Certificato di residenza fiscale-pytanie do Dee

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc! Pytanie do Dee i do kazdego kto cos wie!
Czy ten certyfikat TRZEBA zlozyc w Polsce jak rozlicz z podatku od zarobkow w Polsce w 2008 roku???
Ile kosztuje jego wystawienie. gdzies wyczytalam ze 50 euro.
Na stronach Agenzia delle Entrate nic o tym nie znajduje, a pod ich infolinia cigle zajete!!Masakra.
Wyczytalam w broszurze do PIT-36 ze musze taki certyfikat zalaczyc....
Wiecie cos?W jakim go wydadza jezyku?
Z gory dzieki za pomoc.....
Niestety nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie. Szukałam, czytałam... i w sumie niczego pewnego na 100% się nie dowiedziałam. Moja rada: zadzwoń do polskiego Urzędu Skarbowego i zapytaj, czy masz obowiązek załączyć ten certyfikat do PIT-u.
takie znalazlam ( z artykulu w RP)

[..]Podstawowe przy ustaleniu miejsca opodatkowania jest to, gdzie pracownik ma tzw. centrum interesów życiowych (osobistych i gospodarczych). Jeżeli nadal znajduje się ono w Polsce, to oddelegowany pozostaje polskim rezydentem podatkowym i rozlicza się z zagranicznych dochodów w naszym kraju.

Jaka metoda

O tym, gdzie płaci się zaliczki na poczet PIT, decyduje jednak polsko-włoska umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z 21 czerwca 1985 r. (DzU z 1989 r. nr 62, poz. 374, która przewiduje tzw. metodę wyłączenia. Wynika z niej, że dochody oddelegowanego pracownika opodatkowane są w Polsce tylko wtedy, gdy:

- pracuje we Włoszech krócej niż 183 dni w roku,

- zatrudniający go przedsiębiorca nie ma siedziby ani miejsca zamieszkania we Włoszech,

- wynagrodzenie nie jest wypłacane przez włoski zakład czy oddział polskiego pracodawcy.

Jeśli delegowany nie spełnia któregokolwiek z tych warunków, to jego zarobki będą opodatkowane we Włoszech. Ale gdy uzyskuje dochody również w Polsce, przewidziana w polsko-włoskiej umowie tzw. metoda wyłączenia z progresją nakazuje mu uwzględnić sumy zarobione za granicą dla obliczenia tzw. efektywnej kwoty. Może ona wzrosnąć z 19 do 30 proc. czy z 30 do 40 proc.

Włoski rezydent

Możliwe jest również (choć wobec delegowanych zdarza się rzadko), że pracujący za granicą Polak uzyska status włoskiego rezydenta podatkowego. Wtedy wszystkie swoje dochody światowe, także te z Polski, rozliczałby we Włoszech.

Każdy pracujący we Włoszech, który chciałby uzyskać tamtejszą rezydencję podatkową, musi do 20 dna od przyjazdu na terytorium Włoch w urzędzie miasta, na obszarze administracyjnym którego będzie pracował, złożyć wniosek o wpis do rejestru rezydentów. Jeżeli otrzyma taki status, powinien złożyć w polskim urzędzie skarbowym zgłoszenie aktualizacyjne NIP-3, informujące, że nie jest już zobowiązany do rozliczania wszystkich swoich dochodów światowych w Polsce. Musi też pamiętać, że chcą ponownie płacić PIT w kraju, przed powrotem, musi dopełnić formalności odwrotnej. Składa wtedy jeden wniosek o wykreślenie go z rejestru rezydentów we Włoszech a drugi o uznanie za rezydenta podatkowego w Polsce. Jednak samo wykonywanie pracy za granicą nawet przez kilka lat nie oznacza, że przeniesione zostało centrum interesów życiowych i zmieniła się rezydencja podatkowa. Utratę powiązań osobistych i gospodarczych z krajem zawsze trzeba udowodnić urzędowi skarbowemu kraju, którego rezydencję chce się uzyskać. Status rezydenta podatkowego potwierdza certyfikat. [..]
Dziekuje babeczki.W zalaczniku do wypelenienia broszury PIT 36 jest napisane ze trzeba go zlozyc....
A czy wam nie zdazylo sie w jednym i tym samym roku podatkowym pracowac tu i tam??
Sowja droga to co wrzucila Trishya mowi ,ze kazdy z nas powinien zlozyc w polskim US NIP-3 korygujacy rezydencje podatkowa z polski na Wlochy.....tak wiec czy skladalyscie to???
Nie zdarzyło mi się pracować w obu krajach w tym samym roku, za co bogom wszelakim dziękuję.;) Nie skorygowałam tez rezydencji podatkowej, bije się w piersi, ale nie wiedziałam, ze taki obowiązek jest (pierwsze słyszę) i w sumie... mam to gdzieś.;)
Faktycznie nie łatwo jest znaleźć informacje w tym temacie.
Znalazłam cos o tym certyfikacie ,wiec jeśli chcesz to tutaj możesz jeszcze poczytać http://www.vat.pl/umowy_miedzynarodowe_podatek_u_zrodla_930.php
Jest jest ja juz czytalam o tym zakichanym NIP-3 do korekcji ststusu rezydenta podatkowego, ale w sumie jak do Ciebie sie nikt nie przyczepil to czemu do mnei by mieli...ale zobacze co zrobic, bo jak certyfikat jest za darmo to ok, ale jak mam placic zaniego to niech sie wala....za przeproszeniem:DDD
Tez niczego nie korygowalam, ALE pamietam, ze przy odbiorze nowego dowodu trzeba bylo zolyc do US jakis tam PIT odnosnie zmiany danych osobowych i pamietam, ze tam wypelnialam jakas rubryczke odnosnie rozliczania sie z innym niz polski fiskusem. :)
A ja nie, wpisałam po prostu numer nowego dowodu, a adres został taki sam.:-P
Udalo mi sie zdobyc informacje co do tego certyfikatu.
Wystawia go Ufficio z miejscowosci, w ktorej zostal wyprodukowany dochod.
W cigu 5 dni roboczych sie go dostaje.
Potrzebna jest kopia dowodu osobistego lub paszportu.
Samemu trzeba napisac podanie o to zaswiadczenie.
Wystawiaja w 4 jezykach - w jakich nie udalo sie Pani dowiedziec:)
Potrzebne sa 2 znaki skarbowe (marche da bollo) po 14,62 euro i 1 znak za 3,10 euro.
Mam nadzieje, ze komus sie przyda kiedys ten wpis :)
czy ty jestes oddelegowana do pracy we wloszech czy po prostu sie tu przeprowadzilas i tu pracujesz ???
ja w PL pracowalam w urzedzie skarbowym, sama przebywam w IT, tu tez pracuje. moje kolezanki poinstruowaly mnie co i jak.
Nie, nie jestem na zadnej delegacji ani kontrakcie, przeprowadzilam sie i tu mieszkam NA STALE.
Jesli mozna wiedziec, co ci powiedzilay twoje koleznaki?
I czy tu chodzi o panie z US w PL czy AdE w IT ?
Tu sa informacje:
http://www.polskaitalia.com/2009/02/pacenie-podatkow-we-woszech.html
jesli wiekszosc czasu przebywasz w IT i tutaj jest twoj osrodek zycia to w PL powinnas zlozyc do III US Warszawa - Srodmiecie NIP na ktorym wpisujesz ze jestes NIE REZYDENTEM, kopie skladasz do swojego wlasciwego US w PL - jest to wskazane ale praktycznie nikt takiej informacji nie sklada.
jesli w 2008 roku zarobilas cos w PL to w PL rozliczasz sie z dochodu uzyskanego w PL a w IT z wloskiego.
Zajrzyj do tego artykulu, dotyczacego placenia podatkow we Wloszech i o skladaniu certyfikatu rezydencji www.polskaitalia.com - wloskie dokumenty i podatki
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie