Filologia polska we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie , czy ktoś z osób piszących na forum orientuje się może na którym z włoskich uniwersytetów można studiować fil. polską lub rosyjską. z góry dziękuję za odpowiedź.
''PodciÄ…gam'' temat...
na Università Statale di Milano jest slawistyka wiec mozna tam studiowac filologie polska
Latwo znalezc w necie info:
http://www.istitutopolacco.it/index.php?pag2=27&idpag1=5
Oczywiscie jesli wciaz sa aktualne i jesli ma sens studiowanie polonistyki we Wloszech.
Czy po polonistyce we Włoszech można zdobyć tam jakąś pracę? Czy raczej nie jest to specjalnie pożądany przedmiot w Italii? A po romanistyce (również ukończonej we Włoszech) bądź anglistyce?
Będę wdzięczny za odpowiedź!
Polonistyka jest Ci raczej niepotrzebna we Wloszech, podejrzewam, ze na polonistyce ucza polskeigo jezyka i literatury polskiej, wiec to kierunek raczej nie dla Polakow...

Natomiast fil, rosyjska jak najbardziej, sama ja tu studiuje, w Bergamo, razem z filologia angielska i bardzo mi sie podoba, jeden profesor (od filologia slava) mowi po polsku, wiec sobie gawedzimy ;) ale czy prace po niej tu znajde to nie wiem...
nie przejmuj sie ja studiuje rusycystyke w Polsce i tym bardziej nie wiem czy znajde po niej prace..z filologiami jest tak ze najlepiej rownolegle konczyc jakis 2 kierunek - np.ekonomie i wtedy jezyki sa Twoja mocna strona , niestety moim 2 kierunkiem jest inny jezyk slowianski wiec ...codziennie zastanawiam sie "co ze mnie wyrosnie"
Ktory jezyk wybralas procz rosyjskiego? Na od drugiego roku moge wziac trzeci jezyk, ale nie wiem czy bym sie z nimi uporala, do wyboru mam chinski, japonski, arabski, francuski i hiszpanski.
Jestem na 2 roku filologii czeskiej i na pierwszym filologii rosyjskiej ,nniestety czeka mnie zaraz sesja i chyba mi podziękują haha i tak mam jeden rok w plecy... z angielskiego mam zamiar zrobić certyfikat-niestety jak na CAE muszę jeszczę trochę popracować więc chcę zdawać FCE w sesji wiosennej,potem może jakis kurs zawodowy - księgowośc,rachunkowość... z chęcią podjęlabym studia zagranicą ale chciałabym zacząć jak najszybciej pracować a nie studiować do 40... zazdroszczę ludziom ,którzy mogą sobie pozwolić na studia w każdym wieku ale chcę być w końcu niezależna... Gratuluję studiów w Bergamo - masz zajęcia w tym budynku na Piazza Duomo?:)
Co Cie sklonilo, zeby wybrac czeski? To taki dziwny jezyk ;) I w jakim miescie studiujesz?

Zajecia mam w Citta Alta w Bergamo, w 6 roznych budynkach, bo Citta Alta jest malutka i caly wydzial (Lingue e letterature straniere) nie moglby sie znajdowac w jednym miejscu. Wiesz, ja tez zrobilam FCE, chcialam od razu CAE, ale jakos nie wyszlo, a teraz zaluje, bo wolalabym miec CAE na C niz FCE na A...
Czeski czeski :) często tam bywałam(Republika Czeska) i tak jakoś zdecydowałam ...stwierdziłam ,że może znajomość tego języka bedzie kiedyś moim atutem(ahhhaa) :) a studiuje na Uni.Wrocławskim, co do egzaminow z angielskiego to CAE zrobię w przyszłym roku w pierwszej możliwej sesji, zwyczajnie mam dosyc tej nieudokumentowanej znajomości angielskiego... :/
co do j.rosyjskiego to coś mi ciężko idzie ..to same początki ale gramatyka jakoś wyjątkowo mi ciąży...
ps. na Twoim kierunku jest przewaga Włochów czy raczej obcokrajowców? Bergamo jest super mimo ,że takie małe :)
Zdecydowanie przewaga Wlochow... Mamy kilka Rosjanek, Ukrainek, pare Iranczykow, Araba, pare muzulmanek, dwie dziewczyny z Gambii, noi jedna Polka, czyli ja :P Pewnie sie wiekszosc wykruszy po pierwszym roku, tak slyszalam, ale miejmy nadzieje, ze ja nie...
a studiowalas już coś w Polsce wczesniej??nie wiem jak wygląda system włoski na filologiach ale u mnie najgorsze to gramatyka opisowa itd. nawet nie dlatego ,że jest trudna ale zwyczajnie nudna!!ile godzina masz jezykow w tygodniu?kurcze sama caly czas zastanawiam sie nad zrobieniem licencjatu we Włoszech no ale finanse;/;/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Do autora strony - uwagi, propozycje

»

Pomoc językowa - tłumaczenia