Rozliczenie włosko-polskie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |
Witam wszystkich.
W tym roku muszę rozliczyć się w Polsce (bo pracowałam i tu, i we Włoszech), szukałam już wcześniej na forum, ale nie znalazłam odpowiednich informacji.

Dostałam włoski CUD, czy możecie mi wskazać w których okienkach (numerkach) są:
przychód
podatek
składka zdrowotna
składka emerytalna.

Proszę o odpowiedź drogie forumowiczki i forumowiczów :)
>przychód - część B, punkt (okienko) 1
>podatek - część B, punkt 5 (podatek dochodowy)
>składka zdrowotna/składka emerytalna - (INPS) część C, punkt 5 (ewentualnie 6 lub 7, jeśli pracodawca wpłacił tylko część składek lub czegoś nie zapłacił); w punkcie 8 jest kwota, jaka pracownik musiał zapłacić w 2008 r.
jesli teraz mieszkasz we wloszech i tu jest teraz twoje glowne miejsce zamieszkania to z wloskiego rozliczasz sie we wloszech a w polsce z polskiego.
Ale jeśli ma stale miejsce zamieszkania w Polsce (tzn. nie złożyła w US oświadczenia, ze ma rezydencje podatkowa we Wloszech), to w polskim rozliczeniu musi podać dochód uzyskany za granica, który nie zostanie w Polsce po raz drugi opodatkowany, ale posłuży do obliczenia podstawy opodatkowania w odniesieniu do polskiego dochodu (czyli na podstawie sumy obu dochodów ustalone zostanie, jaki procent podatku autorka zapłaci od dochodu uzyskanego w Polsce).
Dokladnie tak jak napisano powyzje, niestety rok w ktorym pracowalo sie i tu i tam trzeba deklarowac w Polsce,a dochody wlsokie posluza do ustalenia stopy podatkowej dla dochodow osiagnietych w PL.
Co co ''okienek'' w CUD zas, to w tej czesci C dla INPS ja mam w punkcie 5 krzyzyk (X) a w 6 i 7 nie mam nic, za to w 8 mama (Contributi a carico del lavoratore trattenuti) wartosc trzycyfrowa.
Tak wiec w pkt. 5( sono stati interamnete versati)jest krzyzyk bez kwoty.Czy to ok???
Co do przychodu i podatku to sie zgadza,aczkolwiek wartosc przychodu trzeba pomniejszyc o wartosc podatku aby otzrymac czysty dochod, dobrze mysle???:)))
>Co co ''okienek'' w CUD zas, to w tej czesci C dla INPS ja mam w
>punkcie 5 krzyzyk (X) a w 6 i 7 nie mam nic, za to w 8 mama
>(Contributi a carico del lavoratore trattenuti) wartosc trzycyfrowa.
>Tak wiec w pkt. 5( sono stati interamnete versati)jest krzyzyk bez
>kwoty.Czy to ok???

Ok, to oznacza po prostu, ze Twój pracodawca wpłacił do INPS cala kwotę, jaka miał wpłacić, czyli to, co widnieje w punkcie 5.

>Co do przychodu i podatku to sie zgadza,aczkolwiek wartosc przychodu
>trzeba pomniejszyc o wartosc podatku aby otzrymac czysty dochod,
>dobrze mysle???:)))

Przychód to tzw. imponibile IRPEF, czyli podstawa opodatkowania. Tak wiec od tej kwoty pobierają Ci podatek.:)
malo kto sklada oswiadczenie o tym gdzie ma rezydencje podatkowa, powiuedzialabym ze nawet nikt. sama w polsce do czasu wyjazdu (nawet jestem tu ciagle zatrudniona) pracowalam w Urzedzie skarbowym wiec dobrze sie wywiedzialam u moich kolezanek po fachu.
ja w mimo iz jestem nadal zatrudniona w PL to mieszkalam przez caly rok podatkowy 2008 we wloszech, tu tez osiagnelam dochod z pracy. w polsce w 2008 roku mimo iz przebywalam ciagle w It dostalam 13-stke za 2007 r.
w tym przypadku dochod z polski opodatkowuje w polsce a dochod wloski rozliczam we wloszech.
a wracajac do kwestii podania informacji ze sie jest NIE REZYDENTEM w POlsce sklada sie tylko w III Urzedzie skarbowym warszawa - Srodmiescie w Warszawie, a druga kopie zawozi sie do swojego rodzimego urzedu.
male pytanko-mam meldunek staly we wloszech-tymczasowy w polsce gdzie obecnie przebywam-i byc moze tak zostanie przez dosc dlugi czas-zaczelam jednak pracowac w polsce-GDZIE mam sie rozliczac?????
dzięki dee :) i w ogole dzięki za zainteresowanie tematem.
o to mi chodzilo :)

W tym roku rozliczam sie w Polsce (teraz tu mieszkam) i ksiegowa potrzebowała tych informacji do rozliczenia.

dzięki dzięki i jeszcze raz dzięki :)
upssss:) chyba sie dobrze nie "wczytalam" ;)
kasiakacp - piszesz : ''malo kto sklada oswiadczenie o tym gdzie ma rezydencje podatkowa, powiuedzialabym ze nawet nikt. sama w polsce do czasu wyjazdu (nawet jestem tu ciagle zatrudniona) pracowalam w Urzedzie skarbowym wiec dobrze sie wywiedzialam u moich kolezanek po fachu.
ja w mimo iz jestem nadal zatrudniona w PL to mieszkalam przez caly rok podatkowy 2008 we wloszech, tu tez osiagnelam dochod z pracy. w polsce w 2008 roku mimo iz przebywalam ciagle w It dostalam 13-stke za 2007 r.
w tym przypadku dochod z polski opodatkowuje w polsce a dochod wloski rozliczam we wloszech.''

To sie rozmawia o 288 roku, nie o dochodach z 2007.Poza tym skoro jestes ''po fachu'' to czy czytalas kiedykolwiek opisy w broszurze do PIT-36 ??? JEST OBOWIAZEK zalaczyc do zeznania podatkowego certyfikat rezydencji podatkowej, tylko i wylacznie na tej podstawie mozna stosowac zasadze o unikaniu podwojnego opodatkowania...!
Jesli ktos nie pracowal w danym roku podatkowym wogole w polsce, to sie nie rozlicza,ale jesli chocby 1 miesiac przepracowal w Polsce, a inne lub cala reszte za granica, niewazne gdzie TO MA OBOWIAZEK wykazac gdziepracowal, ile, co zarobil i ile podatku zaplacil, a w zaleznosci od panstwa zastosuje odpowiendnia metode opodatkowania, prosze nie wprowadzaj ludzi w blad, ja juz zbyt duzo przeczytalam i przestudiowalam ustawe o podatku dochodowym od osob fizycznych, aby takie kity tu lykac.....
moja droga ja pisalam o dochodach za 2008 rok rozliczanych w 2009 r.
jak masza jakis problem to zadzown do informacji podatkowej w warszawie, ja z nimi rozmawialam dla pewnosci i oni mnie tylko upewnili w tej kwstii.
a ja niby o czym mowie???
Takze o dochodach z roku podatkowego 2008, ktore normlanie wlasnie rozlicza sie na poczatku roku nastepnego, czyli wlasnie w 2009 dla tegoz przykladu.
Jesli ktos Ci w informacji podatkowej w Warszawie powiedzial, ze jak pracowalas w Polsce w 2008 roku i uzyskalas tam dochod oraz ze jesk w tym samym roku (2008) pracowalas takze za granica (np. w Republice Wloskiej) to MASZ OBOWIAZEK zadeklarowac swoje wloskie dochody w PIT-36 wraz z certyfikatem rezydencji podatkowej,mimo ze nie zaplacisz od nich podatku....

Rob jak chcesz, ta osoba co Cie tak poinformowala, nie zaplaci Ci potem za Twoja kare z US, radze zajrzec do ustawy o podatku dochodowym od osob fizycznych a nie dzwonic po instytucjach gdzie ktos bezimienny odbiera i nie odpowiada za swoje slowa.....
Sprostowanie do ''Jesli ktos Ci w informacji podatkowej w Warszawie powiedzial, ze jak pracowalas w Polsce w 2008 roku i uzyskalas tam dochod oraz ze jesk w tym samym roku (2008) pracowalas takze za granica (np. w Republice Wloskiej) to MASZ OBOWIAZEK zadeklarowac swoje wloskie dochody w PIT-36 wraz z certyfikatem rezydencji podatkowej,mimo ze nie zaplacisz od nich podatku....''
Mialbo byc ze jesli ktos Ci powiedzial ze nie masz takiego obowiazku to sie mylil...
NAJWAZNIEJSZY JEST PUNKT 8 I 9 TEGO ARTYKULU 27 Z USTAWY, sma spojrz

Art. 27. (566) 1. (567) Podatek dochodowy, z zastrzeżeniem art. 29-30e oraz art. 44 ust. 4, pobiera się od podstawy jego obliczenia według następującej skali: (!!!)tutaj odpowiednio dla kazdego roku sa troche inne progi (!!!)

2. Jeżeli u podatników, którzy osiągają wyłącznie przychody z tytułu emerytur i rent niepodlegających podwyższeniu stosownie do art. 55 ust. 6, po odliczeniu podatku według skali określonej w ust. 1, pozostaje kwota przychodu niższa niż kwota stanowiąca 20% górnej granicy pierwszego przedziału skali podatkowej określonej w ust. 1, w stosunku rocznym, podatek określa się tylko w wysokości nadwyżki ponad tę kwotę.
3. Przepis ust. 2 stosuje się, jeżeli prawo do określonych w nim świadczeń oraz obowiązek podatkowy istniały w dniu 1 stycznia 1992 r. lub powstały, poczynając od świadczeń należnych od tego dnia.
4-7. (568) (uchylone).

8. (569) Jeżeli podatnik, o którym mowa w art. 3 ust. 1, oprócz dochodów podlegających opodatkowaniu, zgodnie z ust. 1, osiągał również dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zwolnione od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych umów międzynarodowych - podatek określa się w następujący sposób:
1) do dochodów podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym dodaje się dochody zwolnione od tego podatku i od sumy tych dochodów oblicza się podatek według skali określonej w ust. 1,
2) ustala się stopę procentową tego podatku do tak obliczonej sumy dochodów,
3) ustaloną zgodnie z pkt 2 stopę procentową stosuje się do dochodu podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym.
9. (570) Jeżeli podatnik, o którym mowa w art. 3 ust. 1, osiąga również dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania nie stanowi o zastosowaniu metody określonej w ust. 8, lub z państwem, w którym dochody są osiągane, Rzeczpospolita Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, dochody te łączy się z dochodami ze źródeł przychodów położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W tym przypadku od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w obcym państwie. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym. Przepisy art. 11 ust. 3 i 4 stosuje się odpowiednio.
9a. (571) W przypadku podatnika, o którym mowa w art. 3 ust. 1, uzyskującego wyłącznie dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie są zwolnione od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub z państwem, w którym dochody są osiągane, Rzeczpospolita Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, zasady określone w ust. 9 stosuje się odpowiednio.
10. (572) (uchylony).
Czyli zadeklarowac to trzeba...
chciałam zadać pytanie trochę z innej beczki czy istnieje możliwość przeniesienia składek emerytalnych z INPS do Polski
http://praca.wp.pl/kat,40674,wid,8459736,wiadomosc.html
http://www.powroty.gov.pl/powrotnik/swiadczenia_spoleczne
ty wiesz swoje ja wiem swoje, kazdy zrobi jak uwaza, prawda???
1) a tak w ogole to ustawy nie mussz mi cytowac bo ja znam na pamiec.
2) zadeklarowac sie powinno ale ci mowie z doswiadczenia ze nawet nie 1% ludzi cokolwiek deklaruje w urzedzie.
jak wyjezdzalas to ustanowilas sobie pelnomocnika do reprezentowania cie w polsce ??? bo w swietle prawa jesli przebywasz za graniac powyzej 3 miesiecy to powinnas go ustanowic pod grozba kary - Ordynacja podatkowa sie klania. tak wiec nie wal mi tu artykulami bo je znam wszystkie.
a proszę jeszcze o wyjasnienia jak to jest z ta skladka do INPS.
jesli dobrze rozumiem to w CUD nie ma rozdzielenia na składke zdrowotna i emerytalna, a w polskim PIT jest...
i jak to rozliczyc ?
a moze wiecie jak to po prostu wyglada procentowo ?
A musisz to mieć koniecznie rozdzielone?
w PIT jest okienko "składka na ubezpieczenie spoleczne" oraz w innym miejscu "składka na ubezpieczenie zdrowotne"
A w CUD mam w czesci C wypelnione okienka 2 i 5 krzyzykami a 4 i 8 kwotami.

I jeszcze co znacza w czesci B okienko 29 (imposta lorda) ?

dee podziwiam Cie jak Ty sie w tym nie gubisz :)
:) We Wloszech to inaczej funkcjonuje, wiec na twoim miejscu wpisałabym cala kwotę contributi INPS do okienka "składka na ubezpieczenie społeczne", a okienko ze składką zdrowotna zostawiłabym puste, bo tutaj prawo do opieki zdrowotnej ma każdy, bez względu na to, czy pracuje czy nie, wiec kwestia składki zdrowotnej w zasadzie nie istnieje. Oczywiście prawo do takiej nieograniczonej niczym opieki zdrowotnej konstytucja zapewnia tylko Włochom, ale to nie zmienia faktu, ze składki zdrowotnej jako takiej nie ma, nawet dla obcokrajowców. Po prostu kto pracuje, ma prawo zapisać się do SSN, podobnie zresztą jest w przypadku małżonka obywatela włoskiego, choćby był bezrobotny.
dzięki, tak chcialam zrobić albo brakowalo mi tego argumentu dla ksiegowej (ze do zdrowotnej ma prawo kazdy ;)
mam nadzieje ze wiem juz wszystko co bedzie potrzebne do rozliczenia.

jeszcze raz WIELKIE DZIEKI dee :):):)
Nie ma za co.:)
Leggendo, anche a me vengono i dubbi.
Io ho da anni mia attivita' individuale (con partita IVA) in Italia. Da due anni sono residente in Polonia (quindi in Italia ho avuto ed ho anche adesso un domicilio fiscale per l'attivita' in Italia). Dal 2008 in Polonia ho anche lavoro come dipendente na czas nieokreslony. Io pensavo che in ciascun paese devo fare le relative dichiarazioni (in Italia per il lavoro italiano e in Polonia per il lavoro in Polonia). E' cosi'? Oppure devo dichiarare in Polonia anche i guadagni italiani o viceversa?....
Se siete esperti potreste consigliarmi? Ho timore che la mia księgowa non mi ha seguito bene...
Grazie.
In Polonia devi dichiarare anche il reddito italiano (che non verrà tassato per la seconda volta, ma servirà solo per definire l'aliquota IRPEF che dovrai pagare dal reddito polacco). Non so se questo obbligo esiste anche in Italia, se non sei residente sul territorio dello Stato.
Ok. Grazie.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie