ubezpieczenie

Temat przeniesiony do archwium.
Zwracam się z prośbą o udzielenie informacji na temat ubezpieczenia obywateli polskich przebywających w Italii.
Chodzi mi o konkretną sytuację.Pracuję w Polsce, ale od września będę mieszkać na stałe w Milano.Na 6 listopada mam wyznaczony termin porodu i mój partner-włoch chce aby dziecko przyszło na świat w Milano.Będąc na terenie Italii cały czas będę zatrudniona na terenie Polski i tu będzie płcacone ubezpieczenie.
Jakie dokumenty powinnam posiadać aby zgłosić się do porodu,czy muszę wykupić dodatkowe ubezpieczenie na terenie Italii?Nadmieniam ,że mam córkę i chciałabym aby ona również miała ubezpieczenie zdrowotne.Czy jest mozliwość zapłacenia za cesarskie cięcie i jaki to koszt?

Bardzo proszę o udzielenie informacji.dzięki
jesli chodzi o porod to musisz miec nebieska karte ubezpieczenia (dawne E-111), niestety mankament jest taki ze NFZ wydaje ja tylko na miesiac. mozesz poprosic kogos z rodziny zeby ci ja odnawial i wtedy mozesz rodzic bez problemu w IT. praw jest takie ze nie moga ci odmowic porodu. informacje sa na strnie NFZ'u wlacznie z wnioskiem o wystawienie takiej karty. wniosek skladasz i wyaja ci ja od reki. to jest pewne na bank bo moj tato pracuje w NFZ
co do drugiego dziecka, bo w tej kwestii sie nie wypowiadam.
Drugie dziecko, aby mogło korzystać z opieki zdrowotnej we Wloszech, ma dwie opcje:

- prywatna polisa ubezpieczeniowa (wtedy ubezpieczyciel zwraca koszty leczenia)
- zameldowanie jako krewny na Twoim utrzymaniu (musisz być tez zameldowana, a żeby się zameldować musisz mieć dochód lub odpowiednie środki na utrzymanie siebie i dziecka oraz ubezpieczenie)
dziękuję serdecznie;)
http://www.codicefiscale.com/

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka