Za kilka dni razem z męzem podpisujemy kontrakt.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich na forum, zwracam sie z uprzejmą prośbą o kilka odpowiedzi dotyczących wynajmowania mieszkania z kontraktem tzw.(contratto privato).Z mezem postanowiliśmy wynając mieszkanie o pow 55mq.Lecz contrakt bedzie podpisywal tylko mój mąz.Chciałabym wiedziec na jakie oplaty musimy sie przygotować w związku z podpisaniem umowy,i czy wszystkie zmiany dotyczace korespondencji by przychodzila na nasze nazwisko zmienic musimy my czy tez to zalatwia wszystko wlasciciel mieszkania.Czy jest możlwośc również pobieranie jakichkolwiek dodatków mieszkaniowych ewentualnie jakies znizki.Dodam ze ja niepracuje i narazie niezamierzam.Dodam ze kontrakt poczatkowo bedzie na 18 miesiecy.Lecz juz odgórnie mamy zapowiedziane ze nastepny jesli bedzie wszystko ok bedzie na 4+4.Za informacje z góry dziekuję.
Wynajem mieszkania Twój mąż będzie mógł odliczyć sobie od podatku w momencie składania deklaracji podatkowej - jeśli zarabia mniej niż 15.000€, będzie to 300€, a jeśli więcej, to 150€.

Jeśli chodzi o opłaty, co co roku należy uiścić tzw. "opłatę rejestracyjna" w Agenzia delle Entrate, która wynosi 2% rocznego wynajmu i płaci ja po połowie właściciel i lokatorzy. Jeśli umowę podpisujecie bezpośrednio z właścicielem, to nie ma w zasadzie innych opłat - w przypadku pośrednictwa agencji zazwyczaj płaci się prowizje w wysokości miesięcznego wynajmu. Oczywiście musicie wziąć pod uwagę rowniez depozyt (na poczet ewentualnych szkód przez was wyrządzonych), który wynosi zazwyczaj 1-3 miesiące wynajmu i który wraz z odsetkami zostaje wam zwrócony po wygaśnięciu umowy najmu (jeśli nie zdemolujecie mieszkania;)).

Co do korespondencji, to prawdopodobnie chodzi Ci o rachunki - jeśli chcecie, aby wszystko było na Wasze nazwisko, musicie zrobić tzw. "voltura di utenze" u dostawcy usług (prądu, gazu itd.). Musicie to zrobić Wy, nie właściciel. Do obowiązków lokatora należy rowniez płacenie za wywóz śmieci, bez względu na to, do kogo zaadresowany jest rachunek.
Dziekuje za tak szybką odpowiedz.Ale jeszcze moze ktos wie czy jest mozliwosc zgloszenia do urzedu miasta lub innej jednostki o dofinansowanie do mieszkania badz o zwrot kosztów depozytu ktory wynosic nas bedzie tyle co za dwa miesiace czynszu
(anticipo).Cos gdzies slyszalm na ten temat ale chcialabym sie upewnic.Co jeszcze ewentualnie sie nalezy malzenstwu ktore wynajmuje mieszkanie gdzie jedna osoba tylko pracuje.Pozdrawiam
Jeśli chodzi o pomoc rodzinom o złych warunkach finansowych, które wynajmują mieszkanie musisz zapytać w Twoim urzędzie gminy (niestety nie wiem, gdzie mieszkacie), bo to ewentualnie gmina lub region przyznają tego typu "contributi".
.."mozliwosc zgloszenia do urzedu miasta lub innej jednostki o
dofinansowanie do mieszkania badz o zwrot kosztów depozytu ktory
wynosic nas bedzie tyle co za dwa miesiace czynszu" ..Wszystko zalezy gdzie mieskzcie..jest tak mozlowosc w tym rejonie gdzie ja mieszkam..ale tylko w przypadku ludzi oczekujacych jako zakwalifikowanych do otrzymania mieszkania komunalnego/i to 90% dal Wlochow ajedynie 10% dla obcokrajowcow mieszkajcych minimum ok 3 lat..czasem i 5 lat w danym miescie/..z powodu niskich zarobków ..bodajze ok 720 eu /mies..wtedy przyslyguje doplata do czynszu tam gdzie obecnie zakwalifikowana osoba mieszka w kwocie do 240 eu.mies../moze to byc i nizsza kwota nap 100eu ale nie przekroczy 240 eu./mies.Wszystko zalezy od Comune i tam szukaj informacji ..mozliwe ze dostalibysc jakies dofinansowanie,mozliwe..bo np ty nie pracujesz/ale chyba nie jestes inwalidka?/ i dochod jest nie przkraczjacy kwote niecalych 10 tys eu w skali roku..ale z chwila kiedy ty podejmiesz prace dochod podskoczy to stracie to prawo do dofinansowania..NIESTETY ALE TAK TO DZIALA W ITALI
hmm reg.MArche prov Ancona.Ale wiecie co jednak samemu jednak trzeba isc by sie popytac.Tylko chciałam uslyszec co wy o tym sadzicie.Bo co chwile zmieniaja sie przepisy.Dzieki wielkie za informacje.Pozdr
Gmina Ancona w roku 2008 (wnioski można było składać do końca października, wiec prawdopodobnie w tym roku będzie podobnie) ustanowila wprawdzie pomoc dla osób wynajmujących mieszkanie, ale przysługiwała ona jedynie obywatelom włoskim lub cudzoziemcom zameldowanym we Wloszech od co najmniej 10 lat i od 5 lat w gminie Ancona (oczywiście "odpowiednio biednym").

Na wszelki wypadek podaje numer telefonu Servizio Alloggi gminy Ancona:

[tel]
[tel]
Przed podpisaniem umowy "dokladnie" ja przeczytaj!Pamietaj ze moze byc ona indywidualna!Wiem z przykrego doswiadczenia!Reszta tak jak napisal "deelaylah".
Napisała. Jestem dziewczynka.;)
Co oznacza że może byc indywidualna.Prosze o więcej informacji.
Wolałabym sie zabezpieczyc juz za wczasu.Z góry dzieki za odpowiedzi.
Naprawde duzo by pisac.Masz MSN,Skype ostatecznie GG to daj znac na [email]
To szkoda bo myslalem ze kobieta :)))
Indywidualna, czyli nie wg wzoru takiej umowy. Tak mysle.
Tak czy siak, umowa musi być zgodna z prawem, a jeśli zawiera klauzule niezgodne z przepisami, to są one po prostu nieważne. Np. jeśli w umowie 4+4 jest napisane, ze lokator nie może się w lokalu zameldować, to jest to klauzula nieważna ("clausola nulla" lub "vessatoria").
wyslalam na e-mail numer skype pozdrawiam
Chyba zabladzil -nie mam zadnej wiadomosci od Ciebie!
Jestem bardzo zainteresowana tą możliwością odliczenia przynajmniej części czynszu,czy mogłabyś oczywiście jeśli znasz wskazać mi podstawy prawne bo mój księgowy upierał się w ubiegłym roku, że nie można. Więc jak to jest naprawdę. Pięknie dziękuję.
Twój księgowy powinien przeczytać sobie ustawy budżetowe 2008 i 2009 - tam jest wszystko. Zapewniam Cie, ze wynajem mieszkania można odpisać sobie od podatku.
gratuluje wiedzy ! od 5 lat pracuje w agenzji nieruchomosci w Mediolanie . Nic dodac nic ujac. Bravi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia