informacje o prawo jazdy

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 64
Dee, słońce, ja jeszcze się powtarzam, bo we mnie tkwi niezłomna (i nie do wykarczowania) wiara w intelekt ludzki i w zdrowy rozsadek ;)
W takim razie na dodatek Ci zazdroszczę.;-)
Jak wpadniesz do mnie na week end to mogę Ci tego trochę zaszczepić, jeśli będziesz chciala ;)
Moze i wpadnę, kto wie. Ino żebyś nie użyła do zaszczepienia strzykawki z igłą, bo się nie dam.;-P
Spokojnie, nasączę ta szczepionka jakieś wyjątkowo wyborne ciasteczko ;)
Mniam! :-D
hmmm dziwne jest troszke Wasze podejscie do sprawy...moze i jestem niedowiarkiem jednak nie bede musiala sie tlumaczyc jak ew. zatrzymaja mnie do kntroli, a nigdy nie wiadomo czy sie trafi na zyczliwa i przede wszytskim doinformowana osobe!
Ale idąc Twoim tokiem myślenia to należałoby powyrabiać wszystkie możliwe dokumenty, bo zawsze przecież można trafić na niedoinformowaną osobę ...
Ja z kolei uważam, ze nie jest ono dziwne, bo nie ma takich przepisów, które zmuszałyby obywateli UE do wymiany prawa jazdy we Wloszech lub tym podobnych akrobacji. Bardziej dziwi mnie podejście osób, które maja ochotę na bliskie spotkania z włoską machina biurokratyczna, zupełnie bez powodu... ale to Wasz wybór. Jak już wspomniałam, znudziło mi się powtarzanie w kolko tego samego, zwłaszcza ze mam do czynienia z osobami dorosłymi.
bo nie ma takich
>przepisów, które zmuszałyby obywateli UE do wymiany prawa jazdy we
>Wloszech lub tym podobnych akrobacji.

Dokładnie. To zdanie mówi wszystko.
mi powiedziano cytuje:..."cmq la patente europea deve essere adeguata alla legge italiana"...faktycznie w PL prawko jest bezterminowe a tutaj na 10 lat...i tak kazdy zrobi jak zechce
w PL również są terminowe........to nie ma nic wspólnego z honorowaniem PL dokumentów w IT.
To dlaczego po wlosku podaja tutaj,ze trzeba (nie moj problem-ja robilam we Wloszech na dlugo przed wejsciem Polski do UE i kosztowalo mnie to o wiele mniej niz jakies glupie konwersje)

Wiec niestety ale z tego co podaja - to jesli masz zamieszkanie we Wloszech to musisz w ciagu roku to zrobic-jesli ktos zna inny paragraf prawa wloskiego - to prosze napisac gdzie.Niestety to jest wlasnie przepis,ktory ZMUSZA obywateli UE do wymiany prawa jazdy jesli na stale zamieszkuja we Wloszech-i nIestety nie jest to wybor bez powodu - takie jest wloskie prawo - mozna udawac ,ze nie istnieje - ale jak dobrze wiedza osoby po studiach prawniczych ' nie znajomosc prawa nie zwalnia cie od jego przestrzegania'
i jeszcze tutaj
to articolo 135 - codice della strada
articolo 136-codice della strada
No to może tak... W 2007 roku, przy okazji wstąpienia do UE Rumunii i Bułgarii, włoskie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych wydało okólnik, w którym przypomina m.in. policji o obowiązku uznawania praw jazdy wydanych przez inne kraje Unii. Moze po prostu wkleję jego treść:

"Si sottolinea (...) che tutte le patenti di guida rilasciate nell’ambito
dell’Unione Europea devono essere riconosciute sul territorio italiano, anche se non conformi ai modelli comunitari, purché in corso di validità, in quanto non vi è obbligo di conversione.
Quanto sopra premesso si ribadisce che non risulta possibile applicare le disposizioni dell’art. 136, comma 7 C.d.S., ai cittadini comunitari che, avendo
acquisito la residenza in Italia da oltre un anno, non hanno fatto riconoscere né convertire la propria patente."

W załączniku do ww. okólnika znajduje się nota nr 65177/08.05.03 Ministerstwa Transportu, która wyjaśnia, ze zgodnie z dyrektywa europejska nr 91/439/CEE (na mocy której Włochy były już zresztą upominane i w 1999 r. Ministerstwo Transportu wydało okólnik na ten temat) nie jest dozwolone wymaganie od obywateli UE dokonywania żadnego "riconoscimento" czy "conversione", bez względu na to, od jak dawna ktoś zamieszkuje w danym państwie.

Dla zainteresowanych podaje odnośniki:
- dyrektywa europejska nr 91/439/CEE
- okólnik Min. Transportu nr 31 z dnia 28/05/1999 r.
- okólnik Min. Transportu nr Div6 65177/08.05.03 z dnia 28/12/2006 r.
- okólnik MSW nr 300/A/1/21176/111/84/2/35 z dnia 11/01/2007 r.
Ja bym powiedziala, ze nie tyle wloskie prawo sobie zaprzecza, ile w necie istnieja informacje stare i nowe i trzeba umiec znalezc te aktualne. :)
Cytowany obowiazek konwersji po roku zameldowania istnial i opieral sie na owczesnych przepisach. Przepisy sie zmienily ale jak widac nawet ci, co powinni znac nowe, probuja wciskac kit (patrz: przyklad wydz. motoryzacji opisany wyzej).. a nuz da sie wyciagnac troche pieniedzy od niedoinformowanych petentow i przegonic ich od jednego okienka do drugiego ... ;)
obowiazek konwersji istnieje na BANK w przypadku polskich praw jazdy TERMINOWYCH. jesli osoba przebywa w IT (przynajmniej 18[tel]dni w roku) i jej glowne miejsce zameldowania to IT to musi zrobia konwersje bo przedluzenie prawka robi sie TYLKO W IT!!!
taka informacje tez uzyskalam zreszta w PL. wydalam na to cala mase kasy ale ... co zrobic.
Ja rozumiem, ze skoro już ktoś wydal na coś sporo pieniędzy, to wolałby, zeby nie byłyby one wydane niepotrzebne, ale to nie zmienia faktu, ze nie masz racji. To, ze urzędnicy w Polsce czy we Wloszech o tym nie wiedza (od kiedy to urzędnik stal się wyrocznia w sprawie przepisów, zwłaszcza ze często ich nie zna, czego dowodzi rowniez Twoja sytuacja?) to inna para kaloszy. Do nas należy wybór, czy ślepo im wierzyć, czy tez sprawdzić najpierw, czy rzeczywiście maja racje.

Podsumowując: włoskie prawo nie może być sprzeczne z prawem unijnym, co włoski rząd przyznał i ministerstwa wydały wystarczająco dużo dyspozycji na ten temat skierowanych do urzędów motoryzacji i policji. Oczywiście, jak to we Wloszech często bywa, urzędnicy potrafią pozostawać w nieświadomości i ignorancji przez wieki cale, ale to nie zmienia obowiązujących zasad.
Nie istnieje coś takiego jak wspólnotowe prawo jazdy. 1 lipca 1996 r. Państwa Członkowskie wydały „wzór wspólnotowy” prawa jazdy, aby ułatwić zrozumienie praw jazdy wydawanych przez poszczególne Państwa Członkowskie i ich wzajemne uznawanie.

Według Trybunału (sprawa C-230/97 Awoyemi) ta zasada wzajemnego uznawania powinna mieć kilka bezpośrednich skutków i w związku z tym powinna być stosowana od dnia wejścia w życie dyrektywy (1 lipca 1996 r.) (zob. art. 12 dyrektywy).

Wszelkie prawa jazdy wydawane przez Państwo Członkowskie muszą być uznawane przez pozostałe Państwa Członkowskie, nawet jeśli są stare i nie odpowiadają wzorcowi wspólnotowemu, o ile są nadal ważne. Dlatego Dyrektywa podaje tabele ekwiwalencyjne dla praw jazdy wydanych przed 1 lipca 1996 r., pod warunkiem zgody Komisji (umowa zawarta w prawnie wiążącej formie decyzji i przyjęta przez Komisję 21 marca 2000 r.).

Ważne: nie mają już Państwo obowiązku wymiany pierwotnego prawa jazdy przy przenoszeniu się do innego Państwa Członkowskiego, ale mogą Państwo o to dowolnie występować.
może w tę stronę będzie łatwiej zrozumieć....

wkleiłam kawałeczek..a poniżej podaję linka do cennych informacji

http://ec.europa.eu/youreurope/nav/pl/citizens/living/car/driving-license/index_pl.html
Dzien dobry wiem ze temat pewnie byl walkowany tysiace razy ale ja mam tylko jedno skromne pytanko poniewaz mam polskie prawo jazdy a maz oswiadczyl mi iz gdy mam zameldowanie na terenie Wloch musze do roku czasu wymienic polskie na wloskie? Prawda czy moze moge ominac ten bezsensowna regule?
Suonko, a przeczytalas to co tu jest wyzej napisane?
Właśnie...
tak zaczelam czytac ale odechcialo mi sie juz po pierwszych 3 tekstach i zamiast odpowiedziec w skrocie tak czy nie jak zwykle trzeba bylo skomentowac to ze ktos chce krotkiej odpowiedzi :) poklon dla pomocnych :D
Sadze, ze pomocni nie potrzebuja zadnych poklonow.:)
Nigdzie nie napisalas, ze czytanie cie meczy i potrzebujesz krotkiej odpowiedzi.
Oto ta krotka odpowiedz: nie.
Juz wiesz wszystko, czy teraz zadasz pytania dodatkowe, na ktore odpowiedz jest we wpisach powyzej?
Dziekuje za szybka i konkretna odpowiedz :) nie mam wiecej pytan:)
A wiec okazalo sie ze jednak mam jedno konkretne pytanie poniewaz doszly mnie sluchy ze gdy jezdze na wloskich tzw blachach to musze polskie prawko zamienic na wloskie bo inaczej dostane mandat w kwocie ba nawet 500€ :-/ no jakis bezsens :-/
Złe słuchy Cie doszły.:)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 64

« 

Solo italiano

»

Brak wkładu własnego