...może troszkę się spóźniłam ale mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda:) Ja urodziłam w czerwcu tego roku i dostałam 1500 euro - Assegno di maternita ale przyznam sama, że nie bardzo wiem co to jest tak naprawdę. Kiedy rodziłam w 2006 roku powiedziano mi, że becikowego nie dostanę ponieważ na pierwsze dziecko się nie należy ale dostanę za to zasiłek na dziecko przez 6 miesięcy po porodzie....którego jednak w rezultacie niestety nie otrzymałam. tłumaczono to tym, iż w dniu urodzenia dziecka powinnam mieć dokumenty a miałam je dopiero w kilka dni po porodzie i już mi nic nie dali. Tym razem powiedziano mi w comune, że jest becikowe -1500 euro ale z kolei nie ma zasiłku przez pół roku po urodzeniu dziecka. Czytałam powyższe wypowiedzi i ...przyznam, że kompletnie juz zgłupiałam. Czy pieniążki, które dostałam to własnie ten zasiłek półroczny w całości czy też becikowe?? Czy w takim razie powinnam jeszcze ubiegać się o becikowe? czy to jest jedno i to samo? Jestem bezrobotna, mój mąż pracuje, mamy 2 dzieci a mąż płaci jeszcze alimenty na 2 dzieci w PL...więc dochód na członka rodziny nie jest zbyt wielki. No i przy okazji-może ktoś się orientuje w temacie-czy mąż powinien gdzies zgłosic tutaj, że płaci alimenty i przedstawić jakiś świstek? ...bo przecież jakby nie patrzeć utrzymuje 4 dzieci! (no i mnie, niedorajdę :-)) czy to nikogo nie interesuje i nie ma żadnego związku z niczym?