kto wie o co biega???

Temat przeniesiony do archwium.
"certificato o altra attestazione rilasciata dalla competente autorità del paese in cui è stato consegnato il titolo, da cui risulti che il titolo del richiedente soddisfa le condizioni previste dalle specifiche direttive e che il titolo posseduto autorizza nel paese di provenienza, l'esercizio della professione del richiedente ":)
staram sie o uznanie kwalifikacji na educatore prof. jakby ktos byl na tyle uprzejmy i mi powiedzial o jaki im dokument chodzi??i czy mam to wziasc z ministerstwa nadzorujacego zawod czy z uniwerku, nie wiem czy wogole dojdzie do tego uznania bo pomalu zaczynam pakowac sie tez do psychiatryka,tyle mam z tym problemow :( moze ktos uznawal kwalifikacje jako edukatore professionale ?? z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje :*
Moze chodzi ci o " dichiarazione di valore" wystawiona przez wloska ambasade, na mojej pisza na dole ze; il predetto diploma attribuisce, in loco, la qualifica di.... ed abilita a svolgere la professione. A gdzie ty starasz sie o to riconoscimento?
staram sie w ministerstwie zdrowia we wloszech, pisalam do ambasady wloskiej, ale powiedzieli mi ze do uznania kwalifikacji przez ministerstwo zdrowia w it nie potrzeba dichhiarazione di valore.mi sie wydaje ze im chodzi moze o zaswiadczenie jakies z ministerstwa nadzorujacego ten zawod albo o uniwersytet , ktory mi musi wydac ten dokument w ktorym jest napisane o kwalifikacjach zawodowych.buuuu ja juz naprawde nie wiem o co chodzi, chyba to zostawie w cholere bo ciagle cos wyskakuje ze musze zalatwiac.a nikt odpowiedziec nie umie na pytania, pisze do wszystkich mozliwych instytucji o pomoc co z tym dyplomem mam robic, ale nikt mi nie odp, a jak odpowiedza to wysylaja do kogos innego i tak w kolko.i tak nie wiem czy pedagog reso to odpowiednik educatore professionale, no ale powiedzieli mi ze chyba tak i musze sprobowac przez mz
Moja dichiarazione di valore ambasada wydala w 2003r, teraz moze juz nie trzeba. Ja moge ci jedynie powiedziec jak bylo u mnie. Ja o moje riconoscimento staralam sie w Ministero della Giustizia( info i modulu per la domanda)znalazlam na ich stronie), oni sami pisali di Polski aby uzyskac bardziej szczegolowe info i potem przysylali do mnie odpowiedz z polski do tlumaczenia po czym tlumaczenie przysiegle odsylalam do nich. Pisali wtedy do Ministerstwa Edukacji Narodowej(Departament Wspolpracy Miedzynarodowej), potem do Ministerstwa Polityki Spolecznej(Departament Pomocy i integracji Spolecznej)- pod ktore podchodzi moj zawod. czekalam ok dwoch lat, ale na koniec sie doczekalam. Teraz moze cos sie zmienilo.
Merlettando, a jaki zawod? I czemu az tak dlugo???
Nie wiem jak jest z twoją kwalifikacją,ja staralam się o riconoscimento dyplomu pielegniarki w ministerstwie zdrowia,to musialam złożyc też attestato di conformità (myślę że to co tobie potrzeba)w moim przypadku wydała mi je izba pielęgniarek.Składa się je in originale con la traduzione.
to jest zaświadczenie stwierdzajace ze posiadasz kwalifikacje zgodne z wymaganiami wynikającymi z przepisów prawa UE oraz zaświadczenie o przebiegu pracy,myslę ze powinaś popytać w ministerstwie co nadzoruje zawód(nie macie jakiegoś koła,izby,czy coś w tym stylu?)
dzieki wam wszystkim za pomoc, sprobuje do nich zadzwonnic sie zapytac o wszystko, moze i mi pomoga :).merlettando a mam do ciebie pytanko, pamietasz moze jakie dokumety im wysyllas? mam wszystko tlumaczyc??? swiadectwa pracy itd .?? skoro przeszlas przez to, to jest nadzieje ze i mi sie uda, bo juz stracilam nadzieje ze moge cos z tym dyplomem zrobic :)
chodzi o to ze szukam, i wypisuje meile do wszystkich mozliwych instytucji z tym pytaniem kto nadzoruje moj zawod, albo mnie odsylaja do kogos innego albo mi na meily nie odpisuja.... :(
te pieczatke z ministerstwa edukacji narodowej wzielam , mam to, ale teraz oni chca jakis dokument ktory wskazuje na moje kwalifikacje w polsce w jakich placowkach moge pracowac itd. ale skad to wziasc, zadzwonie do uniwerku mojego , moze oni to wydaja, ale watpie mi sie wydaje ze to jakies ministerstwo musi wypisac a nie uniwerek
kurcze to ciezko,ja przynajmniej mialam dobrze bo wiedzialam ze mam po to isc do kola pielegniarek..popytam znajomych moze oni cis wiedza na ten temat
dzieki wielkie :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia