Ukraincy we Wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos widzial z Was ogladal moze program o Ukraincach we Wloszech na rai2 kilka dni temu..
No ja bylem w szoku...
Sa zorganimaowani 10 razy lepiej niz my Polacy...
Maja swoj "rynek pracy" wyglada to jakby market zywym towarem, ale jest pewnie bardzo pomocne ( i nie pisze tutaj o prostytucji;)...
Z moich doswiadczen w Londynie wiem, iz ta spolecznosc jest o wiele bardziej zorganizowana niz my... pewnie wynika to z tego, iz w Polsce lub ogolnie Polakom w UE jest latwiej i tekze moze przez ten fakt jestesmy troche zawistni i zazdroscimy szczegolnie miedzy soba jezeli ktos robi cos wiecej lub zarabia wiecej... ciezko stwierdzic czy jest to jakas narodowa cecha... tak czy siak... Jestem pelen podziwu dla tych ludzi z Ukrainy, od ktorych nie za duzo sie roznimy... Oni mieli nieszczescie urodzic sie blizej matuszki rosiji... Poza tym... trzymaja sie razem- to fajne i uczy pokory...
Pozdrawiam b.
nie widzialam tego programu ale mam sasiadow ukraincow,a raczej sasiadki.Przyjezdzaja do nich krewni znajomi,sa bardzo goscinni,praktycznie bardzo podobni do nas.wlasciwie to wole ich towrzystwo od towrzystwa nieznanych mi Polakow.Co zaobserwowalam Ukraincy sa bardzo uczciwi,dobrze sie z nimi czuje.Wiem ze 'odpalaja dzialke' za znalezienie pracy,kobiety badante oplacaja sie co miesiac,tej osobie ktora znalzala im prace,duzo kobiet jest tu nielegalnie,pracuje na czarno.Ale sa to kobiety "traktory" tzw. "nie gniotsia nie łamiotsia" pracuja niezwykle ciezko wykonujac czesto dwie prace a pobierajc wynagrodzenie za jedna prace.Az mi przykro, ze daja sie wykorzystywac.
uuuuuu pewnie ze są zroganizowanEEEE i to jeszcze jakk!

Jedne znajomu wloch "zakochał się" w Pani z Ukrainy w zasadzie dziewczynie,naprawdę bardzo ładna dziewczyna,wysoka,blondynka naturalna....ach fajna babka (on zonaty) iiii po jakims czasie okazało się ze ona jest w ciązy,wieccc Pan strach w oczach i namawial do aborcji itddd....wiec dziewczyn uadala honorową i NIE! chciala urodzic za wszelką cenę...wiec malenstwo pieknie,urodzilo się....Pani podala Pana o alimenty w IT wieccc i malzenstwo Pana się rozpadło w sensie wiecznych niekonczacych sie awantur ze str zony,ale ze zona nie pracowala wieccc nie bylo mowy o rozwodzie........dzidzis sie chował dobrze przy boku mamusi...tylko mamusi i po jakims czasie ok 1.5 roku okazało się zeee mama i dzidzius wracają do swojego kraju,poniewaz ojcem dziecka (podobno) był jej własny mąż.

Jak naprawdę bylo to tylko ona wieeee a ja się ubawiłam przy tej opowiesci jak nie wiem co....
No a dajmy na to, tacy Albańczycy - to dopiero jest zorganizowany naród!
Myślicie, że taki przemytnik albo handlarz żywym towarem, to on tak egoistycznie dla siebie kasiorę trzepie?
Skąd! Pół wsi w Albanii się składa na jego wyjazd służbowy a później pół wsi żyje z jego pracy.
Eh, nie to, co my.
No i tak to jest wlsnie w londynie, ktos przyjezdza tubylcy wystawiaja swoja kase na pierwszy miesiac zeby ktos sie zaaklimatyzowal i pomagaja mu znalezc prace a po miesiacu wszystko jest juz "mor or less" w normie, zreszta klimatyzacja wyglada tak ze litra na stol nie mysl tylko pracuj... chyba nie takie zle zreszta kazdy wie ze na "na kaca najlepsza jest praca" pozdrawiam
prawie,czy zauwazyles,ze ci 'prawdziwi' Wlosi maja taka sama opinie na wszystko-Polacy o roznych rzeczach tu dyskutuja po polsku - a oni tam wszyscy to samo o klimacie, to samo o kosciele , to samo o pracy , to samo o polityce- jakas indoktrynacje przechodza przed przyjazdem do Polski-bo ja tu znam wiekszosc Wlochow , ktorzy maja wlasnie diametralnie rozne opinie od tych forumowiczow wloskich-
Po kilku miesiacach pobytu we Wloszech... po tych Doktorach Housach, CSI lub CIS i SISKA to normalne ze nie wie kim jest ojciec. To wszystko nie jest takie proste, pewnie powinni zrobic cos z DNA zeby rozwizac problem, jak beda sprytni to jeszcze to sprzedadza, opatentuja, beda w telewizji i z wieksza ilosci pieniachow niz teraz nareszcie beda mogli powiedziec... JESTESMY SZCZESLIWI!
ja znam ze slyszenia i widzenia inna historie...Jeden Wloch nabijal sie bardzo ze swojego brata.Brat postanowil kiedys ratowac jedna Ukrainke od prostytucji i ratowal ja tak skutecznie, ze rozwiodl sie z zona i ozenil z nia.I dobrze, tylko ze ona po uzyskaniu obywatelstwa wrocila na Ukraine, gdzie twierdzila, ze jest jej ciezko chory syn , ktoremu trzeba pomoc.Pan slal pieniadze,slal, ale ona w zaden sposob nie chciala wrocic.Pojechal po nia na Ukraine,ale tam okazalo sie, ze pani kupila 3 apartamenty i zyje dobrze z wynajmu, kreci interesy i nie zamierza wracac...Ale na pocieszenie przedstawila mu swoja siostre...siostra wyjechala do wloch wyszla za rzeczonego pana...i natychmiast po uzyskaniu obywatelstwa sprawa sie powtorzyla, z tym, ze nie musial juz jechavc na Ukraine, bo najmlodsza siostre sprowadzila wczesniej.Teraz i ta wyjezdza, nie ma wiecej siostr, ale jest jedna kuzynka...Pan ma lat 64 a dziewczyny mialy okolo trzydziestki...
Najzabawniejsze dla mnie jest to, ze opowiadajacy mi to wszystko brat ma kochanke w tym samym wieku, ale twierdzi, ze to zupelnie co innego, bo ona nie jest Ukrainka tylko Bialoruska...
Naprawde to sie wydazylo - to swietne - a czego sie dziwi taki stary dziad, mysli , ze wyjdzie za niego bo to miłość ode pierwszego wejżenia-no jak ktos glupi...
jakie DNA .....to Ty chyba jeszcze nie wiesz jak się ONI boją zon,ahahahah
komedia.
wg.prawa ojcem dzieaka jest maz matki...:D/ a to ze wloska zona nie pracuje nie jest przeszkoda do wystapienia o rozwod,moze isc do pracy ma dwie nogi i dwie zdrowe rece, kaleka nie jest/
tu nie chodzi o STRACH przed zona, ale o kalkulacje ,o wygode..facet chce miec full service,wyprane, wyprasowane, ugotowane ,posprzatane,lozko ogrzane..itp :Di to mu gwarantuje zona..przy ich systemie pracy od ..do... przerwa i od.. do...Facet nie ma czasu na drobnostki..zreszta nie umie ,tak go mamusia nauczyla..ze mu wszystko to samo pod nos podtykala i po to sie ozenil zeby miec wygody..
no wlasnie , facet zadowolony,zona szczesliwa bo mu prasuje skarpetki-a my glupie sie tu czepiamy
Ja poznalem ludzi ogòlnie z Rosji ( Rosja,Ukraina,Bialorus )mam o nich dobre zdanie mili nie sa zarozumiali i goscinni
pewnieeee ze tak,aaaa jak wode chleją...........

i cwanaictwo tez mają na wysokim poziomie :) ale jest tj mowisz....
Samo zycie :)
a slyszeliscie, ze w ukrainskiej wersji Milionerow zlikwidowano kolo ratunkowe "pomoc publicznosci"? ludzie zlosliwie zaznaczali bledna odpowiedz:D
hahahahhahahahaha..az sie poryczalam:))))))))))))))))))))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia