cooperativa - warto?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Kochani. Mam propozycje pracy poprzez cooperative, ale slyszalam ze nie warto , bo nie ma 13 stki ani 14 stki. Dlaczego jeszcze nie warto? Czy jesli bym pracowala poprzez cooperative to azienda mnie kiedys zatrudni czy nigdy? czy oni beda ciagle posrednikiem??
Cos chyba mieszasz.
Cooperativa to spoldzielnia, jest to forma dzialalnosci gospodarczej.

Jesli dobrze zrozumialam to dostalas propozycje pracy poprzez agencje pracy tymczasowej. nie wiem czy nie warto, agencja pracy tymczasowej generalnie kosztuje firme wiecej niz bezposrednie zatrudnienie i mysle, ze musisz sie dowiedziec jakie firma ma cele, czy chca cie tylko na zastepstwo, poniewaz ich pracownik jest na urolpie, czy moze korzystaja z uslug agencji bo chca cie na probe. zalezy od pracy, na jak dlugo jest umowa i czy potrzebuesz pracowac czy mozesz sobie szukac dalej :-) wszystko jest relatywne!
Niewiem czy mieszam, skoro pytam znaczy ze sie na tym nie znam! Dostalam oferte pracy poprzez cooperative! anie agencje tymczasowa. Przez agenzia di lavoro interinale juz pracowalam i znam zasady, ale nigdy nie pracowalam poprzez posrednictwo cooperatiwy. Wiem ze nie placa 13 i 14 stki, niby to jest juz w wyplacie, ktora oczywiscie wysoka nie jest.
ok, jesli to spoldzielnia to dlaczego mialaby cie nie zatrudnic bezposrednio?
to jest spoldzielnia typu A czy B ?

tak to wyglada ze strony prawnej:

I soci-lavoratori non sono tutelati dallo Statuto dei lavoratori e tutte le caratteristiche del rapporto (retribuzione, ferie, liquidazioni, contributi, cessazione del rapporto) sono affidati a regole interne, contenute nello statuto della cooperativa.
Spesso il socio-lavoratore è sottopagato e vanta soltanto sulla carta i diritti riservati ad un vero e proprio socio: per legge, è obbligatorio il versamento di una quota associativa che difficilmente garantisce il diritto di partecipare alle decisioni strategiche, ma consente soltanto di essere avviati ad una attività lavorativa.

popros zeby ta spoldzielnia przedstawila ci status, tam powinnas znalezc odpowiedz na pytania, wszystko zalezy od tego jak ustala czlonkowie.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie