praca w Mediolanie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Od niedawna jestem w Mediolanie, ponieważ studiuję na tutejszym Uniwersytecie w ramach programu Socrates-Erasmus. Nauka odbywa się po angielsku i to nie stanowi dla mnie problemu jednak chciałabym znaleźć tutaj pracę tymczasową. Koszty życia we Włoszech są dość duże a tym bardziej w Mediolanie. Odwiedziłam kilka agencji pracy, ale moje CV zostało przyjęte zaledwie w jednej. Moim ogromnym minusem jest nieznajomość włoskiego, jednak uczęszczam na kurs i daję z siebie wszystko by opanować język, jak wiadomo to wymaga czasu a praca jest mi potrzebna już! Czy ktoś z Was ma informację na temat pracy w Mediolanie a przynajmniej sposobu na jej znalezienie. Będe bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje, pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów:)
Ania
ach... to mój mail - tak na wszelki wypadek :)
[email]
Czesc Aniu!Ja mieszkam we Wloszech od 4 lat w Milano jestem 3msc i powiem tylko tyle ze spodziewalem sie czegos lepszego!Placa-smiech na sali wynajecie mieszkania ojojoj jak zyd za matke!Ale dzialaj-powodzenia!
ja na Twoim miejscu poroznosiłabym curriculum po barach, wiem,że tam zawsze brakuje rąk do pracy.o poważniejszą pracę bez włoskiego będzie Ci bardzo trudno
Zgadzam się z Mariannak nawet z bardzo dobrą znajomością włoskiego o pracę nie jest łatwo. Byłam w podobnej sytuacji jak ty jakieś 4 lata temu. Pojechałam bez języka na Socratesa tylko, że u mnie nie było kursów po angielsku!!! Więc po 4 miesiącach miałam pracę w knajpie :)
Jeśli chodzi o konkretne rady jakie ci mogę dać z własnego doświadczenia to:
Po pierwsze - agencje pracy hmmm... no zostaw CV i to w tylu w ilu sie da, w Mediolanie trochę ich powinno być, ale nie licz na raczej na efekty. Do mnie po roku ktoś dopiero zadzwonił.

Po drugie i absolutnie NAJWAŻNIEJSZE to kontakty z "tubylcami", ja byłam co prawda w mniejszym mieście ale z tego co wiem wszędzie działa tak samo: musisz znać "odpowiednich ludzi" nawet jak oni bezpośrednio nie załatwią ci pracy to każdy z nich kogoś zna. Ja wszystkie moje prace dostawałam właśnie tą drogą:)

I po trzecie nie poddawaj się i ucz się włoskiego!!! na potęgę i gdzie się da. Język i ludzie to twój klucz do sukcesu ;)
Trzymam kciuki i życzę powodzenia :D
Ja co prawda nie jestem z Mediolanu ale potwierdzam, ze we Wloszech dobra znajomosc wloskiego to niezbedne minimum by starac sie o prace. Do tego wazne jest tez czesto doswiadczenie (wazniejsze czesto niz tytul studiow) wiec jesli nie massz duzej praktyki to warto by bylo bys tez poszukala jakiejs praktyki np. kursow zawodowych ze stazami (corsi di formazione professionale).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia