Do Włoch nie wjedziesz bez paszportu

Temat przeniesiony do archwium.
Rzym chce zawiesić na miesiąc układ z Schengen

Wszyscy, którzy planują wyjazd do Włoch powinni mieć przy sobie paszport. Bez niego nie przekroczą granic tego kraju od 18 czerwca do 15 lipca. Na ten czas Włosi planują bowiem zawiesić układ z Schengen, który pozwala mieszkańcom UE podróżować choćby z dowodem osobistym.

Chodzi o zapewnienie bezpieczeństwa uczestnikom szczytu szefów państw i rządów G8, który odbędzie się w mieście L'Aquila w Abruzji w pierwszym tygodniu lipca - tłumaczy włoskie ministerstwo spraw wewnętrznych.

Jak dodaje szef ministerstwa, Roberto Maroni, list w tej sprawie wysłano już do wszystkich państw należących do układu z Schengen.
Wszystko pięknie, tylko co mają zrobić ci obcokrajowcy, którzy(teoretyczne rozważanie)nigdy nie mieli wyrobionego paszportu i mieszkają legalnie we Włoszech.
Nie będą mogli przyjechać z urlopu do własnego domu?
Non e' esattamente cosi'...diciamo solamente che chi arriva in Italia via treno o auto, da qualunque parte, verra' sottoposto a Dogana e controllo.
Percio'...chi entra dall'Austria, Slovenia, Francia, Svizzera verra' fermato dai controlli di Polizia. (Al momento solamente fissi verso la Svizzera).
Bastera' il documento di identita' per i cittadini comunitari.

Przepraszam że nie pisałem po polsku ale za bardzo trudno wytłumaczyc to ;)
tutto chiaro...:D
Zapomniałem San Marino ahahahah :P
E questi che arrivano dalla Albania, Tunesia, Marocco, Libia?
Chiedo perche non hai detto nulla degli turisti arrivati con pontone.:)
ah scusa...quelli non li consideravo neanche perche' spesso affondano prima di arrivare e non sono neanche in area Schengen :D
DDDDD
moglibyscie pisac po polsku bo nie rozumiem;p hehe a przyjade w lipcu i co nie wpuszcza mnie??:P
Mascalzone napisał, że to nie jest całkiem tak, jak podano w początkowej informacji.Nadal będą wystarczały dokumenty tożsamości, jedyna różnica jest taka, że okresowo zostaną wznowione procedury kontroli celnej.
Jednym słowem Słoweńcy, Francuzi, Austriacy i inni, którzy przyjadą pociągiem lub samochodem,zostaną poddani takiej kontroli.

Zapytałem się go następnie, co będzie z turystami z Tunezji, Maroka, etc., czyli "turystami" przybywającymi w pontonach.
Odpowiedział mi, że ich nie brał pod uwagę w związku z tym, że większość pontonów tonie jeszcze zanim dotrze do strefy Schengen.

Takie tam rozmowy o turystyce ekstremalnej.:)
ehehehehehehe:P:P:p
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie