Rozliczenie włosko-polskie

Temat przeniesiony do archwium.
31-35 z 35
| następna
wlasnei przed chwila skonczylam rozmawiac z moja kolezanka, kierownikiem dzialu Podatku od OSob fizycznych w US w LODZI - powiedziala mi i przeczytala rowniez wydana decyzje Izby Skarbowej w Lodzi ze: kto ma swoj osrodek zycia i mieszka za granica wiecej niz 183 dni w ciagu roku to zeznanie podatkowe sklada tam gdzie obecnie mieszka. w naszym przypadku sa to wlochy. jesli natomiast w tym czasie osiagnal jakis dochod rowniez w polsce to w polsce rozlicza sie tylko z tego dochodu ktory tam uzyskal (wpisuje w deklaracji PIT swoj ostatni adres zamieszkania w PL) i nie laczy go z zadnymi dochodami z IT.
tak wiec dziewczyny robcie jak chcecie.
przyznam ze wlasnie takiej odpowiedzi szukalam ;)
bo mam rezydencje we Wloszech, tutaj od pracuje etc, ale na poczatku 2008 jeszcze mieszkalam w POlsce gdzie bylam zatrudniona przez 3 miesiace i gdzie nadal wynajmuje mieszkanie i mam z tego tytulu jakies dochody, wiec mam nadzieje ze jest tak jak piszesz :)
wiesz natomist co zrobic jesli chce zmienic rezydencje podatkowa na 2009 r aby byc w 100% w porzadku w stosunku do polskiego fiskusa? nie kaza mi wtedy placic zaleglego podatku czy jakis kar za rok 2008?
w III US Warszawa - Srodmiescie skladasz NIP dla NIE rezydentow w ktorym wpisujesz ze teraz caly twoj osrodek zycia jest w IT i tutaj placisz podatki.
grazie :)
ja pracowałam połowę roku w Polsce połowę we Włoszech,musiałam się rozliczyć w Polsce,gdybym pracowała tylko we Włoszech to by było bez problemu...bardzo nie bolało,najwięcej zgarnął księgowy zdzierca!Do US oddałam 80PLN.
31-35 z 35
| następna

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie