Samolot - bagaz podreczny

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 60
poprzednia |
Lece do Polski chyba tylko z bagazem podrecznym.Czego nie moge miec w bagazu podrecznym oprocz nozyczek i innych ostrych przedmiotow? czy moge miec plyte ktora nagralam na komputerze z piosenkami? chodzi o to ze jest nieoryginalna. I leki moge miec ze soba? Kurcze tyle zakazow, ze nawet z Polski odzywek do wlosow nie moge sobie przywiezc bo wszedzie tylko do 100 ml. Chyba lepsze autokary.
Ze względów bezpieczeństwa niżej wymienione artykuły nie mogą być przewożone w bagażu podręcznym: broń lub części do broni; materiały wybuchowe, np. amunicja, petardy, sztuczne ognie, kapiszony; ostre przedmioty metalowe, np. scyzoryki, sztylety, szable; materiały łatwopalne stałe i ciekłe, np. spirytus, gaz do zapalniczek; rozpuszczalniki, farby, zapałki; gazy sprężone, np. aerozole z palną zawartością; substancje trujące, np. pestycydy; substancje powodujące korozję; inne przedmioty niebezpieczne, np. charakteryzujące się silnym polem magnetycznym.
Pasażerom wolno zabierać ze sobą jedynie niewielkie ilości artykułów w płynie w bagażu podręcznym, w opakowaniach jednostkowych o maksymalnej pojemności 100 ml. Opakowania należy umieścić w jednej przezroczystej torebce plastikowej z możliwością wielokrotnego zamykania. Jeden pasażer może przewozić nie więcej, niż jeden litr płynu

Artykuły w płynie obejmują:

* woda i inne napoje, zupy, syropy;
* kremy, toniki i olejki;
* perfumy;
* aerozole;
* żele, włącznie z żelami do włosów i pod prysznic;
* zawartość pojemników pod ciśnieniem, włącznie z pianką do golenia, innymi piankami i dezodorantami ;
* pasty, włącznie z pastą do zębów;
* mieszanki substancji płynnych i stałych;
* tusz do rzęs;inne przedmioty o podobnej konsystencji.
płytę raczej wywalą......
a dlaczego nie możesz odżywek przewieść....możesz "oddać" bagaż...i lecieć z torebeczką ...
# W dalszym ciągu można:
# pakować artykuły w płynie do bagażu oddawanego podczas odprawy bagażowej – nowe przepisy dotyczą tylko bagażu podręcznego;
# posiadać w bagażu podręcznym leki oraz dietetyczne środki spożywcze potrzebne na czas podróży, włącznie z pokarmami dla dzieci. Kontroler może żądać dowodu, że środki te są niezbędne
# kupować artykuły w płynie, takie jak napoje alkoholowe i perfumy w sklepach zlokalizowanych lotniskach UE poza punktami kontroli karty pokładowej, lub na pokładach samolotów latających w barwach linii lotniczych krajów UE.
A dlaczego mieliby wyrzucić płytę?
Bo niestety wizzair przy rezerwacji biletu pytal mnie o bagaz, a ja zaznaczylam ze nie, wydawalo mi sie logiczne ze bagaz ten co idzie do luku bagazowego jest w cenie biletu, ale niestety nie!! Biora za to dodatkowa oplate. Tak jakby ludzie podrozowac milei bez bagazu. Wariactwo! W centralwings tak nie bylo.Placilo sie za bilet i bylo wiadomo,ze w tym jest bagaz. A ja niestety musze leciec tylko z podrecznym.
Aliseeee, teraz większość linii lotniczych każe pasażerom płacić za bagaż rejestrowany (oprócz Wizzair robi tak m.in. Ryanair czy Norwegian). To, ze podczas rezerwacji zaznaczyłaś, ze będziesz podróżować bez bagażu nie oznacza, ze nie możesz go ze sobą zabrać - podczas odprawy będziesz musiała uiścić opłatę (niestety wyższą niż oplata podczas rezerwacji online) i już.
bo jest nielegalna...
mi w Rzymie (12 marca 2009) wyrzucili ..ponieważ był to sam krążek...wiec zapytali mnie co jest na płycie..odpowiedziałam że muzyka....Pan stwierdził że zapewne z netu/nielegalna i wywalił do wora ...:(
PS. Oplata za bagaż podczas rezerwacji wynosi 10€ za sztukę, natomiast podczas odprawy 20€.
12 lutego..przepraszam
A po co im mówiłaś, ze na płycie masz muzykę? Nie mieli prawa jej wyrzucić, bo równie dobrze mogłaś mieć na niej np. zdjęcia z wesela kuzynki Haliny, a im nic do tego. Ja niejednokrotnie przewoziłam płyty i nikt się nie czepiał.
zależy na kogo trafisz....ja trafiłam ze łysiejącego z odrobina baleyage Włocha do tego bardzo ważnego.....więc zapełniał wór...
eh....może mu na zdrowie wyszło ..
Pewnie zbierał na cele charytatywne. ;)
taaak....ja już ich znam z tym workiem...dobre łupy tam mają :):) na koniec dnia :)
bo jak ktoś np nie zna włoskiego...to zabiorą to co chcą i tyle ...albo lecisz albo nie...
już nie wspomnę jak mi kiedyś usiłowali zabrać perfumy,bo brakowało (pod spodem) oznaczenia....
i to całkiem nowa butelka....oj wtedy się zezłościłam...i sama sobie ją wyjęłam z worka..działo się :):)
Mi sie udalo przemycic cuda na kiju w bagazu podrecznym, wiele zalezy od celnika. Najlepiej wybrac, babe ( jesli jest do dyspozycji ) one sie skupiaja bardziej na piszczacych czesciach ubrania i dokladnym objechaniu butow, TUDZIEZ na fasonie torebki.
tak tak dee wiem, ze moge wziac ze soba i doplacic na lotnisku, ale kurcze to juz zdzierstwo! 20 euro wiecej. Nastepnym razem bede zawsze zaznaczac ze biore bagaz, i wtedy do takiego bagazu wezme wszystko co molzliwe a nie jakies buteleczki do 100 ml.
gajowy---- ahahha racja......baby zawsze strzelają obcinkę, zgadza się :)

a ja np latam Alitalia lub Lot'em i nigdy nic nie dopłacam....więc chyba tylko tak zdzierają niby "tanie linie"
Większość celników skupia się ostatnio rowniez na zdejmowaniu obuwia, nawet gdy rzeczone obuwie pozbawione jest elementów metalowych.;)
i bardzo dobrze:) trzeba troche odwrocic ich uwage. lepiej niech sie na butach skupiaja niz na torebce ;)
To zależy od tego, co ukrywasz w butach, a co w torebce.;)
ty no ale kazdy pojetny przemytnik jesli juz cos chce przeszmuglowac, to raczej wlozylby to cos miedzy stope a skarpetke a nie w buta... No chyba ze ktos nosi rozmiar 34, to tam noz czy kilo koki nie wejdzie....
Mnie to dziwi, ze nawet miniaturowe sandałki każą zdejmować... w podeszwę tez się kilo koki nie zmieści, szkoda zachodu przy rozpruwaniu i zaklejaniu z powrotem.;)
no jak to nie? ! po pol kilo na kazda czterdziestke ;)
:-D
W celu rozproszenia nudy podczas długiego lotu:

1. Wyjmujemy laptopa z torby i kładziemy na kolanach;

2. Powoli i spokojnie otwieramy go;

3. Włączamy;

4. Upewniamy się, ze osoba obok nas patrzy na ekran;

5. Włączamy Internet Explorer;

6. Zamykamy oczy, wznosimy głowę ku niebu i poruszamy bezgłośnie wargami;

7. Bierzemy głęboki wdech i klikamy na następujący link:

www.thecleverest.com/countdown.swf

8. Upajamy się widokiem miny osoby obok!
..dobre!...bomba!
O co chodzi z tymi plytami? Jaka kontrola? Ktory bagaz? Zdjecia przewoze na plytach. Jak inaczej? Mam ich duzo. Zadnych kontroli nie zauwazylam. Sami o nia prosicie?
co za glupoty, zadnych plyt ci nie wyrzuca, jezeli zobacza te kupowane na mercato we wloszech typowe pirackie to mozliwe, ale takie wlasnorecznie nagrane na kompie, absolutnie nie, tez mam takie dylematy zawsze, ale na tych plytach pisze po prostu mazakiem np foto francesca, foto maria ecc pomimo, iz mam tam filmy i piosenki i nikt sie nie uczepi no bo co zdjec nie mozesz przewiezc?:-)
Natepnym razem biore normalny bagaz ten co idzie do luku bagazowego, i do tej walizki moge wziac wszystko co mozliwe prawda? W sensie nawet produkty odzywki, maski o pojemnosci 500 ml.?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 60
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa