bonusy świadczenia itd...

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich i mam pytanie do tych ,którzy już trochę mieszkają we Włoszech.Chodzi mi o to o jakie bonusy, świadczenia i dofinansowania można się starać.Mój mąż pracuje tu od kilku lat teraz ma stałą umowę.Jedyne co pobiera to z pracy coś na kształt zasiłku na dziecko.Teraz planujemy drugie dziecko i z tego co przeczytałam już na forum to po urodzeniu możemy się ubiegać o jakiś jednorazowy bonus coś jak ,,becikowe.Ale słyszałam też,że po 3 latach rezydency można się starać o dofinansowanie do czynszu za mieszkanie(wynajem oczywiście)jest też coś jak bonus energia, i dopłaty do gazu.Może ktoś z was wie dokładnie jak to wszystko wygląda.Będę wdzięczna za pomoc i z góry dziękuję
Bylo juz sporo watkow na ten temat.
Np.
Na bonus energia jest juz za pozno / 30.04.2009 /.
Bonus famiglia juz zostal wypalcony.
O dofinansowanie do czynszu musisz pytac w comune.
Witam.Podaj mi swoje namiary to Ci wytłumacze co i jak.Pozdrawiam
Jeśli chodzi o dofinansowanie do czynszu to:

-po pierwsze należy być w posiadaniu kontraktu o wynajem mieszkania
-meldunek w regionie w ,którym starasz się o contributo
-Pomoc adresowana do obywateli IT ale tez obywateli z unii, którzy posiadają dokumenty pobytowe od minimum roku
-wskaźnik sytuacji gospodarczej(ISEE)nie przekraczający Euro 16,260.00
(chociaż pewna nie jestem to należy zweryfikować w comune)
-nie można być w posiadaniu mieszkania w danym regionie ani majątku ruchomego
-ważny certyfikat ISE
Kwota pomocy może się różnić w zależności od liczby wniosków przyjętych i w oparciu o dostępność środków do wypłaty.
O pozostałych pomocach finansowych faktycznie było już sporo na forum .
dziękuję i podaję maila [email]
Jeszcze co do dopłat do czynszu.Czy jeśli posiadam samochód to wykluczona jest dopłata do czynszu?
Nie powino to byc przeszkoda: sprawdz w regulaminie comune, gdzie mieszkasz.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia