zrzeszenie Aquila w Rzymie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |
Czy ktos z Was zna zrzeszenie Aquila dzialajace w Rzymie? Czy ktos z Was korzystal z uslug tego zrzeszenia?
Zreszenie to oglasza sie w Internecie z kilkoma ofertami pracy, m.in. do pracy w recepcji w hotelu, jako baby-sitter,kucharz,itd.
Dowiedzialam sie, ze jednym z wymogow czlonkowstwa jest placenie rocznej skladki czlonkowskiej wplacanej jednorazowo w momencie przystapienia do Zrzeszenia (podpisujac umowe). Skladka ta jest zwracana natychmiast po rozpoczeciu pracy z zaliczki od pracodawcy.
Jednoczesnie zastrzegaja, ze nie jest to oplata za prace, poniewaz Zrzeszenie nie jest podrednikiem ani agencja pracy.

Co o tym sadzicie?
w zeszlym roku szukajac pracy odpowiedzialam na ich oferte, nie dostalam jednak odpowiedzi, nie bylo nic napisane o zadnych skladkach, wydaje mi sie to podejrzane, widze ze oferty pracy nie zmienily sie od tamtego czasu, wyslac cv zawsze mozna ale lepiej nie wciagac sie w jakies skladki...
Albo ktos jest posrednikiem / majacym uprawnienia /, albo nie. Troche to dziwne.
Witam. Ja nie korzystałam jeszcze z ich usług, ale powiem szczerze, że miałam zamiar, tylko nigdzie nie ma wiadomości o ich działalności oprócz tych, które on sami zamieszczają. Napisałam do nich wiadomość i otrzymała szybko odpowiedź właśnie z informacjami o tym stowarzyszeniu i o ofertach pracy.
Napisałam kolejną wiadomość i czekam na odpowiedź. Ciekawe co z tego wyjdzie..
zawsze mozna sprawdzic w ufficio delle entrate, kazde stowarzyszenie czy zwykle czy onlus musi tam byc zarejestrowane
Witam.Ciesze sie ze ten temat sie pojawil bo od czterech miesiecy szukam pracy i dosc czesto natykam sie na ich oferty,wyslalam nawet cv i tez czekam az odpowiedza,ale chcialabym zaptac czy oni zalatwiaja prace tylko w Rzymie czy moze w innych mistach tez? mnie konkretnie interesuje Viterbo.Mieszkam w Orte tj 50 min pociagiem do Rzymu i tyle samo do Viterbo tylko autobusem dlatego ograniczylam szukanie pracy do tych dwoch miast,bo tu gdzie mieszkam poprostu niema szans.Chce zapytac tez czy moze ktos nie slyszal o jakiejs pracy w Viterbo jakiejkolwiek jestem w takiej sytuacji ze nie moge wybrzydzac.pozdrawiam
No wlasnie. Ja zawsze nieufnie podchodze do jakichs stowarzyszen, agencji, ktore wolaja kase...A poza tym sorry, wysylam moje CV na konkretne stanowisko pracy, a w odpowiedzi dostaje maila o dzialalnosci stowarzyszenia i o skladce czlonkowskiej. A o ofercie pracy ani mru mru.
Jest jedna JEDYNA zasada..nikt za znalezienie pracy nie ma prawa zadac pieniedzy....zapamietajcie to .Trabia o tym wszyscy ..ostrzegajac przed oszustami.Kazdy kto chce jakas kwote wyciagnac od osoby poszukujacej pracy jest oszustem...I teraz zastanowcie sie same...Aquila podaje sie jako Stowrzyszenie i chce kasy..za zapizsanie sie do stowarzyszenia..i chce byscie co miesica placili skladki...Toz to haracz...zalatwia wam byle jak prace ze nawet tygodnia nie wytrzymacie i uciekniecie../jest taka mozliwosc,tego wykluczyc nie mozna!/I co potem?Odpowiedza wam w AQuili..przeciez znalezlismy ci prace!...zapalc skldek za nowy miesiac teraz i czekaj troche skoro chcesz druga prace bo ta pierwsza ci sie nie spodobala!...i tak w kolo Macieju bedzie...beda was cyckac co miesiac..ot taki maly ,malusi niewinny haraczyk...skladkowe..na Stowrzyszonko lotnie nazwane: Aquila...Orzel...orzel czy reszka, probujcie szczescia...czy wstapic do tego Stowarzyszenia czy nie ..rzuccie moneta ..orzel czy reszka? http://www.hrc.pl/index.php?dzid=142&did=950
Co pisza o Aquila w Polsce?.....ZRZESZENIE AQUILA ukonstytuowane na początku 2005 roku we Wloszech z inicjatywy obywateli narodowosci polskiej celem pomocy w procesie integracji we Wloszech w szczegolnosci w dziedzinie pracy. Pomoc czlonkom zrzeszenia w otrzymaniu legalnej pracy i dopelnienia przez pracodawce wszystkich wymogow; interwencje w przypadkach naruszania przepisow, wyliczenia naleznosci miesiecznych, rocznych oraz na zakonczenie pracy; pomoc w odzyskaniu naleznosci niewyplaconych, przyslugujacych od poprzednich pracodawcow rowniez w przypadku zatrudnienia "na czarno": urlop (ferie), trzynastka(tredicesima), likwidacyjne(trattamento fine rapporto) max do 5 lat wstecz; doradztwo w kazdej innej dziedzinie niezbedne do pobytu w Italii.
Adres:Via Padre Damiano de Veuster 46, 00132 ROMA
Telefon:+39[tel]
Fax:+39[tel]
Sette di Nove, te informacje ktore wkleilas, juz znalam.Co do tej oplaty to zrozumialam, ze jest ona jednorazowa, co nie zmienia faktu, ze nie mam zamiaru sie w to bawic...
W moim pierwszym poscie mialo byc "posrednikiem" a nie "podrednikiem". :P
Znam Zrzeszenie Aquila i korzystam z ich usług, poleciła mi koleżanka, więc nie musiałam nic sprawdzać.Pracowałam poprzednio pod Mediolanem, ale na czarno, teraz mam pracę legalną, a po 2 tygodniach zwróciło mi się to co wydałam.Nie płaci się co miesiąc tylko jeden raz.
Czyli znalezli Ci najpierw prace na czarno, a dopiero potem legalna?
Ile wynosi ta skladka czlonkowska? Oddal Ci ja pracodawca?
Pracę na czarno miałam od posrednika! Teraz mam pracę legalną i mam zamiar odzyskać zaległe 13ki, likwidacyjne za 2 lata, a to dużo pieniędzy jak mi wyliczyli.
Dlaczego pracodawca miałby oddać mi składkę?
Zrzeszenie dba o moje interesy bo jestem ich członkiem a nie pracodawcy!
Od Włochów nie biorą pieniędzy dlatego ich praca jest dobra. Włoch korzysta z Agencji, bo sam nie może znaleźć pracowników, bo praca jest do bani....jakby była dobra to nie musiałby ludzi z Polski ściągać! Agenncje pośrednictwa nie biorą od Ciebie, a Wiesz ile biorą od pracodawcy? jedna wypłata nie wystarczy...
Mozesz sie z tym zwrocic do zwiazkow zawodowych.
Do linn linn - z czym mogę się zwrócić do związków?
W sprawie 13tki itp.
AQUILA teraz dba o odzyskanie dla mnie 13ki, liquidazione itp. tak jak Sette di Nove wkleiła:
Pomoc czlonkom zrzeszenia w otrzymaniu legalnej pracy i dopelnienia przez pracodawce wszystkich wymogow; interwencje w przypadkach naruszania przepisow, wyliczenia naleznosci miesiecznych, rocznych oraz na zakonczenie pracy; pomoc w odzyskaniu naleznosci niewyplaconych, przyslugujacych od poprzednich pracodawcow rowniez w przypadku zatrudnienia "na czarno": urlop (ferie), trzynastka(tredicesima), likwidacyjne(trattamento fine rapporto) max do 5 lat wstecz; doradztwo w kazdej innej dziedzinie niezbedne do pobytu w Italii.
Po co mam wydawać inne pieniądze na Związki - tam trzeba też płacić składkę,a może myślisz, że robią coś za darmo?....
Czytałam na FORUM wiele wypowiedzi...na różne tematy,jedno zanotowałam,większość osób jest tu po to aby żle mówić o wszystkim i o wszystkich!Polka, ktora jest ładna....szybko pojawia się zawiść - brzydka cecha! Niektórzy piszą,że Włosi są obrzydliwi... , więc po co tu być mnie też dużo sie nie podoba, ale jak mówią Włosi: non sputare in piatto da quale mangi! nie pluj do talerza z którego jesz! Jest dużo pięknego w Italii tak piszą goście....i chcieliby tu powrócić!
Młode dziewczyny się zakochuja i tracą głowę, ale nikt nie da im dobrej rady,tylko tłumaczenia listów miłosnych.
Są też złośliwe i przemądrzałe komentarze na zadane pytania...nie tylko moje...
Pytasz, odpowiedzialam.
Dlatego, ze w mailu, ktorzy mi przyslali napisali, ze sklade te oddaje mi pracodawca...
simona....kici... kici
na pewno jedna z pośredniczek to oszustka wyciąga kase i znęca się psychicznie a poza tym to alkocholiczka więc prosze uwarzać
kilka miesiecy temu znalazlam oglszenie w necie zrzeszenia aquila,zadzwonilam pani E przekazala mi informacje ze praca jest w rzymie potrzebuje tylko 400e i kod fiskalny , zarezykowalam i co sie okazalo, pani E zamieszcz ogloszenia we wloskich gazetach ze polacy szukaja pracy(glupota bo kazdy ze znajomoscia jezyka a nawe bez potrafi zrobic to samo bez placenia 400e)nie sa to 400e a 390 pani E szuka ci pracy! tymczasowo mieszkasz u niej placac za kazda dobe bycia u niej zanim znajdziece jakas sensowna prace.Pozatym jest tylko jedna osoba to nie zadne zrzeszenie , niema zadnego biura panie E przyjmuje osoby u siebe w domu i te 400e niby skladka czlonkowska bzdura !!!prawda tak jest napiane w umowie zebysmy w razie rezygnacji z uslug pani E niemogli rzadac zwrotu pieniedzy! tak naprawde to pani E jest posredniczka bierze kase pod stolem nikt jej nie moze nic udowodnic bo niby jes to zrzeszenie.tyle co wiem na ten temat i radze zastanowic sie czy warto ponizac sie i ryzykowac pozdrawiam
AQILA hehe kolejni naciagacze mowia ze dzialaja w interesie polskich emigrantow etc etc za prace biora UWAGA 400 euro przodem takze.... jak chcecie ale to zwykle naciagacze a nawet wloskim niemowia dobrze takze nierozumie jakim sposobem pomagaja w kwestiach np umowy o prace czy innych rzeczach skoro nawet nierozumieja o co chodzi nawe bo....jak mowilem znajomosc jezyka dosc uboga.pozatym nigdzie ta agencja niejest zarejestrowana , dziala w prosty sposob wezmie 400 euro da ci prace ale taka prace ze albo niezaplaca ci ani centa albo sam odejdziesz albo cie wyrzuca bo sie nienadajesz a cztery stowki w plecy.zreszta mysle ze takich "agencji"jest jak i we wloszech tak w calej europie jak zlodzieji w neapolu...takze wybor wasz ale ostroznie z tymi pomocami.reszta na was ale przecierz pracy jest tyle i to bez zadnych oplat wystarczy znac choc troche wloski.pozdawiam cala polonie.p.s za szkody w ortografi przepraszam w polsce bylem tylko 5 lat takze ... a to ciezki jezyk.
...co to znaczy' wezmie 400 eu'????..nie wezmie jak sie do niej reki nie wyciagnie z owa kwota w dloni..Wystarczy nie byc naiwnym i nie dawac im 'prezentu'/zachety do wykiwania/ w kwocie 400 eu!!!!Naiwnych nie sieja ..sami sie rodza!!!!!dajesz im 4 stowki i juz cie maja? Jestes ich i jestes..WYKIWANY! Tej kasy na oczy juz nie zobaczysz..zreszta pieniadze sa JEDNOKIERUNKOE!Pomysl o tym jeden zdrugim zanim ktos cie natnie na 4 paczki..i to w eu!
DOKLADNIE PLACICIE CZLONKOWSKA CZY JAK TAM SOBIE TO NAZWIECIE SKLADKE OPLATE CZY CO TAM W WYSOKOSCI 400 EURO,NIE TO NIEJEST SKLADKA TO NIEJEST NIC INNEGO JAK ZAPLACENIE ZA SWOJA WLASNA GLUPOTE I NAIWNOSC.ALE JESLI KTOS JEST GLUPI I NAIWNY NO NIEPOWINIEN JUZ PLACIC Z TEGO PODATKU TAKZE>NIEDAJCIE SIE OKRADAC NIEDAJCIE NIGDY ZADNYCH PIENIEDZY ZA PRACE , KIEDY MACIE JAKIS PROBLEM Z PRACODAWCA OD TEGO SA STOSOWNE INSTYTUCJE ZADARMO , WYSTARCZY ZNALESC W WASZEJ OKOLICY URZAD PRACY TAM MAJA GRATISOWYCH PRAWNIKOW Z ICH POMOCY MOZECIE KOZYSTAC ZADARMO JESLI ONI WAM NIEPOMOGA NIEPOMOZE TEZ ZADNA AQUILA NAWET ZA PIENIADZE.MACIE PRACOWAC DLA SIEBIE A NIE DLA JAKIEJS POWIEDZMY AGENCJI STOWAZYSZEN CZY JAK TAM TA ZARAZA SIE NAZYWA.A JAK MACIE TYCH PIENIEDZY ZA DUZO MOZECIE SPOKOJNIE POSLAC NA MOJE KONTO PRZYJME KAZDY DATEK,POZNIEJ ZALOZE RADIO MARIO HEHEH
te 400 e to skladka czlonkowska!!! i jest zatwierdzona legalnie niestety umowa jest tak zrobiona ze nie mozna sie niczego czepic :(
ja szukam pracy juz od 3 miesiecy,mieszkam w okolicy Neapolu ,tu jest pelno naciagaczy ktorzy wolaja kase za zalatwienie pracy ale ja mam ich gdzies bo tacy co wolaja kase za jakies czlonkowstwo to zwykli naciagacze ale naiwnych nie siejš sami się rodzš.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie