praca sezonowa

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.Szukam pracy w okolicach Ferrary (region Emilia Romania) przy zbiorach lub coś podobnego, ale w necie żadnych ogłoszeń nie ma.Pomyślałem, że może szybciej znajdzie się ogłoszenie w lokalnej gazecie.Nie mówię po włosku,tylko po niemiecku i angielsku czy jest sens się tam wybierać?Proszę o info może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym rejonie lub wie gdzie można przedzwonić.
jak jeszcze tu nie przyjechałeś to szkoda nawet się wybierać-poważnie. tym bardziej, że znasz niemiecki i angielski więc w tamtych państwach znajdziesz na 100% lepszą pracę niż tu w italii przy owocach... napracujesz się jak niewolnik w upale za marne grosze. Odradzam
Hej!Myślałem,nad pracą i później na zwiedzanie.Wiesz niemiaszki przedłużyli okres ochrony swojego rynku pracy,a do Anglii się nie wybieram.Wiesz może jakie są tam stawki może kupujesz jakąś gazetę i są ogłoszenia.Czytałem twój post,a Tobie jak idzie szukanie pracy?Życzę powodzenia i pozdrawiam.
wiec z tymi stawkami to bywa rożnie, np. raz znajoma pracowała za stawkę 6-6.5 euro, ale żeby nie było tak słodko to musiała sama się utrzymywać... Ponad to tu nie ma stawek minimalnych więc robią jak chcą:D
A moje poszukiwania wyglądają tak, że zostawiłam stos CV i czekam na odpowiedzi;) Sezon już praktycznie rozpoczęty więc z pracą sezonowa już nie tak "łatwo" o ile można mówić że było łatwiej wcześniej:D
Właśnie czytałem,że tam nie ma płacy minimalnej.W sumie kryzys uderzył w cały świat i wszędzie jest ciężko z pracą.Stawki za pracę też zmalały w Polsce teraz najczęściej dają minimalną czyli ok.900 pln netto(200 euro) i też trzeba się samemu utrzymać.Więc pomyślałem,że lepiej teraz będzie wyjechać i zarobić kilka euro.Jeszcze pomyślę co robić.Trzymam kciuki i pozdrawiam.
..nie ma płacy minimalnej...no nie ma, zapamietajcie to.A w Norwegi liczac na zlotowki jest ok 8 tys zl.tylko dla imigrantow. Bo Norwego to dostaje podwojnie ,prawie podwojnie place minimalna/12-14 tys. zl/
tylko znaleźć tam pracę i tam się utrzymać to dopiero wyzwanie jechać w ciemno.Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
Placa minimalna w UE: http://www.praca.egospodarka.pl/39273,Placa-minimalna-w-UE-Luksemburg-prowadzi,1,55,1.html jak widac na Wloszech swiat sie nie konczy tu ladne sa tylko circostanze,nie pensje.
http://public.agenzialavoro.tn.it/bachecalavoro/vista.asp?tipo=ultimasettimana&submit=gli+annunci+pubblicati+negli+ultimi+7+giorni#56129
Sette di Nove masz może jakiś link z ogłoszeniami do zbiorów owoców blisko ferrary, ja szukałem i nic nie mogłem znaleźć.Będę Ci wdzięczny a może masz jakiegoś sprawdzonego rolnika.
z reguly nie ma ogloszen do zbiorow owocow w sieci..wszytko droga 'mówioną' krazy...jesli juz cos mam miec.. to tylko Gorna Adyga
mam tylko małe pytanie do Sette-jaka jest na ogół pogoda w górnej andyga w okresie letnim bo chyba tam mieszkasz wiec na pewno wiesz....? ;) chyba nie jest tak parno jak w emilia-romagna?
sorry za odbiegnięcie od tematu..to tylko takie małe pytanko
pytasz o klimat w Gornej Adydze? http://www.holidaycheck.pl/climate-wetter_Trydent+Gorna+Adyga+Po%C5%82udniowy+Tyrol+Dolomity-ebene_rid-id_232.html Duszno parno..Klimat podzwrotnikowy prawie ,umiarkowanie wilgotny... wszyscy stekaja: AFA afa..duszno ,parne goraco/prysznic 5 x dziennie biore i to zimny!/klimat alpejski/clima alpino/ - czyli klasycznie górski z ostrą zimą i ciepłym latem .Niestety notuje sie tu najwiecej opadow w Itali wlasnie tu w Dolomitach /jak i wschodniej części Alp/ wiec dobrze jest miec cos przeciw deszczowego z soba ,kalosze, plaszcz z kapturem.Czasem pada noca do rana czasem i ze 2 do 4 dni..Kraina Deszczowcow!:D
Sette di Nove zajmujesz się szukaniem pracy dla ludzi?Jak byś coś miał daj znać,tylko konkretnie co do roboty?gdzie?za ile? i ile to będzie kosztowało.Weź pod uwagę,że nie znam włoskiego tylko angielski i niemiecki.
szkudlarek powiedz Ty mi jak możesz dlaczego akurat sobie te włochy upatrzyłeś? znasz niemiecki, angielski to nie lepiej dla Ciebie byłoby szukać pracy w innych państwach? no....chyba, że masz tu jakaś "włoska" miłość :D
wiem wiem wiem...wyjdę pewnie na wścibska babę:D
szkudlarek usmialam sie ,nie zajmuje sie szukaniem roboty ludziom..troche mnie dziwi to ,ze od jakiegos czasu ludzie uparcie szukaja pracy na Forum Jezykowym i ze wlasnie pchaja sie do Itali...wkleilam pare linkow z,ogloszeniami i radzcie sobie sami ..skoro znasz niemiecki to szukaj w rejonie Bolzano i okolicach u gospodarzy/tylko ze takich jak ty tam jest pewnie chetnych ok kilku tys/..ale od razu ci powiem ze sa skapi,wlasnie ci najbogatsi robia sie z roku na rok coraz bardziej 'oszczedni'Pracownicy sezonowi narzekaja na nich,a w tym roku byla ciezka i dluga zima beda male zbiory,wiec ci contadini jeszcze bardziej beda 'oszczedzac'na pracownikach..co do jez.niemieckiego zerkaj w strone Val di Non..tam jest najwiecej jablek..
laita masz trochę racji tylko,że nie włoska tylko z poza UE i wydaje mi się,że we Włoszech najłatwiej dostać pozwolenie na pracę.Dlatego Niemcy i Anglia odpada.No chyba,że sam pojadę.Sette każda forma poszukiwania jest dobra jak się szuka pracy trzeba wszystkich sposobów a może się coś znajdzie.Tak w sumie jak byś wiedziała coś to daj znać będę wdzięczny.Pozdrawiam.
http://public.agenzialavoro.tn.it/bachecalavoro/vista.asp?tipo=ultimasettimana&submit=gli+annunci+pubblicati+negli+ultimi+7+giorni#56129
Śródziemnomorski klimat Półwyspu Apenińskiego sprzyja pracy sezonowej praktycznie przez cały rok, ale praca w rolnictwie jest żmudna, ciężka i wymaga dobrej kondycji fizycznej. Wiosną pracownicy poszukiwani są do zbiorów wiśni, czereśni, truskawek oraz warzyw w rejonach: Emilia-Romania, Piemont, Wenecja Eugenejska, Apulia. Latem jest sezon na brzoskwinie w prowincji Cuneo oraz cebulę i pomidory w Kampanii. Jesienią warto wybrać się na oliwki do Toskanii, Ligurii, Umbrii albo jabłka i gruszki w Trydencie czy na winobranie w Toskanii, Lombardii, Piemoncie, Wenecji Eugenejskiej. W okresie zimowym są pomarańcze i cytryny na Sycylii i Kalabrii. A przez cały rok można pracować w szklarniach w Ligurii. Rozglądając się za zatrudnieniem w rolnictwie, można zgłosić się do Związków Rolników Włoskich (Associazioni Agricoltori), które znajdują się w większych miasteczkach, ale lepiej bezpośrednio pytać samych rolników. Inną możliwością jest lokalny urząd pracy (Centro per l'Impiego), w którym właściciele gospodarstw zamieszczają ogłoszenia, oraz strona internetowa www.agricolturaweb.com . Ogólnokrajowa stawka minimalna za godzinę wynosi 8,4 euro (36,8 zł), za nadgodziny 10,01 euro (43,9 zł), natomiast praca w niedzielę, święta i w nocy to już 10,98 euro (48,1 zł). Niestety pomimo dużych kar właściciele gospodarstw bardzo często zatrudniają „na czarno” i oczywiście zaniżają stawki. Rzadziej zdaża się to na północy kraju. http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,67738,6594964,czas_na_europejskie_zbiory.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=883209
ciao sette di nove
sono max da venezia.
vorrei venire a vivere a danzica dove vive la mia ragazza.
vorrei sapere se come italiano ho qualche possibilità di trovare un lavoro come magazziniere , visto che non ho titoli di studio per fare lavori specializzati. sto cercando di imparare la vostra difficile lingua con varie difficoltà. mi accontenterei di un lavoro semplice anche per imparare la lingua sul posto. una volta arrivato in danzica sarò con la mia ragazza e questa sarà la mia migliore scuola. tu cosa ne pensi.?
Max...penso che sul forum ormai tutti sanno questo paragrafo a memoria.
Perchè non inizi a far qualcosa come ad esempio partecipare in altro modo alle discussioni che ci sono.
La tua ragazza non è sul forum? ;)
Comunque l'inglese penso che lo conosci...non male per uno che come dici tu ha zero conoscenze.
Perchè non puntate ad andare entrambi in UK o Ireland?
Witam serdecznie wszystkich.
Mam kilka pytań odnośnie pracy sezonowe w Italii.
Uczę się języka włoskiego i zamierzam wybrać się na italianistykę, później jeśli się ułoży, przenieść się tam na stałe.
Bardzo chciałabym znaleźć pracę na te wakacje, jednak nie interesują mnie zbiory, a praca np. w hotelu jako pokojówka, czy jako kelnerka w jakimś barze. Podszkoliłabym język, dorobiła i odpoczęła:) Chciałabym jechać z chłopakiem, on zna bardzo dobrze angielski i jako takie podstawy włoskiego.
Czy może mi ktoś pomóc? Gdzie mogę szukać takiej pracy, ogłoszeń?
Z góry dziękuję.
A moze ktoś z Was mógłby załatwić prace w miejscu, którym mieszka?
hej MartiMar,mogłabyś do mnie napisać na @?
[email]
pozdrawiam.
Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP przestrzega obywateli polskich przed korzystaniem z usług nielegalnych pośredników zamieszczających oferty pracy przy sezonowym zbiorze owoców cytrusowych na terenie Włoch. Przeczytaj pełną treść komunikatu:

http://www.msz.gov.pl/index.php?page=14576&lang_id=pl&bulletin_id=36&document=25696 Szerzej w Rzeczpospolitej: http://www.rp.pl/artykul/33,397704.html
witam wszystkich mam prośbę poszukuje pracy dla siebie i chłopaka w płn. Włoszech dobrze znamy język pracowaliśmy dłuższy czas we Włoszech w gastronomi, przy zbiorach warzyw i owoców, budownictwie, jako pomoc domowa, ja jestem z wykształcenia pedagogiem, a chłopak rzeznikiem jesteśmy chętni i gotowi wyjechać od zaraz na dłuższy okres czasu najlepiej do jakiejś restauracji lub hotelu bardzo proszę o jakiś kontakt jeśli ktoś coś słyszał [email]
1. 1 CAMERIERE/A SALA-BAR CON ESPERIENZA E CONOSCENZA DELLE LINGUE: TEDESCO ED INGLESE RIFUGIO CORONELLE - VIGO DI FASSA - CELL. 3356563512 - E-MAIL [email] ASSUNZIONE DAL 20 GIUGNO 2010 AL 20 SETTEMBRE 2010 CIRCA - OFFRESI VITTO ED ALLOGGIO .....................2. 1 CAMERIERA/E SALA-BAR CON BUONA CONOSCENZA DELLA LINGUA TEDESCA; SONO RICHIESTE REFERENZE ED ESPERIENZA HOTEL COL DI LANA - LOC. PASSO PORDOI - CANAZEI - TEL. [tel]FAX [tel]E-MAIL [email] DAL 20 MAGGIO 2010 ALLA FINE DI SETTEMBRE 2010 -OFFRESI VITTO ED ALLOGGIO
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CafeItalia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia