Bergamo

Temat przeniesiony do archwium.
31-41 z 41
| następna
sklepiki na Citta Alta handlują z reguły do 24 godziny.
Znam jakieś podstawy- teraz ucze sie namiętnie, żeby jak najwięcej rozumieć więc chyba dam sobie radę.
..ale pamietaj jak tylko jakis Wloch podrywacz sie do Ciebie odezwie to mow szybko po angielsku, ze nic nie rozumiesz..wtedy da ci spokoj...:D
:))) dobrze że nie jestem blondynka i jade ze swoim facetem.
Włosi wogóle mówią po angielsku?
Włosi po angielsku mówią bardzo słabo i słowo "bardzo" jest tu nadużyciem:-). Ale z dogadaniem się nie ma problemu.
Prawie 24 godziny, także w mroźną noc, stali w kolejce rodzice, by zapisać swe dzieci do żłobka koło Bergamo na północy Włoch.
W żłobku w miejscowości Verdello, gdzie doszło do tego opisywanego przez włoskie media wydarzenia, jest tylko 17 miejsc, a chętnych - znacznie więcej.
Pierwsi rodzice ustawili się w kolejce w środę wieczorem i stali w niej całą noc oraz prawie cały dzień. W związku z oblężeniem budynku przez chętnych, biuro przyjmujące zapisy zostało otwarte już w czwartek po południu zamiast, jak planowano, w piątek rano.
Dokładnie taka sama sytuacja miała miejsce przed rokiem, kiedy również ludzie stali całą noc w kolejce, by złożyć podanie o przyjęcie dziecka do żłobka.
Od dłuższego czasu władze liczącego 7,5 tys. mieszkańców miasteczka zastanawiają się nad rozbudową placówki i utworzeniem w niej nowych miejsc, ale na razie nie podjęto żadnych działań.
Wladze miasteczka sa jakies...niewydolne!Zmienic wladze na nowa!
oooo..gosia ..dopisze co sie w Bergamo zmienilo...
to co? sporo was tam rodakow nieborakow mieszka?
Dobrze trafilas Sette, bo ja akurat mieszkam sobie w Verdello. Jesli chodzi o zlobek w Verdello, to nie wiem, co sie zmienilo, ale dostalam ostatnio gazetke z Comune wraz z cala statystyka i moge Wam powiedziec, ze do jednej scuola secondaria w Verdello chodzi 63% stranieri, a pozostaly procent to italiani. Ogolnie mowiac w moim budynku tez wiekszosc to stranieri, a jesli nie, to ludzie z poludnia Wloch. Nie przypuszczalam, ze tak duzo ludzi z poludnia przyjezdza na polnoc...

A moze w Trento mieszkaja jacys rodacy nieboracy? O, jak sie fajnie zrymowalo :)
cos ok 1500 osob ..majacych rezydencje ..reszta w parku na lawkach czy na dworcu...
Temat przeniesiony do archwium.
31-41 z 41
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę