proszę o informacje

Temat przeniesiony do archwium.
witam serdecznie,
chciałbym wraz z rodziną zamieszkać we Włoszech.
moj problem polega na tym iz tak naprawde nie wiem od czego zaczac.
np. czy lepiej kupic czy wynajac nieruchomosc?
jak wyglada tam sytuacja z praca dla obcokrajowcow - nadmienie
iz posiadam wyksztalcwenie wyzsze, biegly angielski, od 6 lat w
Polsce prowadze wlasna firme,
jak ze szkola, przedszkolem dla dzieci?
czuje sie troche jak dziecko wylane z kapiela i naprawde nie wiem od
czego mam zaczac przygotowania,
jezeli ktos z Was moze mi pomoc to bede bardzo wdzieczny
pozdrawiam
a jakie masz wyksztalcenie bo tu nie jest latwo o zalegalizowanie dyplomu. poza tym o prace tez nie jest tak latwo wiec nie licz ze przyjedziesz i od razu bedziesz kokosy zbijal. :D mieszkania sa bardzo drogie jak i wszystko inne. a z dyplomem to jak chcesz miec zalegalizowany to musisz pobiegac po roznych urzedach w polsce i zdobyc rozne dokumenty i tlumaczenia. chyba ze chcesz pracowac na czarno.
Jak to od czego masz zacząć ? Od intensywnej nauki języka i poznawania tego kraju (nie mam na myśli wyłącznie historii i piękna krajobrazów). Przygotuj się też psychicznie na to, że niektórzy będą uważali, że jesteś "ze wschodu" (bardzo szerokie pojęcie, sama nie wiem gdzie nas sytuują, chyba gdzieś pomiędzy Rosją a Rumunią).
Pierwszy krok to intensywna nauka wloskiego. Bez tgo jezyka ani rusz chocbys nawet biegle wladal angielskim.
Zalegalizuj tez oczywiscie twoj dyplom, ale licz sie z tym, ze Wlosi w praktyce moga nie uznac twojego wyksztalcenia i byc moze przyjdzie ci zaczynac prace wymagajca o wiele mniejszych kwalifikacji niz posiadasz w rzeczywistosci. Niestety ostatnimi laty we Wloszech nie dzieje sie zbyt dobrze i czesto sami Wlosi maja problemy ze znalezieniem dobrej roboty.
powodzenia.
i poczytaj trochę to forum, zwłaszcza stare wątki - a jeśli znasz włoski - poczytaj też część włoską. Wśród oceanu banalnych smsów do tłumaczenia, zdarzają się tematy, informacje, opinie naprawdę warte przeczytania, sporo tu informacji o tzw. życiu codziennym, zwyczajach, różnicach, podobieństwach, blaskach i cieniach emigracji, etc.
A ja przyznam, że ten twój wpis jest trochę dziwny. Z jednej strony wydajesz się być człowiekiem zamożnym, który pewnie nie jedno już w życiu osiągnął a z drugiej strony jesteś, jak dziecko we mgle, jak nastolatka pierwszy raz wyjeżdżająca za granicę.

Myślisz o ewentualnym kupnie domu we Włoszech i kompletnie nie wiesz, co tam będziesz robił??
Widziałam podobny post na forum.gazeta.pl ...
Warto miec marzenia, ale żeby się tak hop siup przeprowadzać..?
zaczyna mi się wydawać, że znam autora postu, ze słyszenia w każdym razie. Czy Ty przypadkiem nie masz na imię Wojciech ? :-).
A może nie Wojciech, tylko Wolszczan, nazwisko takie?:)
Panie profesorze, czy to pan? Już pan ucieka?:))
jakiś ty dzisiaj krotochwilny, eugeniuszu :-)
:)
czy ktos z Was spotkal sie z wymogiem pt."uznawalnosc wyksztalcenia"? Dzis zadzwonila pani ze szkoly, gdzie zlozylam swoje podanie jako nauczyciel jez. angielskiego. Pani poprosila o jak najszybsze dostarczenie zaswiadczenia o uznawalnosci wyksztalcenia nabytego w Polsce. Jak to wyglada prawnie? Gdzie sie o to starac? Jak dlugo na ten dokument czekac?
Na stronie www.buwiwm.edu.pl pogubilam sie w plataninie aktow prawnych. Wloski odpowiednik takiej strony to tez same ogolniki.
Niestety, nie ma dwustronnej umowy o uznawalnosci dyplomow wyzszych uczelni.
Oczywiscie, tytul mgr jest "uznawalny" - na stronach www roznych uniwersytetow mozna sie dowiedziec jak (albo bezposrednio w "segreteria studenti stranieri" na danej uczelni); niestety, wiaze sie to z wpisaniem Ciebie na ktorys rok studiow - "collegio docenti" decyduje na ktory, jakie egzaminy masz zdac a jakie Ci uznaja, no i nowa prace mgr trzeba pisac...
Pracodawcy prywatni nie bawia sie zwykle w biurokracje i zwykle uznaja, ze masz takie wyksztalcenie, jakie podajesz i ew. potwierdzasz swoim zagranicznym dyplomem.
W zwiazku z tym wazne jest, czy szkola jest prywatna czy panstwowa.
Poza tym moze ta pani ze szkoly powiedzialaby Ci mniej wiecej, jaka tresc powinno zawierac owo zaswiadczenie i kto ma je wydac?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia