uwierzytelnienie dyplomu mgr

Temat przeniesiony do archwium.
No wlasnie - jak? Pomocy, bo sie w tym wszystkim gubie.
Najpierw tlumaczenie u przysieglego.
Potem do Ministerstwa po potwierdzenie autentycznosci.
Potem do Biura Legalizacji MSZ po Apostille
Potem do Konsula Wloch w Warszawie po dichiarazione di valore.

Czy tak?
Kochani czy to wszystko mozna zalatwic "na odleglosc" / korespondencyjnie ? W Polscebede pewnie dopiero zima a dyplom chcialabym uwierzytelnic juz teraz.

Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki
czesc,
wejdz na temat wymagane dokumenty, znajdziesz tam wszystkie niezbedne informacje.

powodzenia
Juz ci mowie, ja robilam jak bylam w Polsce, robilam to na poczatku marca wiec jest swieze jeszcze :)))
Walisz z dyplomem do Warszawy, zeby go zalegalizowac, ale idac tam musisz miec juz polacona na poczcie oplate dla ich konto.Nie pamietam ile. Sprawdz na stronie ministerstwa nauki czy twoja uczelnia podlega ministerstwu, bo jak jeste z medycyny to idziesz do minsiterstwa zdrowia chyba, a jak ze szkly muzycznej to gdzies indziej itd jak wojskowa szkla tez inaczej.Ja jeste po politechnice.
Potem jak ci walna tam pieczatki dyplom wedruje do tlumacza przysieglego ktory zlozyl pieczec w ministerstwie bodajze spraw zagranicznych. Po tlumaczu idziesz do ministerstwa spraw chyba zagranicznych albo wewn. juz nie pamietam ale zawsze na Szucha ( obok ministerstwa nuki ) po to Apostille. Jak juz masz to to z Apostille na dyplomie i na tlumaczeniu idziesz do Ambasady Wloch w warszawi na Jasnej i tam ci dadza Dichiarazione di valore. Powiem ci ze jak powiesz podczas wypelniania wniosku o apostille ze ci potrzebne do kontynuacji nauki we Wloszech, np doktorat do bez oplata daja i potem w ambasadzie tez bez oplat, w sumie zaoszczedzilam 300 zlotych za to:))) Poza tym mi sie udalo w 1 dzien zlozyc wszystko i nastepnego dnia w ambasadzie odebralam dokumenty :) Osobiscie odradzam wysylanie poczta, nikt ci nie odda dyplomu jak go zgubi poczta, szkoda ryzyka, bo ambasada zatwierdza tylko oryginal, ministerstwo nauki podobnie, nie mozesz byc z odpisem, a jak ci oryginal przepanie to nie wiem na serio co wtedy.Aha i pamietaj ze do ambasady musisz miec ze soba koniecznie koniecznie suplement do dyplomu ( wykaz egzaminow i ocen i tym podobnych ile lat nauki i punkty ECTS ), bo inaczej cie odesla z kwitkiem, jak pewna dziewczyne, ktora byla przede mna w kolejce....
Sorki za zjadanie liter ...ale jestem w pracy i nie powinnam siedziec w necie :P Wiec sie spieszylam z pisaniem
Kochane dziekuje Wam serdecznie!
Sprawa jest bardziej skomplikowana niz sadzilam. Nie mam zamiaru kontynuowac nauki we Wloszech, wiec chyba poprzestane na tlumaczu przysieglym i basta. Odbierze mi to mozliwosc startowania w konkursach publicznych, czyz nie? Ale przejscie przez te ambasady i inne papiery jest nie na moja sile. Ech, vita vita
Posiadajac dichiarazione di valore mozesz startowac w konkursach do administracji publicznej, przy czym zapisujac sie na konkurs, twoje dokumenty zostana zweryfikowane przez wloskie Ministerswto Spraw Wewnetrzych i zostanie Ci wydany taki dokument, ktory potwierdza zgodnosc posiadanego dyplomu z profilem konkursu. Ten dokument jest wazny tylko dla tego jednego konkursu na jaki sie zapiszesz, wiec za kazdym razem bedziesz musiala powtarzac procedure.
Poprawka, nie do MSW, ale do Ministero della Funzione Publica.
w tym celu jest specjalna procedura, poszukam Ci jej na necie i dam link.
Accesso a Pubbliche Amministrazioni con titolo di studio estero
Già nel periodo della CEE furono esercitate delle pressioni affinché ai cittadini comunitari fosse aperto l’accesso ai concorsi
pubblici.
In base al articolo 37 (oggi 38) del D.L. 29/93 l’Italia apre l’accesso alle pubbliche amministrazioni a tutti i cittadini comunitari.
Permangono comunque alcune attività esclusive riservate esclusivamente ai cittadini di nazionalità italiana (si pensi alle
figure direttive, diplomatiche, alle categorie strategiche, nonché alle forze dell’ordine).
La partecipazione dei cittadini stranieri ai concorsi pubblici è consentita previa procedura di riconoscimento dei titoli di studio
con valore per lo specifico concorso (le due procedure, domanda al concorso e domanda di riconoscimento dei titoli di
studio, vengono avviate contemporaneamente).
http://ipeuropa.comune.modena.it/faq/RiconoscimentoTitoli/riconoscimento_concorsopubblico.shtml

pod tym linkeim znajdziesz procedure co i jak nalezy zrobic, aby moc przystapic do konkursu, posiadajac dyplom ukonczenia studiow za granica.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Brak wkładu własnego

Zostaw uwagę