Ticket sanita

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.Może ktoś z was wie co to jest ten ticket.Ja już nic z tego niewiem mówili nam w biurze cisl że jest to zniżka na leki bez recepty co jest nie prawdą bo za wszystkie kategorie leków płace 100% przy okazaniu tego dokumentu,mówili że jest to zniżka na badania nawet do 100% jak się ma skierowanie od lekarza to terz jest nie prawda bo syn miał wypadek i musieliśmy jechać do szpitala i tam terz płaciliśmy 100%.Niedawno zarejstrowałam się w państwowym biurze pracy i tam terz dostałam taki dokument który mam pokazywać w aptece,w szpitalu.Czy przy okazaniu tego dokumenty będę płacić za badania?Za tydzień mam wyznaczoną wizytę na badanie tomografi i słyszałam że nie jest to tanie badanie.Dziękuje i pozdrawiam
Ticket to nie jest znizka: wprost przeciwnie. To, czy musisz zaplacic ticket, zalezy np. od wysokosci dochodow, od cchoroby, od inwalidztwa. Zasady zaleza takze od decyzji regionu, w ktorym mieszkasz. Kiedys taka oplata byla ustalana w wysokosci maksymalnej niecale 40 euro.
Sa dwie mozliwosci, zeby nie placic ticketow i miec znizke na leki :

-certyfikat ISEE, ktory zaswiadcza o malym dochodzie
-badz: attestato di esenzione dal pagamento della quota di partecipazione alla spesa sanitaria tzw libretto rosa ( w przypadku chorob przewleklych )- zwalnia ona z placenia ticketow za niektore badania i wizyty specjalistyczne );
natomiast zeby otrzymac znizke na leki trzeba wypelnic w ASLu odrebny formularz ( esenzione dalla compartecipazione alla spesa farmaceutica )
Zwykle pytaja czy placisz, czy nie. Nie spotkalam sie z tym, abym musiala to dokumentowac. Oczywiscie posiadany dokument ukroci niepotrzebne rozmowy.
Certifikat o niskich dochodach mam i dokument domanda di esenzione per reddito dalla compartecipazione alla spesa per l'assistenza farmaceutica na kategorie leków D,C i F też mam i za każdym razem to biorę jak idę do apteki i za każdym razem płacę pełne 100%.Te dokumenty to pic na wode.
Tylko tzw. fascia A jest bezplatna / no chyba ze cos sie zmienilo /, a i tak region moze wprowadzic ticket.
Lin,
a gdzie to pytaja czy placisz czy nie ??? :)

Danuta, nie potrafie Ci pomoc, mysle, ze trzeba sie w tym przypadku dowiadywac u zrodla, czyli w odpowiednim dla twojego miejsca zamieszkania ASLu. Dodam tylko, ze ja za swoje wizyty kontrolne, leki i badania nie place ani grosza, wiec taki pic na wode to to nie jest.
Kiedy rezerwowalam badania w szpitalu, pytali czy place ticket. Jesli mowisz, ze nie, to pytaja dlaczego nie placisz. Nigdy nie sprawdzali.
Za zadne leki nie placisz?
Jeszcze jedno: jesli ktos twierdzi, ze nie musi placic, musi to podpisac.
A kontrole sa: tyle ze potem.
http://www.adnkronos.com/IGN/Cronaca/?id=3.0.3318464711
Tutaj jest troche info komu przysluguje nieplacenie:
http://italiasalute.leonardo.it/Servizi/esenzione.asp
Czesc,nie wiem jak to wyglada w innych regionach ale w regionie campania praktyke o esenzione tiket robi sie w asl-u.
w zaleznosci od przypadku sa rozne esenzioni,ze wzgledu na wiek(entro 6 anni e più di 65),zarobku(niski dochod lub kto utracil prace),patologi,kobiety w ciazy(gravidanza a rischio)
np.bezrobotni i pensionaci sa esenti calkowicie i nie placa nic(z wyjatkiem badan ktore sa wylacznie prywatne e nie przechodza przez "mutua")
Pozniej sa esenzioni parziali w zaleznosci od choroby i ich lista jest bardzo dluga
Jezeli masz juz dokument z urzedu pracy to musisz z nim isc do asl-u,tam starac sie o esenzione, bo pokazac sam dokument w aptece,czy strukturach medycznych nie wystarczy.Kod esenzione musi byc na recepcie od lekarza domowego.
Jakies trzy cztery lata temu wystarczylo podpisac autocertyficazine ale teraz prawo sie zmienilo i niestety musi byc czarne na bialym,bo wszyscy podpisywali nawet jesli nie mieli do tego podsaw.
Co do lekow to ztego co wiem jest osobna esenzione ale tylko na leki z fascia A reszte placisz normalnie.
Co do tomografi to nie wiem ile kosztuje prywatnie(za rezonans w grudniu gdy sanità strajkowala chcieli 180 euro...za sam bark..tak ze poczekalam do stycznia i placilam tiket),ale nawet jesli nie masz esenzine to placisz tiket(oczywiscie z recepta da medico curante)36,15 euro.
poczytaj tez tutaj http://www.intrage.it/rubriche/salute/lasanitainitalia/esenzione_ticket_reddito/index.shtml
przepraszam ale wczesniej w ticket gdzies mi sie "c" zjadlo...
nie, linn, nie za zadne, za swoje napisalam - czyli za te na ktore mam znizke

p.s.pytaja czy placisz .... czy placisz z gory czy przy odbieraniu badan rozumiem... ?
Jesli chodzi o badanie, to ja np. nie place. Kiedy pytaja, mowiez, ze nie place i wtedy prosza o podpis tzw. autocertificazione. Biore odpowiedzialnosc za to, ze nie place, a szpital jest kryty / albo ambulatorium /.
Jesli chodzi o leki, to niektore sa gratis dla uprawnionych, a inni / ci o wyzszych dochodach / placa ticket 1 euro czy 2 chyba. Za reszte lekow place 100%: a tak sie sklada, ze mi przepisuja zwykle te. Zawsze mozesz zapytac lekarza przepisujacego lub w aptece. Nie ma czegos takiego jak znizka: albo sa gratis, albo 100%, albo niewielki ticket. Chyba ze cos znowu zmienili. No i potem mozesz jeszcze kwoty uwzglednic w zeznaniu podatkowym. Wtedy w lipcu lub sierpniu cos tam zwracaja.
linn nie wiem w jakim regionie mieszkasz ale moge ci zagwarantowac ze u nas autocertificazione nie istnieje juz od 3 - 4 lat.Ja pracuje w sanità privata tak ze wiem na pewno,sami odsylamy ludzi do asl-u zeby zrobili esenzione jak mowia ze sa bezrobotni.troche sie zmienilo,np.dawniej recepte lekarz mogl poprwic i przybic pieczatka,teraz jak sie pomyli to musi pisac od nowa.ticket jest rozny w zaleznosci od badania. ZA np.rezonans ,tac ,visita cardiologica + ekg e echo itp. z recepta placisz 36,15 euro
tak samo za badania krwi,kazde badanie ma swoj koszt,niektore kosztuja malo 2-3 euro tak ze na te (nawet jak robisz ich 8 czy 10)to nawet nie oplaca sie recepty wypisywac,ale sa badania ze sa kosztowne np.markers tumorali,dosaggi ormonali..tak ze w tym wypadku ty placisz 36,15 a reszte rimborsa asl
co do lekow to bez esenzione place 1.50 euro za kazdy lek
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka