informacje o prawo jazdy

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 64
poprzednia |
Mieszkam w Wloszech 3 lata czy musze wymienic prawko? Jezdze caly czas na polskim,mam auto na polskich numerach bede wdzieczny za informacje
Dorzuce sie...
Czy we Włoszech Polacy mogą zrobić prawko? (powiedzmy że znają na tyle włoski...) Powiedzmy też że są zameldowani, i wszystkie papierki mają...
niby nie musisz wymieniac bo jestesmy w uni ale zawsze mozesz natrafic na 'zyczliwego' policjanta. mozesz zrobic konwersje prawka ale od razu uprzedzam ze dostaniesz je na max 10 lat, musisz przejsc badania lekarskie i niestety wydac troche kasy. dodatkowo musisz miec z polski zaswiadczenie z wydzialu praw jazdy o autentycznosci prawka + tlumaczenie przysiegle + appostile.
http://www.rzym.polemb.net/?document=99&PHPSESSID=5232afed177ac2b0d3d2c6360cdec95a wlasnie tuaj znalazlem odpowiedz na temat prawka nie musimy jego wymieniac pozdrawiam wszystkich
mieszkam we wloszech dosc dlugo
ale prawko zrobilam w polsce w 2000
w 2006 musialam zrobic tylko jedna formalnosc ,by polskie prawko uznawano we Italii:
kupic znaczek skarbowy (70 E) i dopisac adres zameldowania....
w
Italii
Z prawem jazdy w końcu sama już nie wiem. Mieszkam tu dwa lata. Pierwsze informacje były takie, ze nie trzeba robić conversione, że możemy jeździć na naszym polskim. Po uzyskaniu informacji w motorizazione civile okazało się, że możemy jeździć, ale tylko przez rok czasu, jeśli mieszkamy tu dłuższy okres czasu musimy mieć conversione. Na szczęście do tej pory nie miałam kontaktu z policją na drodze. Znajoma miała i nie było problemu z tym, ze ma polskie prawko (a mieszka tu już 4 lata). Jestem w trakcie conversione i .... wszystko w końcu zbliża sie do finału. W Polsce przetłumaczyłam prawo jazdy, potwierdziłam w MSZ. Najwięcej problemu dla Włochów robią kreseczki, które oznaczają bezterminowe prawo jazdy. Nie mogłam wytłumaczyć, że u nas tak jest, że prawko nie ma daty ważności. Następnie z przetłumaczonym prawkiem poszłam do urzędu, tam wzięli ode mnie kserokopie papierów włoskich (carta identita, codice fiscale - ale to oryginalne, nie tessera sanitaria), do tego z comuny musiałam wyciągnąć certificato storia di residenza (które kosztowało 15 euro). Wizyta u lekarza trwała 3 minuty i kosztowała 50 euro. Teraz te wszystkie papiery mają iśc do tribunale. W tym czasie zabierają moje oryginalne prawko, wydaja permesso di guida. A potem się okaże.

Teraz mam inny problem, otóż przyjechałam tu samochodem na polskich numerach. mam problem. wszyscy mi mówią, ze nie mogę tu zezłomowac samochodu, wynajęcie kogoś, aby zawieżc samochod do kraju kosztuje za drogo. Jestem w kropce, nie wiem co zrobic z samochodem.
a gdzie kupowalas ten znaczek ?
jezeli zyjesz we wloszech (masz zameldowanie itd) to masz rok na wymiane prawa jazdy na wloskie. podobno kosztuje to ok 100euro. lepiej wymienic bo jezeli cie zatrzymaja no to zaplacisz mandacik, a po co to.
Opary absurdu!!!! Za nic nie wymienie swojego polskiego prawa jazdy, bo jeszcze mi je zgubia, a jak bym chciala wrocic do kraju np. to co?? Poza tym jakie appostile? Widac jaka kompetencja Wlosi dysponuja! W krajach Unii mozemy jezdzic sobie na swoje prawo jazdy poniewaz wzor naszego prawka znajduje sie w ich MSZ tylko poza krajami Unii wyrabiamy sobie prawko miedzynarodowe. Ale poniewaz jest ono po angielsku to raczej we Wloszech malo przydatne. A tak na marginesie? Czy ja na na paszport, dowod osobisty tez potrzebuje appostile? Moga tez nie uwierzyc w autentycznosc tych dokumentow bo komu by sie chcialo ... Ehhh! Kpina!
to nieprawda, ze trzeba wymieniac. Prosze poczytac watek
http://www.wloski.ang.pl/prawo_jazdy_raz_jeszcze_30915.html
mnie to kosztowalo ponad 100 euro, z dojazdami kosztowalo mnei to ponad 250 euro !!!
dodam ze mi wydrukowali z bledami i jeszcze smieli powiedziec ze to moja wina!!! dla nich PL to to samo co PYF (polinezja francuska) i jeszcze mi smieli wmowic ze ja nei wiem gdzie sie urodzilam!!!zrobilam takie dymy ze glowa mala.
w sierpniu mialam wypadek i niestety moja ukochana cordobe na polskich blachach trzeba bylo zezlomowac, co tez mi zrobili bez zadnych problemow...To jak z we wszystkich sprawach-zalezy od humoru urzednika
tabaccheria
jeszcze raz podaje wam link http://www.rzym.polemb.net/?document=99&PHPSESSID=5232afed177ac2b0d3d2
c6360cdec95a
to sa informacje pewne z ambasady polskiej w Rzymie ,ze teraz nie musi sie juz wymienic prawka
jak jak pisaliscie NIE MA obowiazku wymiany prawa jazdy ale sa od tego wyjatki. kto ma prawko czasowe wydane w polsce, a ma residenze we wloszech i przebywa tu w ciagu roku ponad polowe roku + 10 dni ma OBOWIAZEK wyrobienia nowego prawka we wloszech, a zeby to zrobic trzeba najpierw zrobic conversione starego prawka - nalezy zaczac to robic ok. 2 miesiace przed uplywem waznosci bo to trwa - jak ci zrobia conversione to od razu dadza ci prawko wloskie - na 10 lat.
ja conversione robilam w lipcu tego roku wiec jestem na biezaco.
a czy polskie prawo jazdy po conversione ci zostawily czy odeslali do Polski? mi powiedziano,ze niebedzie wazne i zabieraja oni.jak to bylo z twoim?
prawko zostaje zabrane i odeslane do polski do odpowiedniego wydzialu praw jazdy w twojej okolicy. po conversi prawka otrzymujesz wloskie prawo jazdy.
dziekuje bardzo za odpowiedz, i to mnie martwi, bo potem i do auta sie pzyczepia jak bedzie na polskiej rejestr, i w polsce ze jestem polka a nie mam polskiego prawo jazdy, no coz, moze lepij zrobic tu prawo jazdy i sie bedzie mialo dwa:) wyglada na to ze to tylko kwestia pieniedzy, no nic dzieki.
Kasiu droga, gdzies przeczytala, ze prawo jazdy wydane w Polsce na okreslony okres czasu (w wiec nie bezterminowe) musi zostac wymienione? Wloskie prawo mowi jasno, ze mozna bez problemu poslugiwac sie prawem jazdy wydanym w innym kraju UE, kropka. We Wloszech nawet nie ma bezterminowego prawa jazdy, wiec takie rozroznienie nie mialoby tu sensu.
>>>okreslony okres czasu
Cicho, Genius, ile to już nocy nie śpię? 3? 4? Nie znęcaj się. ;-P
Ojoj, to niedobrze.:(
I tak bym się nie znęcał, bo błędy językowe mi do Ciebie nie pasują, więc musiała być jakaś przyczyna.

Na samą myśl o 4 nieprzespanych nocach dostaję fioletowych obwódek dookoła oczu, brr.:)
Będziesz pasować kolorystycznie do forum.;)
:)
Szybciej z licencją pilota, niż z prawem jazdy
We Włoszech wcześniej można dostać licencję pilota niż prawo jazdy. Dowiodła tego 17-letnia mieszkanka okolic Savony w Ligurii, która właśnie z powodzeniem ukończyła kurs pilotażu. http://wiadomosci.onet.pl/1870759,69,szybciej_z_licencja_pilota_niz_z_prawem_jazdy,item.html
w poniedzialek zasiegnelam informacji bezposrednio w wydziale motoryzacji i powiedziano mi ze musze zrobic conversione mojego polskiego prawa jazdy, jesli ktos ma zalmeldowanie we Wloszech, zyje tu i pracuje to powinien to zrobic, nie daja wloskiego prawa jazdy a jedynie dokument stwierdzajacy autentycznosc polskiego, trzeba kupic znaczek skarbowy i przebyc wizyte lekarska, pani urzedniczka powiedziala ze bedzie to koszt mniej wiecej 1[tel]euro, widze ze sa rozne opinie na ten temat, moze to zalezy od regionu czy urzednika...
Dopiero teraz to przeczytałam, ale co tam :)

Nikt Ci nic nie zgubi, bo Włosi Twojego prawa jazdy nie będą przetrzymywali. W momencie wydania Tobie włoskiego prawa jazdy, polskie wysyłają do odpowiedniego urzędu w Polsce. Czyli tam gdzie wydają prawo jazdy :)

Moje tu jest, wiem to na bank :)
To dziwne, ze akurat w tym temacie zdumiewajaco duza ilosc osob nie chce uwierzyc gdy powtarzamy, ze mozna poslugiwac sie polskim prawem jazdy bez koniecznosci robienia czegokolwiek. Moze wynika to z faktu, ze ludzie lubia biegac po biurach i wydawac pieniadze na niepotrzebne formalnosci? Nie mam pojecia. :)

Princi.. piszesz o tym, ze w wydziale motoryzacji powiedziano ci o koniecznosci konwersji a nastepnie, ze nie wydaja wloskiego prawa jazdy a tylko daja dokument stwierdzjacy waznosc polskiego. To sa dwie rozne rzeczy - konwersja to wymiana dokumentu.
Aby jej dokonac trzeba wypelnic formularz TT 2112 , zrobic 2 wplaty €9 i €29,24 na konta Ministerstwa Transportu , przedstawic oryginalne prawo j. + jego kserokopie , 2 zdjecia (jedno potwierdzone) oraz zaswiadczenie ze zdjeciem i opl.skarbowa od uprawnionego lekarza.Czas oczekiwania na nowy dokument podobno ok. 30 dni.

Aby dokonac uznania prawa jazdy natomiast, trzeba wypelnic formularz TT 746, przedstawic dowody wplaty na rzecz Min. Transportu odpowiednio €9 i €14,62, przestawic oryginalne prawo j. wzraz z kserokopia, zlozyc oswiadczenie (autocertificazione) o zameldowaniu we Wloszech. Jesli wedlug przepisow wloskich prawo jazdy utracilo waznosc trzeba zalaczyc zaswiadczenie jak wyzej od uprawnionego lekarza. (informacje ze strony Ministerstwa Transportu).
Powtarzam po raz enty, ze obie powyzsze czynnosci sa dobrowolne a nie obowiazkowe.

No i nie wiem skad pracownikowi wydz. motoryzacji wzielo sie 1[tel]euro kosztow, pewnie z tego samego miejsca, z ktorego wydobyl informacje, ze w ogole trzeba dokonywac jakichs zmian, choc przepisy i wloskie i europejskie mowia inaczej.
Trish, bejbi, mi się już dawno znudziło powtarzanie w kolko tego samego... podziwiam.;)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 64
poprzednia |

« 

Solo italiano

»

Brak wkładu własnego