Mam wloski dowod czyli carta d'identità, tylko ze adres jest w niej wpisany juz nieaktualny, poniewaz zmienilam mieszkanie. Ale gdziekolwiek biora fotocopie tego dowodu jest via na ktorej juz nie mieszkam, co mam zrobic? Chyba nie moge sama w dowodzie tego zakeic i wpisac aktualny adres? A moze zmienic na nowa carta d'identita? tylko ze moja konczy waznosc w 2012..
Mialam to samo, bylam comune i powiedzieli, ze moj dowod tez jest wazny wlasnie do 2012 i dali mi tylko jakas kartke, ktora nosze w portwelu, gdzie figuruje nowy adres. Ale absolutnie nie ma potrzeby zmieniac dowodu.
aliseeee
16 lut 2009
ok dziekuje, al hmm co za roznica czy daja mi jakas karteczke, czy powiem a voce ze teraz nie mieszkam pod adresem, ktory widnieje na carta d'identita.
deelaylah
16 lut 2009
Potwierdzam, we Wloszech nie wymienia się dowodu osobistego przy zmianie zameldowania, zachowuje on swoja ważność aż do momentu jej wygaśnięcia (zgodnie z data na nim widniejącą), chyba ze zostanie zgubiony, skradziony lub zniszczony.
aliseeee
16 lut 2009
Dziekuje wam, ale to w takim razie moge sklamac isc do comune i powiedziec ze zgubilam dowod co? I wtedy zrobia mi nowy:) z nowym adresem, co wy na to?
ilecka
16 lut 2009
Wtedy każą Ci przynieść denuncia di smarrimento wystawioną przez carabinierów.
trishya
17 lut 2009
Ale do czego jest ci tak naprawde potrzebny ten aktualny adres zameldowania w dowodzie? A jesli, przykladowo, za 6 miesiecy znow zmienisz miejsce zameldowania, to co? Znowu "zgubisz" dowod? Tak bardzo lubisz chodzic po urzedach? :)
deelaylah
17 lut 2009
Dokładnie, jeśli we Włoszech zgubisz dokument, to musisz udać się na komisariat i to zgłosić, w przeciwnym wypadku nie wyrobisz nowego. Zastanawiam się tylko, dlaczego tak Ci zależy na aktualnym adresie w dowodzie osobistym? Czy to takie ważne?