problem z CUD :(

Temat przeniesiony do archwium.
Mam takie pytanie:
czy za prace z contratto di collaborazione occassionale pracodawca rowniez ma obowiazek wreczyc pracownikowi CUD?
a myślałam że chodzi o ten tuskowy cud
Tak, ja zawsze dostawałam.
NON RISPONDE...VEDETE SA SOLO OFFENDERE...o forse non sa cosa dire...forza dai offendi un po' anche me...mi dispiace andare a dormire senza le tue parolaccie...come dicevano in un film tra l'altro di mafiosi SEI SOLO CHIACCHERE E DISTINTIVO.....
No wlasnie u mnie to dziwna sprawa... bo przed rozpoczeciem pracy powiedziano mi, ze bede pracowac na contratto di collaborazione occasionale, tyle ze potem... nic ze mna nie podpisali. Kase wplacali mi normalnie na konto, tylko raz w gotowce i wtedy nawet dostalam kartke na ktorej bylo napisane ze 20% odciagaja od kwoty brutto, tzw. ritenuta d'acconto.

Po 4 miesiacach podpisali ze mna umowe a progetto i dzis po odebraniu CUD zorientowalam sie (w tabelce gdzie zaznaczaja za jaki okres odciagneli skladki), ze dotyczy on tylko okresu od kiedy zaczelam pracowac na contratto a progetto.:(
W przypadku "collaborazioni occasionali" nie ma obowiązku umowy pisemnej, a zgodnie z okólnikiem INPS nr 47 z dnia 5 marca 2007 r. dla tego typu stosunku pracy nie wydaje się formularza CUD.

http://www.inps.it/circolari/Circolare%20numero%2047%20del%2[tel].htm
Ufff, bo juz obawialam sie, ze moi pracodawcy cos "kreca"... No ale w takim razie czemu ilecka zawsze dostawala CUD?

I jeszcze jedno pytanie: na CUD jest cos takiego jak kwota Irpef.... Rozumiem, ze ta liczba, ktora tam jest, to maksymalna kwota zwrotu podatku, jaka mi przysluguje?
Nie wiem, dlaczego Iwona otrzymywała CUD, możliwe, ze było to przed 2007 r. (a wiec przed publikacja ww, okólnika INPS).

Co rozumiesz przez "kwotę IRPEF"? Jeśli chodzi ci o "ritenute IRPEF", to jest to zaliczka na poczet podatku dochodowego, jaka zapłacił Twój pracodawca, odciągając Ci ja z pensji.
Ostatni mój przepracowany rok we Włoszech to 2007, mam jeszcze CUD do odebrania właśnie z 2007. Może kiedyś mi się uda ;)
Miałaś nadgorliwych pracodawców, kochana.;)
Za rok 2007 jest CUD 2008. Aktualny jest CUD 2009 / za 2008 /.
Tak, chodzilo mi o ritenute IRPEF, i tam jest jakas suma w kratce acconto 2009.

Myslalam, ze na CUD jest napisana jakas maksymalna kwota o ktorej zwrot moge sie ubiegac.Jesli tak jest, to mozecie mi powiedziec, w ktorym polu to pisza?
W punktach 26-27-28 (część "B") znajdują się ewentualne nadpłaty za poprzedni rok, których pracodawca Ci nie zwrócił. Wszelkie nadpłaty zostają ci zwrócone przez pracodawce wraz z lipcowa pensja - wtedy tez dostajesz zwrot podatku związany z różnymi odliczeniami (leki, badania, bilety komunikacji miejskiej, wynajem mieszkania itp.).
PS. "Acconto 2009" odnosi się do podatków gminnych i regionalnych, które płaci się z góry na następny rok, wiec w tym polu wpisana jest kwota, którą już zapłaciłaś na poczet 2009 r.
Punkty 26, 27 i 28 mam puste...Czy to znaczy, ze nie moge odliczyc nic od podatku? :(
Kiedyś już Ci tłumaczyłam, na czym polega odliczanie od podatku we Wloszech - odlicza się WYDATKI, ktorych pewna część fiskus Ci zwraca. Jeśli Twój pracodawca zapłacił dokładnie taki podatek dochodowy, jaki byłaś winna fiskusowi, to nie ma Ci czego zwracać (bo nie ma nadpłaty).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia