Wyrobienie nowego paszportu

Temat przeniesiony do archwium.
31-46 z 46
| następna
DZIEKUJE
Vikiviktoria ty masz plastikowy dowod osobisty niewazny czy jeszcze stary ksiazeczkowy?...Dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby, poświadczającym obywatelstwo polskie oraz uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic państw członkowskich Unii Europejskiej, państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej oraz państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, których obywatele mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, uznających ten dokument za wystarczający do przekraczania ich granicy....ale tylko plastikowe i tylko wazne doowody uprawniaja do tego..i koszt 30 zl..paszport bedzie cie kosztowal drozej...Moze warto na Swieta zlapac tanie linie do Polski i tam sprobowac zadzialac...:D
Dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby, poświadczającym obywatelstwo polskie oraz uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic między państwami członkowskimi Unii Europejskiej. Osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana posiadać dowód osobisty
Informacje paszportowe

W dniu 19 lutego 2010 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o dokumentach paszportowych. Najważniejsze zmiany przepisów dotyczą: czytaj tu: http//www.mswia.gov.pl/portal/pl/380/31/Informacje_paszportowe.html
Paszport tymczasowy jest wydawany
dzieciom do ukończenia 5 roku życia,

obywatelom polskim przebywającym za granicą na czas oczekiwania na paszport 10-cio letni, lub na powrót do kraju w przypadku zagubienia paszportu,
w przypadkach nagłych, związanych z chorobą lub pogrzebem członka rodziny albo potrzebą pilnego wyjazdu
za granicę.
Paszport tymczasowy jest ważny 12 miesięcy od daty jego wydania lub na okres w nim wskazany przez organ paszportowy. Na żądanie rodziców dla dzieci do lat 5 może być wydany paszport 5-letni. Taki paszport nie posiada danych
biometrycznych jak to ma miejsce w przypadku paszportów stałych. ...Viki nie myslisz ze skoro tyle zachodu z paszportem..ksiazeczką wielostronicowa nie lepeij postarac sie o maly' plastik'.. ktory/mozna upchnac razem zkartami kredytowymi..czy nosic w portfelu kosztuje taniej bo 30 zli tak samo jest wazny 10 lat jak i paszport...W Rzymie wydzadza ci tylko paszport tymczasowy
uffff..skonczylam :D
Po paszport i tak kochana musze pojechac-jeszcze nie wiem jak ....ale dojedziemy :))) bo na wloskim dowodzie nie moge podrozowac-a pewnie ze lepiej wyrobic dowod w kraju-ale mnie nastraszylas ta kara tak wysoka-ze kuna 5 lat bede zbierac :) . mam jeszcze stary ksiazeczkowy. Jak wymieniali w kraju-przechodzilam tu operacje jedna za druga i podroz do Polski byl tylko marzeniem. Potem tesciowa porywala mi corke i chciala wywiezc na Sycylie...mialam troche przeszkod bardziej dla mnie wazniejszych niz dokumenty- no i zostalam tylkoz dowodem wloskim.
a teraz jak zrobie tymczasowy...ktory o ile jest wazny 12 mies badz mniej, zrezerwuje wczesniej EASY JET no i na kraj sie wyszykuje....no ale jak mi przyjdzie 5 tys placic....to moge tylko pomarzyc. Musze cholerka zadzwonic do urzedu w moim miescie bo jak mi nadala sasiadka--para wracajaca z Irlandii po latach na Swieta-miala podabna sytuacje i ksiazeczkowy dowod wymieniali za grosze-wiec musze sie dowiedziec co i jak
GRUNT ZE DOPILNOWALAM BY DZIECI MIALY DOKUMENTY WAZNE......uff :))) a tak na marginesie-duzo jadu na forum jednym i drugim dziewczynki. NIE DOPIEPRZAJCIE DO ZYCIA...I TAK JEST OKRUTNE. BADZCIE MILE I KOCHANE,NAWET JAK INNA------SBAGLI he he MAMY WEEKEND-GDZIE SIE BAWICIE?
na wloskim dowodzie mozesz dojechc do granicy i masz prawo wrocic do kraju na stary chocby ksiazeczkowy niewazny dowod..sztuka na raz
o cholerka-naprawde moge wrocic na ksiazeczkowy? no tego to nie wiedzialam....na lotnisku nie przyczepia sie?
no ale problem 5 tys zl zostal....musze odkladac O LOSIE jak ja bym chciala cofnac czas
..karnawal wlasnie sie skonczyl w srode/cale miasto w confetti/..i wiekszosc znajomych czeka na poniedz/wtorek jak kaska wplynie do banku na ich konta..heheheaa
raz ..jeden raz mozesz wrocic do kraju na ksiazeczkowy na to co masz..poszukam jutro linka
dzieki !
Viki http://www.powroty.gov.pl/powrotnik/formalnosci_po_powrocie/dowod_osobisty http://siecipc.si.funpic.de/stary-dowod-osobisty.php
DZIEKUJE!
Temat przeniesiony do archwium.
31-46 z 46
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego