biurokracja

Temat przeniesiony do archwium.
kochani mam pytanie: jak to jest z podwojnym zameldowaniem w polsce i we wloszech- mozna miec, czy nie
Teoretycznie nie, praktycznie tak.
no i co dalej moge miec jakies problemy?
Nie.:) Czy według Ciebie ktoś w Polsce będzie sprawdzał, czy rzeczywiście nadal mieszkasz w miejscu, gdzie jesteś zameldowana? A we Włoszech mogą ewentualnie wykreślić cie ze spisu osób zameldowanych i wtedy będziesz nielegalna imigrantka, ale jeśli dobrze rozumiem, Ty we Włoszech mieszkasz naprawdę, a w Polsce zostało po Tobie tylko zameldowanie, zgadza się?
mieszkam we wloszech, ale jestem tez zameldowana w Polsce i zameldowalam tam tez mojego syna - ma podwojne obywatelstwo. zastanawiam sie, czy nie doczepi sie ktos w zwiazku z podatkami- jest takie zamieszanie, ze trudno cos zrozumiec- ja rozliczam sie we wloszech i nie mam dochodow w Polsce
w Polsce trzeba zglosic ze sie wyjezdza..w administracji..wtedy np mam twoja moze mniej za wode i smieci placic..taki przepis istniej/zgoszenie wyjazdu na ponad 3 mies/ ale ludzie go lamia..to niby jest potrzebne..bo np.dom sie zawali..akcja ratunkowa i szukaja twoich zwlok.. traca czas i sa koszty..a tak zgloszone..ze jestes tu i tam..albo ktos sie wmiedzy czsie podszywa pod ciebie na terenie kraju..bierze duzy kredyt na twe nazwisko..jest zgloszone ze ty wyjechalas..Nie boj sie zameldowanie masz tam dalej..maja cos sie przepisy w marcu zmienic..bede to sledzic..
Jeśli nie masz dochodów w Polsce, to nikt się doczepić nie może, gdyż Polska i Włochy podpisały w czasach PRL-u umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania.:) Nie martw się, jeśli nie zarobisz w danym roku ani złotówki w Polsce, to nie musisz się tam rozliczać i nikt nie będzie miał do Ciebie o nic pretensji.
baa..istnieje prawdopodobienstwo..i dlatego lepiej zglaszac swe wyjazdy niz potem denerwowac sie byc wzywana do wyjasniana..moze to potrwa dlugo bo Urzad Skarbowy ma żarna ktore powoli mielą...istnieje ryzyko.. ze w pierwszej kolejnosci wzywaja te osoby od ktorych nie wplynela zadna wplata podatkowa od 5 lat..
oplaty za wode itp to nie problem...
gdzie trzeba zglosic takie zawiadomienie w gminie?
do deelayiah

ale czy trzeba mino wszystko wypelniac rozliczenia?
w adminisracji domu i w Ewidencji Ludności w Wydziale Spraw Obywatelskich . Zgłoszenia wyjazdu należy dokonać osobiście najpóźniej w dniu opuszczenia dotychczasowego miejsca pobytu.
Zgłoszenia powrotu należy dokonać ustnie najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia powrotu. Podstawa prawna

art. 15 ust. 3 w związku z art. 2 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz.U. z 2006r. Nr 139, poz. 993 z późn.zm.), Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 24 grudnia 2002r. w sprawie zgłaszania i przyjmowania danych niezbędnych do zameldowania i wymeldowania oraz prowadzenia ewidencji ludności i ewidencji wydanych i utraconych dowodów osobistych (Dz.U. Nr 236, poz. 1999)
Nie, jeśli w danym roku podatkowym nie zarobiłaś ani złotówki w Polsce, to nie musisz wypełniać PIT-u. Natomiast jeśli miałaś dochody zarówno w Polsce, jak i we Włoszech, to w rozliczeniu z polskimi dochodami (bodajże PIT-36, jeśli nic się nie zmieniło) musisz wpisać również dochody włoskie, które posłużą do obliczenia stopy podatkowej (a wiec nie zostaną ponownie opodatkowane).
dzieki, a co z rozliczeniami podatkowymi, musze je mimo wszystko skladac?
W opisanym przypadku nie ma potrzeby wymeldowania się z miejsca stałego pobytu. Jak bowiem wskazuje przepis art. 15 ust. 3 ustawy z dnia z dnia 10 kwietnia 1974 roku o ewidencji ludności i dowodach osobistych: osoba, która wyjeżdża za granicę na okres dłuższy niż 3 miesiące, jest obowiązana zgłosić swój wyjazd oraz powrót właściwemu ze względu na miejsce pobytu stałego organowi właściwemu. Zgłoszenia wyjazdu dokonuje się najpóźniej w dniu opuszczenia dotychczasowego miejsca pobytu, a zgłoszenia powrotu - najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia powrotu.

Jak więc wynika z powyższego, będziesz zobowiązana wyłącznie do zgłoszenia w organie gminy, właściwym ze względu na dotychczasowe miejsce Pańskiego pobytu, faktu wyjazdu za granicę, trwającego dłużej niż trzy miesiące.
nie nie skladasz
czyli w porzadku, odetchnelam. dzieki serdeczne
a co jesli chodzi o ziemie placi sie tylko podatek gruntowy? jesli dostalabym go jako darowizne (kwota nieopodatkowana)
Temat przeniesiony do archwium.