Genius One - warto?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie,
czy konto Genius One jest rzeczywiscie tak tanie jak to wynika z reklam?
1 e/miesiecznie i basta?
Mam konto w banca di lodi i zlodzieje co trzy miesiace kradna mi ponad 30 euro za jakies spese di liqidazione - musze sie szybko z tamtad przeprowadzic.
Bede wdzieczna za wskazowki
Jak zwykle diabel tkwi w szczegolach. Zwykle reklamuja to, co korzystne, ale moga byc kruczki. Poczytaj tutaj:
http://www.ciao.it/Opinionisulprodotto/Genius_One__442809
ja nie wierze do banku i przed czy poznej chce usun moj konto...poznej to (bo sa duzo osoby ze mysla ze banku jest tam dla siebie:P) ja mowie ze:
normalnie cena sa 30-40e/rok dla konto ale jesli chcesz rada lepije inne banku gdzie naprawde daja zadarmo konto (ale bez interesow)
Tatarenko droga :),

ja przez ostatnie miesiące studiowałam intensywnie oferty włoskich banków, coby uciec z Bancoposta, więc moim zdaniem Genius One to całkiem niezłe konto, bo kosztuje rzeczywiście tylko 1 euro miesięcznie (jak większość kont tego typu, ma ono na celu wyeliminowanie operacji wykonywanych przez klienta przy okienku, więc za każdą taką operację sporo zapłacisz, bodajże 2 euro), plus oczywiście nieco ponad 30 euro rocznie podatku narzucanego przez państwo (dotyczy wszystkich kont we Włoszech). Podobne warunki oferuje konto BNL Revolution (Banca Nazionale di Lavoro), a jeszcze lepsze Zerotondo (Banca Intesa SanPaolo). Ja otworzyłam właśnie to ostatnie, gdyż nie kosztuje absolutnie nic (jeśli używaż tzw. kanałów alternatywnych, czyli - nie łazisz do banku i nie rpzeszkadzasz kasjerkom;)).
Ogromnie dziękuję za Wasze wskazówki.
Ja nieczęsto korzystam z usług bankowych - głównie bankomat i basta w sumie. Dlatego szukam taniutkiego konta.
Mi bardzo zależy na internetowym dostępie i zarządzaniu kontem, no i na karcie debetowej. Ze swej strony polecam Zerotondo, wypróbowane przez mojego ropucha i teraz przeze mnie. Chyba finansowo jest ono najkorzystniejsze na rynku, a i bank solidny.
Podobne konto jest i na poczcie: jesli operuje sie przez internet, to ok. Ale jesli przeszadzamy kasjerkom, to oplaty sa wysokie. Odradzil mi to konto pracownik poczty. Radze wiec przyjrzec sie dokladnie i temu, o ktorym mowa.
Z pocztowego konta (Bancoposta) między innymi dlatego rezygnuje, że przez trzy lata ani mnie, ani mojemu chłopakowi nie udało się uruchomić konta internetowego, a poza tym opłaty za utrzymanie konta są stosunkowo wysokie (bodajże 30 euro rocznie, czyli 2,5 euro miesięcznie + 10 euro rocznie za kartę bankomatową i te 30 euro z hakiem podatku). Ponadto dwa tygodnie temu przysłali mi list, w którym informują mnie, iż od 1 października podnoszą opłaty za przelewy wykonywane przy okienku... więc po powrocie do Rzymu dokonam ostatniego przelewu na moje nowe konto, a potem zamknę to pocztowe.:-P
ja tez likwiduje Bancoposta (mam od 9 lat i z ktorego korzystalam tylko prze internet) a otwarlam kilka miesiecy temu Webank.. oplaca sie strasznie...
Ja konto internetowe otworzylam kilka lat temu bez rzadnych problemow. Na czym mialyby polegac? Malo tego, gubilam kody i zawsze bardzo szybko udawalo mi sie uzyskac nowe.
Co do zmian, mysle, ze wszyscy szukaja teraz oszczednosci. Np. wyciag beda przysylac / poczta / raz na 3 miesiac za chyba 5 euro. Zalezy tez od ilosci stron. Mozna jednak poprosic o wyciag co miesiac na skrzynke w internecie. Gratis.
Trzeba bardzo dokladnie analizowac wszytskie oplaty: to 1 euro to moze byc specchietto per le oddole. :))
>Ja konto internetowe otworzylam kilka lat temu bez rzadnych
>problemow. Na czym mialyby polegac?

Po prostu na tym, ze kod aktywacyjny, wysyłany przez pocztę telegramem, nigdy nie dochodził. Ropuch próbował dwa razy (rejestracja, dzwonienie na call center), ja trzy (rejestracja, dzwonienie na call center, wizyta w "moim" urzędzie pocztowym i zapewnienia urzędnika, że "teraz na pewno dojdzie") i nic z tego. W końcu się nam to znudziło, on zamknął konto rok temu, ja zamykam teraz.

PS. Wyciągu papierowego mi nie trzeba, Banca Intesa też chyba przesyła co trzy miesiące (za darmo), ale jak dla mnie, to mogliby nie przysyłać, mam stały dostęp do konta przez internet.
ja mam konto w Banca di Roma(juz gruppo Unicredit),dobre,tanie , dostep do konta on line bez zadnych problemow ,polecam.(plus karta kredytowa i wysoki debet)
A co na to poczta, ze wyslany przz nia kod nie dochodzil? :)))
Poczta na to nic nie potrafiła odpowiedzieć, po prostu "to ja tu zaraz zaznaczę w komputerze, proszę bardzo, już zaznaczone, teraz na pewno dojdzie". ;-)
To chyba lepiej dziala poczta w malych miejscowsciach. Niemozliwe zeby telgramy nie dochodzily.
W Rzymie wiele rzeczy nie dochodzi, zwłaszcza, gdy mają pewną wartość (doświadczenie własne, kilkakrotne).;) A listonoszka, która dostarcza korespondencje w okolicy, gdzie mieści się moja firma, to już w ogóle w kulki ostatnio sobie leci - nie chce jej się nawet domofonem zadzwonić, że jest polecony do odebrania i zostawia awizo w skrzynce, zaznaczając, że adresata nie zastała.:-P
no proszę... Dokładnie tak, jak mój listonosz. Tylko, że on z miejsca wypisuje DRUGIE awizo, żebym przypadkiem nie zwlekała z odbiorem :-).
Temat przeniesiony do archwium.