urodzenie dziecka we włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
witam!! jestem we Wloszech i jestem w ciazy, badzo bym chciala urodzic tu ale nie mam ubezpieczenia ani pracy bo jestem tu od niedawna. mam tu rodzicow ktorzy pracuja ale z dokumentow maja tylko codice fiscale. czy mozecie mi powiedziec czy i jak dostac ubezpieczenie i czy przysluguja mi jakies pieniazki na dziecko?????
Ciao!!
Ja urodzilam w 2007,dostalam jednorazowa wyplate - ok.6 miesiecy po porodzie (l'asegnio materno).
Ubezpieczenie...
hm... napisze Tobie tak : jezeli masz zameldowanie ,mozesz zalatwic sobie lekarza rodzinnego i przez niego cala "reszte" zwiazana z ciaza i porodem.Jezeli nie masz zameldowania,znajdz najblizsze DISTRETTO SANITARIO i tam zaczerpniesz wszystkie informacje i pomoc medyczna.
powodzenia
AUGURI!!!
pytaj zawsze,chetnie odpowiem
wyrob sobie tez codice fiscale....tu sie wszedzie o to pytaja,teraz nawet w aptekach
Finna-jesli moge zapytac gdzie skladalas dokumrnty o ta jednorazowa wyplate pieniazkow i co skladalas.ja urodzilam 3 miesiace temu i tak wlasnie wnastepnym tyg chcialam to zalatwic.
Ja bylam ubezpieczona tylko przez pierwsze 4 miesiace,bo pozniej skonczyl mi sie kontrakt o prace,czyli takze ubezpieczenie.chodzilam przez nastepne dwa miesiace do szpitala na wizyty,tam nic nie placilam,ale pozniej chodzilam juz do prywatnego.musisz popytac.buziaki
aaa i jesli chodzi o lekarza rodzinnego to (bynajmniej tak jest tu gdzie mieszkam) nie przysluguje on juz wszystkim osobom ktore maja zameldowanie.teraz wymagaja takze aby byl przepracowany rok we wloszech(chca buste paga).ja mialam lekarza tylko na czas kiedy mam prace,pozniej bylam pytac i powiedzieli ze nie moga mi przedluzyc gdyz mialam przepracowane tylko 8 miesiecy we wloszech a musi byc rok.bez sensu.takze teraz jestem bez lekarza rodzinnego :(
Ciao...
dokumenty skladalam w jednym z wydzialow w "comune"....
dodam,ze nie iwm czy w tym roku przysluguja te pieniadze -raz berlusconi,raz prodi i ciagle sie cos zmienia....ale o tym nie chce mi sie pisac.

ps.dziwne z tym lekarzem rodzinnym,ja nigdy we wloszech nie pracowalam....a jestem tu ladnych lat.
i mam od zawsze "rodzinnego".
Tak bo ten kto mial juz wczesniej lekarza to ma,a od tego roku jak chcesz wybrac swojego lekarza to musisz miec przepracowany rok we wloszech lub musisz byc zameldowana od jakis paru lat we wloszech.tez dla mnie to o bylo dziwne,ale powiedzieli ze tak wprowadzili i koniec.a to ty pewnie dostalas becikowe w tamtym roku,w tym roku juz nie ma becikowego,dopiero od 2009 bedzie znow,ale kumpela mi mowila ze wyplacaja jakies assegno dla kobiet ktore nie pracuja.pozdro
jesli masz meza wlocha to ubezpieczenie a tym bardziej lekarz rodzinny przysluguje ci jak psu buda. jak idziesz zalatwiac sobie dokumenty do ubezpieczenia to musisz tylko doniesc swoj dowod osobisty, codice fiscale (moga wolac) i stato di famiglia. ja przedluzalam sobie ubezpieczenie w pazdzierniku 2008 wiec jestem na biezaco.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Studia językowe