Śródziemnomorski klimat Półwyspu Apenińskiego sprzyja pracy sezonowej praktycznie przez cały rok, ale praca w rolnictwie jest żmudna, ciężka i wymaga dobrej kondycji fizycznej. Wiosną pracownicy poszukiwani są do zbiorów wiśni, czereśni, truskawek oraz warzyw w rejonach: Emilia-Romania, Piemont, Wenecja Eugenejska, Apulia. Latem jest sezon na brzoskwinie w prowincji Cuneo oraz cebulę i pomidory w Kampanii. Jesienią warto wybrać się na oliwki do Toskanii, Ligurii, Umbrii albo jabłka i gruszki w Trydencie czy na winobranie w Toskanii, Lombardii, Piemoncie, Wenecji Eugenejskiej. W okresie zimowym są pomarańcze i cytryny na Sycylii i Kalabrii. A przez cały rok można pracować w szklarniach w Ligurii. Rozglądając się za zatrudnieniem w rolnictwie, można zgłosić się do Związków Rolników Włoskich (Associazioni Agricoltori), które znajdują się w większych miasteczkach, ale lepiej bezpośrednio pytać samych rolników. Inną możliwością jest lokalny urząd pracy (Centro per l'Impiego), w którym właściciele gospodarstw zamieszczają ogłoszenia, oraz strona internetowa www.agricolturaweb.com . Ogólnokrajowa stawka minimalna za godzinę wynosi 8,4 euro (36,8 zł), za nadgodziny 10,01 euro (43,9 zł), natomiast praca w niedzielę, święta i w nocy to już 10,98 euro (48,1 zł). Niestety pomimo dużych kar właściciele gospodarstw bardzo często zatrudniają „na czarno” i oczywiście zaniżają stawki. Rzadziej zdaża się to na północy kraju. http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,67738,6594964,czas_na_europejskie_zbiory.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=883209