pozwolenie na pracę w Szwajcarii

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich,
jestem nowa na tym forum i zwracam się z pytaniem, bo tu byc może ktoś się orientuje.przeprowadziłam się do Włoch w lipcu, od końca sierpnia zaczęłam szukać pracy.mieszkam w Piemoncie, a konkretniej w Domodossoli, która znajduje się niedaleko granicy ze Szwajcarią.no i pracę znalazłam tyle,że w Szwajcarii..miałam rozmowę kwalifikacyjną, chcą mnie w tej firmie, tyle,że teraz starają się o pozwolenie na pracę dla mnie, dla tak zwanych frontalieri, którzy codziennie przekraczają granicę....no i chciałam zapytać, czy szanse na uzyskanie takiego pozwolenia są duże/małe?może ktoś z Was ma takie doświadczenie??szukałam w Internecie i w sumie w kwestiach prawnych się orientuję, tyle,że chciałabym wiedzieć może od kogoś kto przeżył to na własnej skórze....na pracy tam mi zależy, bo jest to praca jako "impiegata commerciale", odkąd tu szukam pracy miałam same dziwne oferty jako cubista, ragazza immagine a o reszcie nawet nie wspomnę (jestem mgr anglistyki i mam licencjat z włoskiego) apropo- czyżby to wynikało z jakiś uprzedzeń na nasz temat??....eh, pozdrowienia dla wszystkich
maja limity na dany rok..konkretna cyfre danej narodowosci do zatrudnienia..mysle ze masz szanse po N.R.
Szwajcaria utrzymuje ograniczenia w dostępie do rynku pracy do 2011 r.najważniejszą rzeczą jest uzyskanie pozwolenia na pracę i pobyt. Na szczęście tę sprawę załatwia twój przyszły pracodawca lub agencja zatrudnienia, jeśli korzystasz z jej usług. Potem już wszystko zależy od Kantonalnego Urzędu ds. Przemysłu, Rzemiosła i Pracy (Kantonales Amt für Industrie, Gewerbe und Arbeit, KIGA) - jeśli będzie na tak, możesz jechać. Pamiętaj jednak, że nie pojedziesz, o ile na twoje miejsce znajdzie się jakiś Szwajcar. Na decyzję poczekasz do dwóch miesięcy. Co ważne, w ojczyźnie zegarków obowiązują kontyngenty - ścisłe limity rocznie wydawanych pozwoleń na pracę , które dotyczą też Polaków. Pozwolenia krótkoterminowe obejmują okres 4-12 miesięcy, a długoterminowe 1-5 lat. http://www.hrc.pl/index.php?dzid=124&did=692&part=2
Pracownicy z językami mile widziani
Szwajcaria daje pracę głównie w sektorze finansowym i ubezpieczeniowym, IT, a także w przemyśle, budownictwie czy ochronie zdrowia (pielęgniarki, lekarze). Poszukiwani są również opiekunowie osób starszych. W sezonie można zaczepić się w rolnictwie i turystyce. W tym ostatnim przypadku na szczególną uwagę zasługują liczne ośrodki narciarskie, które zimą przeżywają oblężenie. Nie pakuj jednak walizek, jeśli nie znasz języka - niemieckiego, francuskiego lub włoskiego. Angielski ułatwi ci życie, ale nie zawsze wystarczy.www.swiss-list.com/links/Jobs/Switzerland
dziekuję gaio za odpowiedź, no właśnie liczę na to,że mi się uda ze względu na początek roku.zresztą im też zależy, bo we wniosku napiszą,że mają potrzebę zatrudnienia kogoś kto zna język polski (mimo,że to nieprawda)...eh mam nadzieję,bo niestety szukanie pracy we Włoszech "mi ha rotto le palle":)
tak aby zakończyć wątek-pozwolenia nie dostałam, bo u szwajcarów dużo zwolnień...eh...no nic będę dalej próbować znaleźć normalną, biurkową pracę...jeśli wcześniej nie zwariuję:(