Czesc,nie wiem jak to wyglada w innych regionach ale w regionie campania praktyke o esenzione tiket robi sie w asl-u.
w zaleznosci od przypadku sa rozne esenzioni,ze wzgledu na wiek(entro 6 anni e più di 65),zarobku(niski dochod lub kto utracil prace),patologi,kobiety w ciazy(gravidanza a rischio)
np.bezrobotni i pensionaci sa esenti calkowicie i nie placa nic(z wyjatkiem badan ktore sa wylacznie prywatne e nie przechodza przez "mutua")
Pozniej sa esenzioni parziali w zaleznosci od choroby i ich lista jest bardzo dluga
Jezeli masz juz dokument z urzedu pracy to musisz z nim isc do asl-u,tam starac sie o esenzione, bo pokazac sam dokument w aptece,czy strukturach medycznych nie wystarczy.Kod esenzione musi byc na recepcie od lekarza domowego.
Jakies trzy cztery lata temu wystarczylo podpisac autocertyficazine ale teraz prawo sie zmienilo i niestety musi byc czarne na bialym,bo wszyscy podpisywali nawet jesli nie mieli do tego podsaw.
Co do lekow to ztego co wiem jest osobna esenzione ale tylko na leki z fascia A reszte placisz normalnie.
Co do tomografi to nie wiem ile kosztuje prywatnie(za rezonans w grudniu gdy sanità strajkowala chcieli 180 euro...za sam bark..tak ze poczekalam do stycznia i placilam tiket),ale nawet jesli nie masz esenzine to placisz tiket(oczywiscie z recepta da medico curante)36,15 euro.