wyslanie pieniedzy do Polski

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich! Chcialbym sie dowiedzec jak mozna przeslac pieniadze do Polski ( czy tylko przez bank) moze ktos juz wysylal i cos mi doradzi wielkie dzieki Pozdrawiam
Ja wysyłałam przez MoneyGram - pieniążki są do odbioru w Polsce już po 15 minutach od wysłania w dowolnym banku PKO SA (kosztowny sposób dlatego do zastosowania w naprawdę nagłych wypadkach) lub przez urząd pocztowy(za ponad 1000 E zapłaciłam coś koło 11 E)-pieniążki idą od 7 do 31 dni(w zależności od tego czy kurs euro spada czy też rośnie bo odbiera sie w PLN)
Z tego co wiem to chyba jednak najbardziej opłaca się robić przelewy bankowe.
dzieki wielkie za podpowiedz pozdrawiam serdecznie
Male sprostowanie.MoneyGram - wyslanie 100 euro kosztuje 5 euro, 200 e - oplata 10 e. Pieniadze mozesz odbierac w Polsce faktycznie po kilkunastu minutach w:
-Urzedach pocztowych ale nie zawsze maja euro
-W Banku BGZ -odbierasz takze w euro
Bank PKO juz sie tym nie zajmuje.
Wysylajac pieniadze musisz zaznaczyc w jakiej walucie bedzie odbior, jesli w euro, wyplaca Ci w Euro.
Wejdz na strone MoneyGram, tam masz wykaz placowek w poszczegolnych miastach, gdzie mozesz odebrac pieniadze. Taki wykaz maja tez na pocztach we Wloszech (skad wysylasz pieniadze).
Pamietaj , ze musisz miec codice fiskale i dokument tozsamosci.
Po wyslaniu pieniedzy dostajesz kod liczbowy, ktory np sms-em wysylasz do adresata i z tym kodem oraz z dokumentem tozsamosci adresat zglasza sie po pieniadze. Sprawdz, by dane na formularzu zgadzaly sie z dokumentami (musza byc identyczne)adresata i nadawcy, to wazne ( nawet spacja czy kreseczka przy podwojnych nazwiskach).

Jest jeszcze Western Union ale ja nie jestem do niego przekonana.
Nie wiem ile w tej chwili pobiera MoneyGram,ale w sierpniu ub.roku za ponad tysiaka krzyknięto mi 50 euro i zdecydowałam się na przekaz pocztowy.Przez MoneyGram wysłałam w 2007 i od razu podano mi wykaz banków PKO SA w Lublinie a ja tylko wybrałam do którego przesłać a odbiór był w jednym z mniejszych banków na terenie województwa i tylko w euro.Nawet jeśli PKO dziś się tym nie zajmuje to i tak na poczcie podadzą wykaz banków na które można przesłać.Niemniej uważam,że jest to kosztowna wysyłka,podobnie jak Western Union.Pozdrawiam
Zarejestruj sie w Moneybrokers a tam Ci podadzą dalsze wskazówki,jak co.
https://www.moneybookers.com .
ja wysylalam przez postepay. wyrabia sie na poczcie karte postepay za darmo, wysyla sie ja do Polski (bez kodu pin) gdy karta dojdzie podaje sie danej osobie kod pin telefonicznie dla bezpieczenstwa. natomiast ja mam zapisany numer rachunku danej karty i wplacam je na poczcie na dany rachunek, osoba w Polsce moze od razu pobrac pieniazki w bankomatach przyjmujacych karte Visa. oplata na poczcie za wplacenie pieniazkow na ten moj rachunek bankowy to 1 euro
wysylam normalnie przez bank..stosujac mala sztuczke..he he ..doladowywauje sobie moja wlasna karte kredytowawystawiaona na me dane, polską Vise...po 2 czasem 3 dniach pieniadze sa juz zaksiegowane na koncie Centrum Kart Kredyt...i ktos z rodziny zwyczajnie z bankomatu sobie pobiera na duplikat mej karty.Przesylam tez normalnie na konto swoje do Polski lub kogos z rodziny..I za to moj bank nie pobiera zadnej oplatyod listopada 2007,zorientowali sie Wlosi, ze Polska jest w Uni! he he /wliczone w oplate miesieczna/...lepiej zaoszczedzic 50 eu na przesylaniu tysiaka i poczekac 2 dni,az kasa wplynie na polskie konto.
postepay?..przeciez mowilas, ze nie pracujesz i ze nie zalezy ci na pieniadzach..cos krecisz!
nie rozsmieszaj mnie, nie dane mi jest spowiadac sie Tobie
i zapomnialam dodac do wyrobienia postepay potrzebny jest dowod osobisty i codice fiscale
Witam jeżeli jest ktoś zainteresowany przesłaniem pieniążków przez przewoźnika to prosze pisać [email] sprawdzeni, godni zaufania, godni polecenia.
Pozdrawiam
PS można tez samemu zadzwonić +39 388 652 15 05 lub +39 388 652 15 06
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CafeItalia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia