przedszkole polskie na Sycylii

Temat przeniesiony do archwium.
Przedszkole Sycylia-Polonia będzie miało swoją siedzibę w Instytucie Salezjanów w Katanii, mieszczącym się przy via Giffrida 208. W kościele przy Instytucie od września br. będą się również odbywały Msze św. w języku polskim i włoskim.

Zajęcia przedszkolne będą odbywały się raz w tygodniu przez trzy godziny. Podczas pierwszej godziny lekcyjnej dzieci będą uczyły się języka polskiego, polskich piosenek, wyliczanek, itp., druga godzina będzie przeznaczona na zajęcia plastyczne natomiast trzecia poświecona będzie przygotowaniom do przedstawienia teatralnego, którego scenariusz oparty jest na tekstach znanym wszystkim autorom książek dla dzieci: Jana Brzechwy i Julian Tuwima.
e-mail: amicidelleuropa@ yahoo.it, tel. 329/3828677

Nauczyciele, którzy zgłosili się do pracy w przedszkolu to osoby, które ukończyły studia wyższe na kierunkach pedagogika, psychologia i sztuka.

Do przedszkola można zapisywać dzieci w wieku od 2-5 lat.
Korzystam z wątku, ponieważ w Padwie przy ASSOCIAZIONE ITALO – POLACCA – PADOVA powstało przedszkole i szkoła podstawowa+gimnazjum.
Podaje również kontakt do założycielki- Via Morgani 6/4 – 34100 Padova – tel +39 393 88[tel], -e-mail: [email]
Dzieci w wieku przedszkolnym poprzez zabawe uczą się języka polskiego, dzieci w wieku szkolnym realizują program uzupełniajacy (język polski, historia Polski, geografia Polski)Zajęcia odbywają się raz w tygodniu przez 3 godziny (sobota lub w tygodniu w godzinach popoludniowych)
Przedszkole w Katanii jest dopiero w planach. Na razie nie ma chetnych. Do rozkrecenia przedszkola potrzebne sa...dzieci a tych brakuje. Liczono na przynajmniej trzydziescioro dzieci a na razie jest kolo dziesieciu. Pozdrawiam
Haj trozkę czasu upłynęło od otsniego wpisu więc mam tkie pytanko czy to przedszkole w Katani istieje w chwili obecnej?
Nie mamy juz ani przedszkola ani konsulatu. bida
no nie!!!!!!!! konsulat tez zlikwidowali??????????
Byla juz o tym mowa na forum.
Wiem ze juz oficjalnie nia ma przedszkola, ale moze sa za to gdzies jakies nieoficjalne spotkania polakow?
oj nieoficjalnie to my sie spotykamy caly czas :) ostatnio na karaoke w gravinie :) teraz bedziemy miec znowu polska msze, poprzedni ksiadz niestety w lipcu wyjechal do pl.Msza bedzie jedynie raz w miesiacu ale to juz cos!
Super, a jak moge sie dowiedziec gdzie ta msza polska bedzie, ewentualnie jakis kontakt prosze?
szukałam w wyszukiarce o konsulacie i nic nie znalazłam na ten temat, wiec jeżeli ktoś wie dlaczego nie ma już konsulatu w katanii to byłabym wdzięczna.a szkoła powstała bo słyszałam że miała powtać?
oszczędności ekonomicznyne..logiczne..kryzys jest ..nie zauwazylas?..w Strasburgu tez zlikwidowali to co tam mowic o glupiej Katani.Likwidacja konsulatu zostala podyktowana ogólnym zarządzeniem polskiego MSZ, dotyczącym reorganizacji placówek dyplomatycznych.Ogolem w mijajacym roku zostalo zlikwidowanych ponad 20 polskich placowek dyplomatycznych,polska prasa caly czas o tym trabila...spojrz tu:http://www.rzym.polemb.net/index.php?document=280
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia