Pisa, zycie, dojazd, mieszkanie? Pomozcie:)

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie! W lutym jade do Pisy, choć uczes sie wloskiego od pażdziernika. Wyjazd trochę na wariackich papierach, dlatego serdecznie prosze o kontakt osobę, która ma może jakieś inf jak najlepiej dojechać do Pisy? Początkowo myślalam aby samolotem do Boloni, potem z przesiadka we Florencji, pociagiem. Powrot na swieta na wyglada już rożowo, bo z wizzaira nie mam już wolnych lotów, są za to do Mediolnu. Czy ktoś może mi powiedzieć coś na ten temat? Może jest ktoś kto tam studiuje?
Do Pisy polecam loty z przesiasdka w Londynie. Praktycznie z kazdego miasta w Polsce. A do Pisy Ryanairem. Jak sie rozejrzysz wczesniej to mozesz znalezc naprawde tanie polaczenie.
Pozdrawiam
Samolotem przez Londyn moim zdaniem jest najszybciej i najwygodniej. Jest jeszcze opcja autokarem do Florencji(zatrzymuje sie tuz obok stacji) i dalej pociagiem ( ok. 1 godziny) do Pisy.
W kwestii mieszkaniowej, to jesli chcesz szukac "na odległość" to polecam http://www.saimicadove.it/annunci/affitto_studenti.asp a na miejscu znajdziesz mnóstwo ogłoszeń na każdym wydziale uniwersytetu. W Pisie żyłam przez rok ( ERasmus), wiec jesli jeszcze cosCie inteesuje nie wahaj sie, chetnie odpowiem.
Serdeczne dzięki za inf. Zdecydowałam się już na lot wizzairem do Boloni, a potem 2 pociagami, bo z przesiadka we Florencji. Pozdrawiam ciepło
Marto.Martus, mam do Ciebie jeszcze takie np pytanko. Choc kupilam wczoraj bilet lotniczy to niezmiernie sie boje calej podrozy, bo pozdroz 2 pociagami i dostanie sie z lotniska na stacje pkp, napawa mnie strachem. Masz moze jakies wskazowki jak bezpiecznie przebyc ta podroz? Jak dojechac z lotniska na stacje pkp, wiem ze jest jakas linia autobusowa, gdzie kupic bilet itp.
A tak poza tym. Jak jest Pisa? Milam tez opcje jechac do Bari, tam jedzie ponad 10 osob z mojego wydzialu. Wszystko byloby o wiele latwiejsze. Choc do Pisy jade z dopiero poznana kolezanka, to niestety zdecydowala sie jechac samochodem, boi się lotu koszmarnie:) Prosze daj mi kilka wskazowek, bo podroz samotnie az do Pisy mni przeraza...
Pilnuj pieniedzy i dokumentow bo po stacjach kreci sie pelno kieszonkowcow.
Kiedys ladowalam w Pizie...zaraz po wyjsciu z lotniska jest przystanek, z ktorego odjezdza autobus do dworca w Pizie. Bilet na niego kupisz na lotnisku w jakims kiosku, nie wiem doladnie, ja nie kupilam, bo juz nie zdazylam i tez dojechalam:) Zauwazysz jak dojedziesz na stacje, bo wtedy wysiada najwiecej ludzi, ale zawsze mozesz tez zapytac przeciez. Placyk przed stacja jest srednio przyjemny, wiec nie radze sie tam zatrzymywac. Tyle. Na pewno sie nie zgubisz.
acha, sorry, nie doczytalam, ze jedziesz do Bolonii, a potem pociagami. W bolonii mieszkalam, wiec tymbardziej moge Ci pomoc. Podobnie jak przed lotniskiem w Pisie, masz przystanek, z niego autobus do dworca w Bolonii, zatrzymuje sie dokladnie przed wejsciem do dworca, wiec nie ma mozliwoscie, ze cos przegapisz. Placyk przed dworcem tradycyjnie przechodzic szybkim krokiem:) Bilet mozesz kupic wczesniej on line http://trenitalia.it/ , wtedy ulatwiasz sobie sprawe, bo w Bolonii sa zawsze kilometrowe kolejki. Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze bilet kupiony on line tez trzeba skasowac w zoltym kasowniku, ktore sa przymontowane do scian w roznych punktach na dworcu.
o rany, alez napisalam nieskladnie:D To powigilijne winko:)
Serdeczne dzieki dla wszytstkich za rady!!! A może któs wie coś o łatwiejszych przedmiotach do zaliczenia na uniwerku w Pisie? Zaliczyłam już prawie wszystkie przedmioty z przyszlego semestru dlatego zalezy mi aby skupic sie na nauce włoskiego a nie wkuwaniu podrecznikow:)
hej:)
też wybieram się do Pizy we wrześniu:)
Może podaj namiary, zgadamy się jakoś na priv i powymieniamy nasze informacje?
moje [gg]
Ja z kolei chcialabym sie dowiedziec czy jest gdzies niedaleko Piazza dei Miracoli,jakis dworzec PKP.
i jakimi autobosami mozna by dojechac,dziekuje bardzo.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa