centro d'impiego - nie chcą mnie zapisać

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |
Udałam sie do centro d'impiego w celu zapisania się.
Z wszystkimi możliwymi dokumentami, tak na wszelki wypadek.

Pan w okienku popatrzył na mnie dziwnie i mówi, że niestety by móc się zapisać jako bezrobotny najpierw muszę znaleźć parcę, potem ją stracić, a dopiero potem się zapisać.... paranoja czy pan z okienka znowu na niczym się nie zna?

Szukam pierwszego zatrudnienia.
mając zameldowanie i będąc obywatelem UE koleś MUSI Cię zarejestrować..jeśli nie będzie chciał Cię zarejestrować postrasz go konsekwencjami nieznajomości prawa (karabinierzy itd.)mnie zapisano, ale musiałam mieć zameldowanie
Pan w okienku miał prawdopodobnie zaćmienie umysłu... mam nadzieje, ze chwilowe, bo jeśli taki jest stały stan jego umysłu, to współczuję petentom.;) Masz absolutnie prawo do rejestracji się w CpI, wiec radze poprosić o rozmowę z przełożonym i ewentualne pokazanie ci podstaw prawnych. A w razie czego oczywiście należy pogrozić zgłoszeniem u karabinierów "omissione di atti d'ufficio".:)
Ło matko, te Włochy mnie wykończą psychicznie.

Napisałam maile do centri d'impiego w kilku większych miastach Włoch + do ministerstwa pracy. Poprosiłam o konkretny przepid, Decreto Legge.

Wydrukuję, zaniosę panu z okienka i chlasnę mu tym na biurko.
Człowiek musi mieć tu dużo samozaparcia...
Z doświadczenia wiem, ze na maile mało kto tu odpisuje... Dlatego osobiście wole wysyłać faksy, groźniej wyglądają. ;)
moja droga zeby odpisac na maila to sie trzeba najpierw znac na obsludze internetu i poczty elektronicznej a to we wloszech pozostawia wiele do zyczenia.
co do zapisania sie co Urzedu Pracy to chyba wiele z nas przeszla z nimi pieklo. trzeba z geba na nich bo inaczej sie nie da. jak bedziesz mila to cie w ziemie wbija, a jak krzykniesz to wreszcie ktos sie obudzi z letargu i zaczenie z toba gadac.
ja ze swojego doswiadczenia wiem ze kulturalnie i milo nic tu sie nie da zalawic a przynajmniej w moim miescie i regionie. trzeba byc stanowczym i pewnym swych praw bo inaczej tak cie zakoluja ze padniesz.
Mozna stanowczo, milo i kulturalnie.
Tatarenka sa kraje cywilizowane to wyjedz do ktoregos z nich a bedziez miala latwiejsze zycie.Chyba ze chcez sie tam dreczyc na sile z wszystkim i miec papierki na to a potem przejsc na rente inwalidzka.Wlochy przeminely jak italo disco sieczka
Niestety, ale spotkalo mnie to samo co Ciebie (ok. 1,5 temu). Pani w okienku odmowila zarejestrowania mnie (tak naprawde uaktualnienia danych, bo ok. 2 lata temu sie rejestrowalam). Oczywiscie zarzadalismy rozmowy z przelozonym a ten jakze przemily pan oznajmil nam, iz niestey nie moga mnie zarejestrowac, ze wzgledu na niedawno wprowadzone prawem restrykcje i aby sie u nich zarejestrowac musze miec meldunek.
A teraz to juz w ogolne nic nie kumam.
Doinformowałam się na tuttostranieri.it
Ponoć mam "insistere", bo tak i basta.
Ja mam i meldunek, i attestazione della regolarita' del soggiorno, i wszystko czego dusza zapragnie :) Włoskiego męża, i włoską teściową. Tylko pan z okienka nie potrafi tego pojąć.
Faktycznie, czas na emigrację...

Biłam się w Comune, bo nie chcieli mnie pożenić z moim "wybrankiem", bo "trzeba najpierw mieć permesso, bo pani tu clandestina".
Potem biłam się o dowód osobisty, bo "trzeba mieć obywatelstwo, żeby dostać dowód".
Potem biłam się w ASL, "bo nie zapiszemy pani do lekarza, bo trzeba obywatelstwo".
Teraz czas "z lewego sierpowego" w ufficio d'impiego...

Co mnie tu jeszcze czeka? :))
A certyfikat wyborczy masz? Chodzi o wybory do comune, gdyz w europejskich byc moze wezmiesz udzial w konsulacie.
Dostałam zawiadomienie z comune, że mogę stawić się po tessera, która pozwoli mi na udział w wyborach do parlamentu europejskiego.
Zaniedbałam swój obowiązek obywatelski i się nie stawiłam.
Omijam comune szerokim łukiem jak tylko mogę.
Masz rację omijając comune. Tutaj pracują ludzie, którzy w niczym nie są poinformowani i są poprostu niekompetentni. Ja też dostałem z comuny pismo o możliwości głosowania tutaj ale nie poszedłem tam bo wolę jechać do Rzymu zagłosować. Poza tym to tutaj w każdym biurze trzeba mieć stosy pozwoleń i dokumentów, żeby coś załatwić bo urzędnicy są tak ciemni, że aż wstyd
fajnie macie, ja tu jestem od 2007 roku i zadnej karty do glosowania nie dostalam. w sasiednim comune jest dziewczyna co mieszka tam od 2 miesiecy i ma wszystko.
juz mnie ominely jedne wybory hihihi. no ale czemu sie tu dziwic ze o mnie 'zapomnieli' skoro panie dotad sa przekonane ze polska jest poza unia.
Teraz moze sami informuja obywateli UE, ale kiedys taki o tzw. certificato elettorale trzeba bylo prosic samemu.
Tu jest troche informacji:
http://www.stranieriinitalia.it/attualita-elezioni_europee_i_sindaci_scrivono_ai_comunitari_7185.html
http://www.stranieriinitalia.it/attualita-cittadini_ue_come_votare_alle_europee_6938.html
http://www.stranieriinitalia.it/attualita-i_radicali_assicurare_il_voto_ai_cittadini_ue_in_italia_6926.html

Jesli chodzi o pisanie sie na listy glosujacych w wyborach UE, to termin minal 9 marca.
Bylem na wakacjach w wloszech i chcialem kupic do mojej tel kom wloska karte pay as you go.To zazadali odemnie potwierdzenia stalego adresu w Itali .powiedzialem ze jestem turysta.odmowili mi ,te pitekantropusy zywe skamieliny.
Ale siara :)Klepisko i Italo disco
Mozna tez brac udzial w wyborach samorzadowych:
http://www.naszswiat.net/news/wiadomosci/i-ty-mozesz-glosowac.html
A czy w Centro per l'impiego moge zarejestrowac sie w kazdym momencie czy np. w jakims okreslonym czasie od momentu wygasniecia ostatniej umowy o prace?
Możesz się zapisać, gdy jesteś bezrobotna, a wiec nawet dzień po wygaśnięciu umowy o prace.
Witam wszystkich ja nie mialam zadnych problemow z zapisaniem sie od centro per l'impiego bylo to jak tylko przyjechalam do wloch i nawet po wlosku nie mowilam ,nie mialam zameldowania ale domicilio,dali mi do wypelnienia kwit z danymi,nic nie sprawdzali i zapisali mnie jako "innocupata" a nie "disocupata"(do czego trzeba utracic prace),moze dla tego ze byl ze mna moj chlopak wloch wiec przy nim sie nie "pluli"(a sprobowaliby)bu???moze sprobujcie isc z jakims rodowitym wlochem (w miare inteligentnym)to nie potraktuja was jako straniere rompi co****** dodam ze mieszkam pod Mediolanem POZDRAWIAM
A mi w centro per l'impiego nie chcieli wpisac moich studiow, poniewaz nie zrobilam riconoscimento... czy to jest zgodne z prawem?
Też jestem ciekawa.
Ja mam "podwójnego" magistra, a w centro impiego wpisane wykształcenie podstawowe. Pani w okienku powiedziała, żebym sobie sama przetłumaczyła moje dyplomy i jej przyniosła, to mnie "awansuje".
Nie poszłam tam już więcej, bo to jakaś paranoja.
mnie tez nie chca zapisac :(
A ja Was tak z ciekawosci zapytam: rejestracja w Centro per l'impiego potrzebna jest Wam ze względów formalnych (potwierdzenia prawa pobytu) czy macie nadzieje znaleźć za jego pośrednictwem prace? Jeśli to pierwsze, to nie ma przecież znaczenia, jakie wykształcenie Wam wpiszą (choć oczywiście rozumiem, ze to upokarzające mieć wpisane "podstawowe" jeśli ma się magistra), a jeśli to drugie... to dajcie sobie spokój.:)
a co to jest to centrum? wszyscy tm sie musza zapisywac? ale po co?
Cytat: mandarynaa
a co to jest to centrum?

Odpowiednik naszego Urzędu Pracy.

wszyscy tm sie musza zapisywac?

Skądże znowu!:)

ale po co?

Mozna się tam zapisać w celu poszukiwania pracy (której raczej się w ten sposób nie znajdzie) lub, w przypadku obcokrajowców, w celu poświadczenia prawa pobytu (w niektórych przypadkach).
Cytat: deelaylah
A ja Was tak z ciekawosci zapytam: rejestracja w Centro per l'impiego potrzebna jest Wam ze względów formalnych (potwierdzenia prawa pobytu) czy macie nadzieje znaleźć za jego pośrednictwem prace? Jeśli to pierwsze, to nie ma przecież znaczenia, jakie wykształcenie Wam wpiszą (choć oczywiście rozumiem, ze to upokarzające mieć wpisane "podstawowe" jeśli ma się magistra), a jeśli to drugie... to dajcie sobie spokój.:)

Ja tam sie zapisalam tylko dlatego, ze po wygasnieciu mojego contratto a progetto moge ubiegac sie o jednorazowy zasilek dla osoby bezrobotnej. I musze tam przedstawic ze w Centro podpisalam natychmiastowa gotowosc do pracy.
hej, moze moje pytanie wyda sie glupie, ale jestem raczujaca w kwesti załatwiania czegokolwiek w urzedach włoskich, nie mowiac juz o tych wszystkich prawach i wymogach wiec wole sie upewnic.. w italce jestem dopiero 1,5 miesiaca ale nie mam jeszcze zadnych dokumentow, pracy jak na razie tez nie.. czy po 3 miesiacach nie majac nadal residenzy musze sie zapisac do centro d'impiego ?
jesli sie zapiszesz do Centro L'Impiego to cie pozniej szybciej NAMIERZA jako osobe bez srodkow do zycia..bez legalnych srodkow do zycia..przeczytaj co Wlosi chca zrobic Zapisanie nic ci nie da..Centro nie szuka pracy..ty sama muszisz ja sobie szukac..niestety http://www.rp.pl/artykul/33,552685-Wlosi-jak-Francuzi--nie-chca-imigrantow.html http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/189019/page/1#post1251905 http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/192531/page/1#post1251902
Rejestracja w Centro per l'Impiego nie jest obowiązkowa (i w Twojej sytuacji nic Ci nie da) - obowiązkowe jest zameldowanie. Zameldować się możesz, jeśli spełniasz warunki ustawy nr 30, czyli możesz sama się utrzymać (masz pracę lub dysponujesz odpowiednimi środkami na utrzymanie, w 2010 r. wynoszą one trochę ponad 5300 euro) i posiadasz ubezpieczenie zdrowotne (osoby pracujące są nim objęte na równi z obywatelami włoskimi, natomiast jeśli nie pracujesz, musisz wykupić co najmniej roczną polisę ubezpieczeniową pokrywającą wszelkie koszty leczenia itp.).
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |

« 

Studia językowe