z góry dziękuje:)
pracodawca nie moze wymagac od ciebie, zebys podpisala nowy kontrakt. On dal ci kontrat na tempo determinato, kontrakt sie konczy i do widzenia. Ty nie chcesz dluzej dla niego pracowac. To nie sa dimisioni, ktore maja miejsce w przypadku kontraktu na czas okreslony. Pytanie, dlaczego on nie chce, zebys odeszla? Przedyskutuj, moze zatrudni cie na lepszych warunkach. Po wylacznie poltora roku pracy nie masz jedszcze prawa do zasilku, chyba, ze wczesniej gdzies pracxowalas.
witam!potrzebuje porady..w italii dostaje zasilek dla bezrobotnych(ordinaria).jestem w polsce,gdyż wykonuje prace sezonowo we włoszech tylko przez 7 mc w roku(zdaje sobie sprawe,iż być w kraju nie powinienem).mój problem polega na tym iz,dostałem propozycje pracy w polsce,ale nie chciałbym stracic dosc wysokiego zasiłku włoskiego i zarazem podjac prace w polsce.podkreslam iz zatrudnienie mnie na czarno nie wchodzi w rachube.co powinienem zrobić..?ażebym nie poniósł srogich konsekwencji(może orientujecie się jakich?????),po podjęciu pracy w polsce i pobieraniu zasiłku we włoszech.bądz jak zrezygnowac z zasiłku,bez fatygowania się do italii(ale to ostatecznośc)jesli ktos ma jakiś racjonalny pomysł prosze 0 wsparcie,za które serdecznie dziekuje.
oj rewelacja to my wszyscy wszyscy ..chcemy pobierac zasilki dla bezrob w jednym kraju za pracep rzez 7 mies pracowaca potem jechac odpoczac do drugiego kraju i jak sie trafi praca w tym drugim kraju to chcemy pracowac tak by zasilku dla bezrobotnych nie stracic Kto jeszcze chce byc' super kombinatorem'..ja jestem chetna opatentowanie tego bezlalmani prawa i konsekwencji prawnych byloby super,zyska dla nas wszystkich..wlosi sa glupi heheh mozna ich wrogi walic no nie?..to frajerzy a niech placa nam zasilki..za te pomidory winogrona jablka.. Zasilek przysluguje osobom, które zostały zwolnione z pracy i znajdują się w trudnej sytuacji materialnej.../ No wlasnie kto z nas nie jest w trudnej sytuacji troche grosz zawsze sie przyda/... owe osoby nie mogą jednak zaprzestać poszukiwania pracy...no wlasnie poto by zyc na godnym poziomie potrzebna jest dodatkowa praca do zasilku dla bezobotnych no nie?..dobrze napisali http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-dla-bezrobotnych/202964,Kto-nie-dostanie-zasilku-dla-bezrobotnych.html L’indennità cessa quando http://www.intrage.it/rubriche/lavoro/diritti/disoccupazione/index.shtml
1. si sono percepite tutte le giornate di indennità
2. si inizia un nuovo lavoro
3. si va in pensione
4. si viene cancellati dalle liste di disoccupazione
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 76

« 

Studia językowe

»

Życie, praca, nauka